Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Historia turystyki rowerowej w Polsce

27.04.04, 09:55
    poszukuję pilnie wszelkich info! od pewnego czasu bez rezultatów, może ktos z
    z Was potrafi wskazać źródło? jak na razie tylko historię samego roweru udało
    mi się znaleźć, sporo wiadomości jest nawet w majowym Focusie..
    Obserwuj wątek
      • dokto Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 27.04.04, 13:19
        PTTK
        • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 27.04.04, 20:28
          byłam w PTTK, nawet w głownej biblitece i niet.
          • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 27.04.04, 20:29
            na AWF tyż nie znalazłam..
      • Gość: marcin ha Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 20:15
        W Polsce nie było dotąd w praktyce turystyki rowerowej, stąd też nie ma jej
        historii :-(

Owszem, było Warszawskie Towarzystwo Cyklistów sto lat temu (i teraz chyba też).

Oczywiście, zdarzają się różne wyczyny polskich turystów rowerowych, którzy np.
        przebyli Karakoram Highway w Pakistanie i pewnie wiele osób zgłosi protest wobec
        takiego postawienia sprawy, że turystyki rowerowej u nas nie ma.

Ale turystyczne wyczyny rowerowe w Polsce bardziej pasują do
        indywidualistycznych, spektakularnych by nie rzec heroicznych (i skądinąd wielce
        inspirujących) zdarzeń w rodzaju www.new-millennium-ride.org - tyle, że
        na skalę wschodnioeuropejską i nie mają zupełnie nic wspólnego z masową i dobrze
        zorganizowaną turystyką spotykaną np. w Austrii, gdzie wzdłuż Dunaju prowadzi
        słynna droga rowerowa Donauradweg.

W północnej i wschodniej Polsce na początku maja większość turystów rowerowych -
        przynajmniej do niedawna - to cudzoziemcy, głównie Holendrzy i Niemcy. A to jest
        chyba jedyny rejon Polski, gdzie turystyka rowerowa jest w ogóle widoczna.

Mam na myśli turystów rowerowych, którzy na rowerach z sakwami jadą 300, 500 czy
        1500 km, a nie rodziny w dresach na makrokeszowatych rowerkach zdjętych na trzy
        godziny z dachu samochodu.

Teraz się to dopiero zaczyna zmieniać i widzę, że coraz więcej ludzi kupuje
        rowery trekingowe, pyta o przyzwoite sakwy i zaczyna jeździć turystycznie, a nie
        "adrenalinowo" po górskich trasach.

Aha - jeśli chodzi Ci o jakieś indywidualistyczne anegdotki, historie
        pojedynczych wypraw itp. to pewnie na www.cyf-kr.edu.pl/rowery coś
        smacznego znajdziesz. Zobacz też na www poniżej do działu eurovelo/turystyka.

marcin ha rowery.org.pl
        • dokto Re: Historia turystyki - do marcina ha 29.04.04, 20:34
          Szkoda Panie Marcine, że są dla Pana lepsi i gorsi rowerzyści. Osobiście nie
          zaliczam się do grupy "dresowej" ale gdyby nie stać mnie było na nic więcej niż
          makrokesza to czułbym się dotknięty Pańskimi wywodami. Na szczęście strona
          którą Pan reklamujesz jest ok.
          Uchylam kasku
          P.
        • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 29.04.04, 21:03
          dzięki Marcinie za informacje, stronę "u zbooya" znam, korzystałam z niej
          pisząc o historii samego roweru.. w majowym Newsweeku jest dosyć obszerny
          artykuł pisany na jej podstawie.. wiem też, że w swych wspomnieniach o
          turystyce rowerowej, a dokładnie o działalności sekcji działającej przy WTC
          pisał pan Franciszek Szymczyk - niestety nie udało mi się zdobyć owej
          publikacji.. muzeum SiT się przenosi i wszystkie materiały mają popakowane w
          pudła, a to niestety potrwa :(
          • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 29.04.04, 21:04
            przepraszam Focusie, nie wiem skąd mi przyszedł do głowy Newsweek..
        • Gość: Bolo Perez Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce IP: 217.17.35.* 17.11.04, 15:50
          A to nie do końca prawda. Mam książeczkę polska "Turystyka rowerowa" chyba z
          wczesnych lat 80-tych. Sprawdzę autora i rok wydania, to podam. I był tam, o
          ile dobrze pamiętam fragment o historii (jakieś zloty były wymienione, itp.).

Fakt, ze w Polsce nie ma masowej turystyki rowerowej w stylu "Donauradweg", ale
          to w znacznej mierze wynik braku infrastruktury. Na tego typu wypady porywają
          się tylko co odważniejsi, z reguły młodzi (choć nie tylko) ludzie, do których
          zresztą sam się zaliczam i nie wyobrazam sobie innego sposobu spędzania urlopu.
          Jednakże troche Marcinie za ostro potraktowałeś rowerzystów
          mniej "wyczynowych". Co z tego, ze mają "makrokesha"? Najważniejsze, żeby
          jeździli. Chocby tylko od czasu do czasu! Kazda jazda na rowerze jest godna
          pochwały (może poza slalomem na chodniku pełnym pieszych :-) Ja na "starym
          złomie" wagantopodobnym, leciutko tylko podrasowanym, z rozpruwajacymi się
          starymi sakwami objechałem całą Polskę. Teraz dorobiłem się porządnego sprzętu -
          owszem, różnicę sie czuje, ale jednak jak widać się da i na "złomach" jezdzic.
          Wazne, żeby chciec.
          Co do infrastruktury - Węgrzy, niewiele tylko bogatsi od nas, zrobili bardzo
          dobrą trase (tylko asfalt) wokół Balatonu. Troche reklamy i teraz są tam tłumy
          rowerowych gosci z Niemiec. A ci potrafią kasy zostawić... Myślę, ze na
          Mazurach mogłobybyć tak samo.

Przy okazji - od wielu miesięcy jestem stałym bywalcem na stronie
          www.rowery.org. Świetna robota. Tak trzymać! POZDRAWIAM
      • Gość: klijo Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:46
        Ja tez szukam takich materialów. Pisze prace licencjacką na temat turystyki
        rowerowej, moze mogłbys mi jakos pomoc? Moj mail to klijo5@wp.pl
      • Gość: Bolo Perez Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce IP: 217.17.35.* 18.11.04, 11:41
        Zgodnie z obietnicą:
        "Turystyka kolarska" p.r.Marka Dąbrowskiego, wydawnictwo PTTK Kraj, wydanie III-
        1989

Jest rozdział o historii turystyki kolarskiej PTTK i sporo bibliografii do tego
        tematu.
        • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 05.12.04, 20:22
          Bolo, do wspomnianej przez Cię książki zajrzę.. koleżance piszącej pracę
          polecam "Vademecum turysty kolarza", red. Hanna Cerańska-Goszczyńska, Warszawa
          1997, wyd. PTTK "Kraj" - znajdziesz w nim historię turystyki rowerowej w Polsce
          (rozdział "Rower w Polsce") :)

o historii roweru możesz poczytać m.in. na zalinkowanych stronach

www.jimlangley.net/ride/bicyclehistorywh.html
          www.staff.amu.edu.pl/~phil/porady/texty/text12.html
          jak wpiszesz w google hasło "historia roweru" to znajdziesz sporo informacji

www.google.pl/search?hl=pl&q=historia+roweru&lr=
          powodzenia :)

• edzioszka jako ciekawostkę 05.12.04, 20:26
            załączam zdjęcia karty rowerowej wydanej we Wrocławiu w 1950 r. (znalezione w
            Internetowym Muzeum PRL) :)

polskaludowa.com/dokumenty/inne/karta_rowerowa.htm
      • behemot.to.kot Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 07.12.04, 11:39
        mógłbym Ci podesłać historię ok. 10 rowerów, jakie zawsze były w moim domu, a
        także turystyki, jaką za ich pomocą uprawialiśmy.
        mój Tata np. całe prawie życie uprawiał turystykę zarobkową tj. jeździł do
        pracy bez względu na to czy zima czy lato, co w tamtych czasach (do kilkunastu
        lat wstecz) było zjawiskiem jeżeli nie wyjątkowym, to conajmniej nietypowym.
        pzdr
        • edzioszka Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 07.12.04, 17:46
          podeślij - chętnie poczytam :)
          • behemot.to.kot Re: Historia turystyki rowerowej w Polsce 08.12.04, 09:46
            to niestety nie aż tak proste - jeszcze mi trochę brakuje do ukończenia tego
            wspaniałego dzieła (he he)
            a poza tym wiedząc, że Ty będziesz czytać, milion razy więcej będę się nad
            każdym zdaniem zastanawiał :)
            pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka