krystoffos11 07.04.02, 16:18 Kto podpowie mi jaki kask kupic mojemu 4 letniemu dziecku? szukam dobrej a nie koniecznie drogiej rzeczy 9gdzie kupic) Jakie sodelka dla dzieci zalecalibyscie? Mam gorela bez bagaznika Link Zgłoś Obserwuj wątek
pawel.szewczyk Re: kask i siodelko 07.04.02, 23:47 Obecnie na rynku jest dość dużo oferujących kaski dla dzieci. Chcąc wybrać odpowiedni model należy znaleźć taki, który posiada dobrą wentylację (po to aby dziecko chciało w nim jeździć), odpowiedni rozmiar i zapięcie tzn. kask nie może być zbyt luźny i powinien dobrze przylegać do głowy. Po zakup kasku należy się więc wybrać z dzieckiem i to raczej do typowego sklepu rowerowego, gdzie sprzedawca dobierze odpowiedni model i rozmiar (zakup w supermarkecie powoduje, że jesteśmy zdani sami na siebie). Jeśli chodzi o foteliki dziecięce to polecam norweskiego Hamaxa lub portugalskiego Polisporta. Są one dostępne w większości sklepów rowerowych i posiadają systemy mocowania nie wymagające bagażnika i zapewniające dziecku amortyzację. Choć w Polsce nie posiadamy normy dla fotelików dziecięcych to na całym świecie za górną granicę udźwigu takiego fotelika (mocowanego na tył roweru) przyjęto 22 kg. Dzieci ważące więcej muszą korzystać np. z przyczepek. Link Zgłoś