Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower biegowy dla 3 latka

IP: *.158.208.64.umts.dynamic.eranet.pl 03.02.11, 23:18
    proszę o popmoc. Chcę sprawic synkowi rower biegowy ale nie mam pojęcia jaki. z tego co zauważyłam są trzy typy (tak znalazłam) z póleczką na nózki, z rurkami do postawienia stóp i bez niczego. które wygodniejsze, bardziej praktczne? są drewniane i aluminoowe, z ogranicznikiem skrętu (to chyba te drewniane) i bez.
    i jeszcze jedno:
    Jak Wymierzyć wyskość siodełka nie przymierzając sie do roweru? da się?
    rower chciałam kupić internetowo i tak żeby syn dostał na urodziny i wolałabym nie biegać z nim po sklepach przymierzać i dopiero wybierać.

z góry dziekuję za rady :)

Obserwuj wątek
      • weekenda Re: rower biegowy dla 3 latka 04.02.11, 09:34
        żaden. po biegowym kilka lat walczyłam rehebilitacją i obuwiem o zlikwidowanie iksów mojemu dziecku. właśnie po biegowym
        • Gość: aaa Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.icpnet.pl 07.02.11, 01:03
          pierwszy raz czytam takie głupoty, w takim razie wszystkie dzieci na zachodzie musiałby mieć iksy...
      • Gość: zalogowany rower a uda - dla 3-latka IP: *.ztpnet.pl 04.02.11, 13:41
        Wysokość siodełka dobiera się dość prosto metodą "ramieniową".
        Osoba [np. dziecko], której dobieramy wysokość siodełka [nie rodzic, czy ktoś inny] kładzie swą pachę na siodełku i opuszczoną swą ręką znad siodełka próbuje dosięgnąć środka tarczy zębatki, na której opasany jest pod siodełkiem [nie w kole] łańcuch. Inaczej mówiąc - próbuje tym sposobem dosięgnąć miejsca, gdzie jest osadzony pedał w tarczy zębatki.

Dobrze dobrana wtedy wysokość siodełka to taka, kiedy palec środkowy dosięga środka tej zębatki.
        Ustalanie tej wysokości położeniem nogi [lekko zgięta, ustawiona przednią stroną buta na ośce pedału] jest już wtedy pomocnicze - siedzące dziecko winno nogą, siedząc na rowerze, bez problemu dosięgnąć podłoża stopą "na płask" [cała - młodsze dzici], nie końcem palców - starsze - połową stopy.
        Dorośli, na rowerach do wyczynów, podnoszą siodełko [ i opuszczają kierownicę] tak, by wymusić aerodynamiczne położenie ciała - wtedy nogą mogą nie dosięgać podłoża. Takie ustwienia są niebezpieczne dla dzieci.

Metoda "dosięgania ośki" jest klasyczna - im człek [czy kobieta] rośnie, tym wydłuża się mu [jej] i ręka, będąca tu miarką doboru wysokości siodełka.
        Inaczej chyba się dobiera wysokość siodełka w rowerach niesłużących do jazdy zwykłej [styl dowolny, akrobatyka, rower z płozami do jazdy po śniegu po zboczu] - tam obniża się lub podwyższa zmianami siodełka punkt "ciężkości" pojazdu z "jeźdźcem".
        Nie wiem, czy przy trenowaniu podrzutu ciężarów ręce się nie wydłużają, ale tu mówimy o cykliźmie ... ;-)

Druga sprawa, że za szybkie umożliwianie dziecku szaleństw rowerowych lub za długie ich
        dozowanie we wczesnym dzieciństwie może być niewskazane dla ich przwidłowego rozwoju "całościowego".

Ja jeździłem b. - baaardzo - dużo od czasów przedszkolnych i już w wieku ok 10 lat miałem stałe problemy z doborem wielkości spodni do obwodu ud, przeciętnie [i widocznie] za dużego, już o obwodzie podudzia nie wspominając.
        Wejście mody na obszerniejsze nogawki u spodni zawsze mnie cieszyły i cieszą do dzisiaj [jeżdżę rok na okrągło, rowerów mam kilka, samochodu nie licząc.

Jest zawsze złoty środek. Moja dzisiejsza sprawność fizyczna ma podłoże w tym, że w dzieciństwie od zawsze nie tylko rower lubiłem, ale i z garażu skakać, na trzepaku wywijać kółka, w piłkę grać do zdarcia spodni...
        W środku tym jest też i dziura. W nosie. Dokładniej - przegroda nosowa. Złamałem ją, jak mi mówiono, wjeżdżając rowerkiem bobo w kępę lilaków, na naszym podwórku, potem - waląc głową o własne kolano po zeskoku z za wysokiego garażu. Do dziś mam z tą przegrodą kłopoty, mimo jej chirurgicznej korekty.

A "biegi" [czytajmy = przełożenia prędkości jazdy] w rowerku dziecięcym to albo snobizm, albo o wiele za wcześnie.

Powodzenia i wyczucia umiaru dla Zuzki, i dla Zuzkowej pociechy
        życzy
        Zalogowany
      • Gość: zalogowany Kupowanie zdalne IP: *.ztpnet.pl 04.02.11, 13:53
        Hmm... Z mej opowieści wynika, że dobór roweru metodą opisaną będzie trudno implementowalny do zakupu zdalnego, np. przez internet.
        Ale jeśli można kupić per procura - metodą patyczkową - obuwie, to i tu sobie poradzą rodzice, mierząc od paszki do palca ramię swego dziecka...
        :-)
        Poważnie mówiąc - rowery kupuje się dziecku kilka, po sobie - kiedy dziecko rośnie. Potem w granicy kilku-kilkunastu cm - w miarę wzrastania berbecia - regulujemy wysokość siodełka własnie - i odległość kierownicy od tegoż.
        A potem, jak zbraknie cm - kupujemy dziecku następny tricykl, bicykl, kwad.
      • Gość: zuzka Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.158.208.189.umts.dynamic.eranet.pl 04.02.11, 20:45
        dzieki za rady.
        jeśli chodzi o wybór roweru - to biegowy dlatego że mówią że on taki "zdrowy" i polecają go właśnie rehabilitanci. Nie chodzi to "pokazanie się" ani o modę :), ja sama roweru nie mam i jakoś bakcyla rowerowego nigdy nie połknęłam choć mąz namawia :), chciałam z jednej strony dać dziecku kolejna atrakcję ruchową a co za tym idzie wychowywać w zdrowym ruchu a nie na kanapie czy przed telewizorem ;).
        Młody jest szczupły i raczej nogi ma słabe więc myślę że z pedałami sobie nie poradzi a te 3 kołowce są dla niego juz za małe.

szperając w neci nie spotkałam negatywnych opinii na temat rowerów biegowych ale wiadomo..... to faktycznie teraz jest modne i pewnie dlatego tak "promowane" :(

i co ja biedna mam teraz począć ?????????? :P
        • weekenda Re: rower biegowy dla 3 latka 04.02.11, 23:01
          z pedałami poradzi. jak reszta dzieci na świecie tylko trzeba czasu i ćwiczeń :)

tak jak powiedziałaś - rynek wciśnie i sprzeda wszystko. wielu dzieciom to nie zaszkodziło, mojemu tak. dlatego dzielę się ze swoimi doświadczeniami a decyzję i tak musisz podjąć sama
          • Gość: Mama Pynia Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.ds19.agh.edu.pl 16.05.11, 01:51
            Jestem przekonana, że powstałe problemy u dziecka nie powstały tylko i wyłącznie przez użytkowanie rowerka biegowego. Rower ten mógł pogłębić istniejącą już wadę. Niestety wiele mam nie zdaje sobie sprawy, że różne wady postawy i nóg pochodzą od: zbyt wczesnego sadzania "na siłę" w wieku niemowlęcym, trzymaniu dziecka w nosidełkach, leżaczkach przez wiele godzin, wkładanie do chodzików, zbyt wczesne zmuszanie swoich pociech do chodzenia (rodzice trzymają za rączki i cieszą się jak ich wyginające się dziecko pięknie chodzi)...
            Myślę, że nie należy samoistnie obarczać winą rowerka!

Jestem mamą 3 - letniego chłopca, wcześniaka, od początku rehabilitowanego m.in z powodu obniżonego napięcia mięśniowego. Mam stały kontakt z rehabilitantami, którzy zaświadczają, że różne nieprawidłowości dzieci nabywają jeszcze w okresie niemowlęcym. Zresztą wszędzie widać, co rodzice "wyprawiają" czasem z maleńkimi kręgosłupami....

Jeśli chodzi o rowerek biegowy - trzeba to jakoś wyśrodkować. Wszystko co jest dawkowane w odpowiednich ilościach nie jest szkodliwe. Proponuję zerknąć na kilka filmików w sieci. Od razu widać, które dziecko nie powinno na tym jeździć - na jednym z tych filmów chłopczyk "dziwnie" macha nóżkami, tak jakby miał je sztywno złączone z miednicą - wtedy kolana i stopy samoczynnie idą do środka i się koślawią. Prawidłowa praca powinna odbywać się na podobieństwo jazy na zwykłym rowerku, kolana idą do góry, a nogi pracują niezależnie, miednica jest w miarę nieruchoma...
            Przed zakupem jednak proponuję posadzić dziecko na takim rowerku, pożyczyć, obserwować jak jeździ. Jeśli porusza się na nim dziwnie, lepiej darować sobie taki zakup!
            Jestem jednak przekonana, że 3 latek powinien już próbować jeździć na tradycyjnym 4 kołowym, 12".... Mój synek ze słabymi mięśniami brzucha w wieku niespełna 3 lat świetnie opanował pedałowanie, na co na prawdę przez długi czas się nie zapowiadało. Wcześniej jeździł na 3 kołowym, ale... w większości sami go pchaliśmy, a on "kręcił" na "wolnym biegu". Wbrew pozorom łatwiej jest nauczyć się na 4 kołowym (gdzie nacisk na pedała jest z góry), niż na tradycyjnym 3 kołowym, z pedałami umieszczonymi na przednim kole (są też inne trójkołowe, z pedałami i łańcuchem jak przy normalnym rowerku).

Przyznam, ze z relacji z lek. rehabilitacji nie są wskazane ani rolki (5,6 latki), ani hulajnogi... Nie są wskazane, tzn. że jeśli już dziecko użytkuje taki "sprzęt" to trzeba nad tym mieć dużą kontrolę, obserwować. Choć przyznam, że ja synkowi odmówię zwłaszcza rolek w tych młodszych latach. Szkoda później patrzeć na efekty tych "modnych" ostatnio form aktywności dla najmłodszych... a im dziecko starsze tym ciężej się z nim ćwiczy....proszę mi wierzyć!

Być może post nie jest aktualny, ale mam nadzieję, ze dla wielu rodziców będzie on pomocą w podjęciu podobnej decyzji.

pozdrawiam:)
        • Gość: aaa Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.icpnet.pl 07.02.11, 01:17
          kup dziecku rowerek biegowy i głupot nie czytaj, bo jak widzisz jeśli faktycznie była to wina rowerka biegowego (chyba za niskiego bo innej opcji nie widzę że dziecku nogi w kolankach powykrzywiało) to jest to chyba jeden przypadek na milion... o ile nie jedyny na świecie...

moja córka jeździła na lauradzie pół roku bo uwielbiała, mimo że po dwóch miesiącach umiała już utrzymać równowagę i jeździć na zwykłym rowerze, podobnie dzieci moich niemieckich znajomych.

w internecie znajdziesz jak dobrać dziecku rowerek biegowy, stawiasz dziecko pod ścianą, wkładasz mu między nóżki grubą książkę i mierzysz odległość do krocza do ziemi = kupujesz rowerek z siedzeniem na takiej wysokości.

życzę miłego użytkowania, zobaczysz jaka będziesz dumna jak mały załapie o co chodzi :)
      • garym biegowo - pedałkowy 07.02.11, 10:23
        polecam rower który sam kupiłem:
        coolproducts.de/de/rennrad14.html
        zaletą pojazdu jest to, że służy jako rower biegowy i zwykły rower. Dzięki
        temu dziecko nie ma dodatkowego stresu przy nauce jazdy z pedałami, spowodowanego tym, że ma inny pojazd (inna geometria, siodełko, kierownica)
        Dwójka moich dzieci jeździła w wieku 3 lat na co mam nawet dowody w
        internecie:

tu wspomniany jest mój syn:
        www.kurek-rowery.pl/index.php?gr=37&pdgr=21&pr=296&subpr=370
        a tu zdjęcie mojej 3 letniej córki na tej samej imprezie ale 3 lata
        później:
        mtbpolczyn-zdroj.pl/mtb/images/galery/2010%20XC%20Polczyn/DSC_...
        rowerek trochę drogi, ale biorąc pod uwagę fakt, że ma się dwa
        produkty i to dobrej jakości to myślę że warto
        • garym Re: biegowo - pedałkowy 07.02.11, 10:27
          poprawię linki
          tu wspomniany jest mój syn:
          www.kurek-rowery.pl/index.php?gr=37&pdgr=21&pr=296&subpr=370
          a tu zdjęcie mojej 3 letniej córki na tej samej imprezie ale 3 lata później:
          mtbpolczyn-zdroj.pl/mtb/images/galery/2010%20XC%20Polczyn/DSC_0216.JPG
      • Gość: zuzka Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.158.208.198.umts.dynamic.eranet.pl 08.02.11, 22:16
        dziekuje za rady.
        zdecydowałam sie kupić :) linka nie zamieszcze bo kupiłam przez allegro a nie wiem czy to nie będzie reklama ;).
        tak czy owak rower jest teraz czekamy 2 tygodnie do urodzin i młody będzie śmigał _ przynajmniej mam taka nadzieję, a jak go nie polubi to za rok siostra mu podrośnie moiże jej przypasuje.

jestem dobrej myśli :)
        • specjalistagiant Re: rower biegowy dla 3 latka 09.02.11, 15:02
          hmm.. taki rower dla dziecka - bez pedałów jest powrotem do rowerowych korzeni. Pierwszy "rower" dla dorosłych nie miał korby, łańcucha... tylko też sie odpychało nogami. To nie wymysł ostatnich lat i mody, tylko sprawdzona od dziesiatek lat konstrukcja. Dla dzieci jest to nawet bezpieczniejsze bo cały czas ma stycznosć z ziemią i nie jest w stanie się bardzo rozpędzić.
          • bikelof Re: rower biegowy dla 3 latka 12.02.11, 20:04
            synek mojego znajomego ma taki rower. Sam ma frajde z jazdy, a znajomi jako rodzice nie wpsomnieli nigdy słowem, zeby sobie coś zrobił. wydaje mi sie, że to całkiem bezpieczne rozwiazanie.
      • kuprowerek.pl Re: rower biegowy dla 3 latka 16.05.11, 13:45
        Witam. Jeśli biegowy to na pewno bez niczego. Żadnych półeczek na nóżki. Dziecko biegając na takim rowerku musi machać nogami więc wszystkie dodatkowe gadżety w tym przeszkadzają. Dziecko będzie ocierało nogami. Faktycznie drewniane mają ogranicznik skrętu ale moim zdaniem ten ogranicznik jest niezbędny. Gdyby kierownica obracała się swobodnie to po pierwsze dziecko szybko mogło by zboczyć z chodnika jak również "nadziać" się na kierownik a to boli. Polecam tigera na www.kuprowerek.pl. A i jeszcze w sprawie siodełka to rowerek czy to drewniany czy metalowy posiada regulację wysokości i przeważnie pasuje dla dzieci od 2,5 do 5 lat. Polezam
      • jan_ek90 Re: rower biegowy dla 3 latka 16.05.11, 15:47
        wydaję mi się że lepiej aluminiowy.
        • Gość: greg Re: rower biegowy dla 3 latka IP: 89.174.79.* 24.05.11, 09:45
          witam
          Moj 3 letni syn jezdzi na First bike - na czyms takim:
          www.ceneria.pl/Rowerek_dzieciecy_biegowy_Street_Blue_FIRST_BIKE,48749,1038,0,0,P,porownaj.html
          Polecam. Moim zdaniem te rowerki biegowe to mistrzostwo swiata. Dziecko bardzo szybko lapie jazde. Po jakim czasie mozna nawet wybrac sie na kilkukilometrowa wycieczke co w przypadku "tradycyjnych" rowerkow dal maluchow jest raczej nierealne.
          • Gość: Nani Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.aster.pl 26.05.11, 00:16
            Ja polecam TupTup mój synek od tygodnia jest szczęśliwym posiadaczem. Na początku musiałam go zachęcać ale jak załapał o co chodzi to teraz każdy spacer jest z rowerkiem :) TupTup jest bardzo estetycznie wykonany no i drewniany.
          • Gość: Nani Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.aster.pl 26.05.11, 00:18
            Ja polecam TupTup mój synek od tygodnia jest szczęśliwym posiadaczem. Na początku musiałam go zachęcać ale jak załapał o co chodzi to teraz każdy spacer jest z rowerkiem :) TupTup jest bardzo estetycznie wykonany no i drewniany.
        • pi-xel Re: rower biegowy dla 3 latka 15.06.11, 13:34
          gorąco polecam rowerek bez pedałów, mój bratanek bardzo szybko nauczył się dzięki niemu jeździć na rowerze na dwóch kółkach
      • Gość: joanna Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.play-internet.pl 18.05.13, 10:14
        my mamy co prawda normalny rowerek 12" po starszym synku. ale mala sobie na nim nie radzila... nie wiem moze za ciezki?? ale i pedalowanie jej nie szlo... spacer to bym mordega dla niej jak i dla mnie... dostala wczesniejszy prezent na dzien dziecka, wlasnie rowerek biegowy (bylam w sklepie i kupowalam razem z nia). smiga na nim az milo :)
      • Gość: wiolabbb Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.akk.net.pl 19.05.13, 18:30
        Ja polecam rowerek puky rewelacyjnie sprawdził się u mojej córeczki. Może jest droższy ale łatwo go potem sprzedać. :) Poza tym polecam wszystkim moje tegoroczne odkrycie saszetki Eco Insert pochłaniające zapach z butów.
        • bazyl-bazyl Re: rower biegowy dla 3 latka 19.05.13, 20:31
          moja córka miała 18-mcy, gdy zaczęła używać rowerka Puky LRM i po 2 tygodniach zaczęła śmigać aż miło. Ważne jest, aby pamiętać o kasku - bo dziecko szybko nabiera pewności siebie graniczącej wręcz z brawurą.

W wieku trzech lat przesiadła się na Puky BR z księżniczką (www.bubukids.pl/p68,rowerek-biegowy-laufrad-puky-lr-1-br-z-hamulcem-rozowy.html), obecnie ma prawie pięć lat i śmiga na Puky XL (www.bubukids.pl/p71,rowerek-biegowy-laufrad-puky-lr-xl-kiwi.html).

O zaletach Puky można przeczytać na: www.pukylrm.pl - głównie o małych rowerkach, ale istotne zalety są we wszystkich modelach te same.

Jeśli chodzi o wady postawy, to nie mamy z tym problemu a córka jeździ na nich od kiedy praktycznie zaczęła chodzić - ale może po prostu komuś najłatwiej jest zwalić winę na rowerek zamiast na inne czynniki (jak dziecko siada, jakie mu się obuwie kupuje, czy się nie garbi, itd.).

Co dla mnie było ważne oprócz niskiego siedzenia, to np. rowerek przyjechał do mnie ze sklepu w opakowaniu kartonowym, opakowanie poszło do piwnicy po roku rowerek sprzedałem na allegro za 200 zł big_grin, a że w sklepie w którym go wcześniej kupiłem dostałem rabat za kolejny zakup, to kolejny rowerek mnie kosztował ledwie 130 zł (200 odzyskałem z rowerka kupionego za 259 zł i dostałem rabat).

Teraz też dostałem kody rabatowe na rowerki, bo z okazji dnia dziecka zawsze robią jakieś promocje, jak ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać na priva - kody od 20 do 49 pln na rowerku.

Dlatego też polecam Puky, po prostu się nie zedrze po roku czy dwóch.
          • stefan4 Re: rower biegowy dla 3 latka 19.05.13, 21:04
            bazyl-bazyl:
            > obecnie ma prawie pięć lat i śmiga na Puky XL

Pięć lat, to już duża panna. Nie myślisz, że najwyższy czas sprzedać te wszystkie puk-puki i sprawić jej nareszcie rower? Taki prawdziwy, na pedały?

- Stefan
            Zwalczaj biurokrację!
            • bazyl-bazyl Re: rower biegowy dla 3 latka 19.05.13, 22:01
              tak myślę o tym, ale jest to drobna dziewczyna i wszelkie podejścia do rowerka tradycyjnego kończą się tym, że nie ma siły jednocześnie pedałować (dziecko waży około 17-18 kg, a rowek przynajmniej 9- 10 kg) i koncentrować się na utrzymaniu równowagi

nie chcę się zgodzić na rowerek z kółkami bocznymi
              • dar61 rower dla 3 latki, uda 13-latki 20.05.13, 13:42
                Dobrą stroną niezbyt intensywnego treningu rowerkowego będzie równomierny rozrost mięśni, bez specjalizacji ich dolnych partii nogowych.
                U chłopca to może pasuje taka muskulatura, u dziewcząt niekoniecznie.
                Wiem coś o tym - jako 10-latek i fascynat rowerowy miałem już kłopoty ze znalezieniem spodni, w jakie moje uda się mieściłyby - w porównaniu do mego ojczulka - półzwadowego futbolisty - miałem te różne przywodziciele i tricepsy nieco bardziej ... okazałe.
                Rowerowy umiar bazylissy to dobra droga.
      • Gość: belfort Re: rower biegowy dla 3 latka IP: 83.142.186.* 20.05.13, 10:15
        dobrerowery.pl/biegowe tutaj masz spory wybór rowerków biegowych, na twoim miejscu bym tam zajrzał. Z tego co słyszałem, to najlepsze są te od Ybike, warto się też spytać obsługi, zwłaszcza, że masz zamiar kupować przez interet
      • zambiba Re: rower biegowy dla 3 latka 20.05.13, 12:36
        swojemu dwulatkowi (w tym momencie ma już ponad cztery lata) sprawiłam rowerek biegowy drewniany (kupiony na allegro, nie pamiętam jakiej firmy żółta taksówka) cieszył się nim półtora sezonu - jak miał 3 i pół roku (dla niego to połowa sezonu) okazało się, że z niego wyrósł i musieliśmy przesadzić go na zwykły rowerek, żeby się nie cofał nie dokręciliśmy bocznych kółek i nie używaliśmy rodzicielskiej prowadnicy, dziecko, popchnięte przez rodzica śmigało i hamowało nóżkami jak w rowerku biegowym:) to w tydzień, kolejne dwa miesiące (niezbyt intensywnie i wyłączając z tego zimę) zajęło mu opanowanie ruszania i hamowania
        wydaje mi się, że trzylatek może już jeździć na zwykłym rowerku (i to bez bocznych kółek), więc nie ma sensu kupowanie rowerka biegowego
        na przyszłą wiosnę mój młodszy syn będzie miał 2 i pół roku i dostanie już w lutym (będziemy uczyć jeżdzić na korytarzu w bloku) rowerek biegowy po starszym
        młodszy syn jest trochę niższy od starszego więc akurat przez zimę dorośnie
        --
      • Gość: t69 Re: rower biegowy dla 3 latka IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.13, 12:09
        Tutaj masz niezły wybór rowerków biegowych, ewentualnie możesz się rozejrzeć za trójkołowym rowerkiem, też są niezłe.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka