Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rowerem w gory?

29.08.05, 17:01
    Czesc,
    Czy ktos z Was byl moze w Bieszczadach na rowerze? A jesli tak, to czy taki
    zwykly smiertelnik, co jezdzi codziennie do pracy po miescie da sobie rade w
    gorach? Mam rower wheeler 2600+ i bylaby to moja pierwsza wycieczka tego typu
    wiec nieco sie obawiam... Moze znacie jakis fajne trasy albo mozecie polecic
    jakis przewodnik, mape? A moze sa fajniesze gory w Polsce do jazdy na rowerze?
    z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam
    Ada
    Obserwuj wątek
      • arteq Re: rowerem w gory? 29.08.05, 17:07
        IMO wybierz sobie inne góry. Bieszczady słyną z solidnego błocka, przejezdność
        niektórych szlaków może być bardzo wątpliwa. Może na początek Izery?
        • chk2 Re: rowerem w gory? 29.08.05, 17:17
          Wlasnie blota sie obawialam...
          a masz moze na mysli jakies konkretne trasy w Izerach, albo znasz jakis
          przewodnik lub mape?
          dzieki za post
          Pozdrawiam
          Ada
          • arteq Re: rowerem w gory? 29.08.05, 17:43
            Map tych rejonów jest od cholery. Znajdziesz coś bez problemu. W okolicach
            Szklarskiej Poręby jest kilkanaście oznakowanych tras rowerowych - znajdziesz
            ich opisy w Internecie. Są różnej długości i o różnym wsp. trudności. Całość
            jest dość dokładnie opisana. Nie wiem czego oczekujesz po tym wyjeździe, ale z
            tego co kojarze to te znakowane trasy rowerowe (BTW każda ma jakąś nazwę)
            prowadziły głównie szutrowymi drogami. Jeżeli współczynnik hardcore'u okaże się
            zbyt mały to wystarczy skręcić na szlaki piesze i od razu zaczyna się "ciekawie"
            ;-)
            • chk2 Re: rowerem w gory? 29.08.05, 23:15
              no wlasnie boje sie zbyt wysokiego wspolczynnika hardcore'u :-) choc takim totalnym slabiakiem to
              chyba nie jestem (w porownaniu do stanu sprzed kupna roweru- jak ja moglam tyle lat nie jezdzic?)
              zaraz sie rozejrze necie dzieki za wskazowki
              pozdrowerowiam
              Ada
              • arteq Re: rowerem w gory? 29.08.05, 23:53
                Jeżeli to ma być pierwszy wyjazd i nie jesteś pewna swoich możliwości to polecam
                jednak Szklarską i Izery. Do wyboru szlaki o różnym stopniu trudności więc jest
                szansa, że nie zrazisz się po pierwszym podjeździe :P Zaletą Szklarskiej jest
                też to, że mają b. dobrze rozwiniętą bazę turystyczną. Nie tylko znajdziesz tam
                miejsce do spania, ale jest właśnie sporo znakowanych szlaków, informacja
                turystyczna, knajpy, puby, sklep rowerowy, jakieś miejsce do zwiedzenia (np
                wodospady) itd...

Na zachęte możesz sobie obejrzeć fotki Łasicy z tamtych okolic jak byli na
                festiwalu: lasica1982.superprovider.de

Co do Piwnicznej to zgadzam się, że to świetne miejsce na rower (leży w dolinie
                i masz do wyboru dwa spore pasma do objeżdżenia). Sam objeździłem cały Beskid
                Sądecki dość dokładnie i gorąco polecam, ale raczej nie na pierwszy raz...
                Szlaki są piesze, a to oznacza, że albo musisz mieć sporo pary w nogach, albo
                rower na plecy i pod górę ;-) Natomiast co do zaplecza turystycznego w
                Piwnicznej to bida z nędzą, przynajmniej jak ja tam byłem. Żadnej porządnej
                knajby żeby się piwa napić nawet nie ma, pizzę znaleźliśmy fartem schowaną przy
                jakiejś polnej drodze i właściwie to zostaje tylko jeden market spożywczy...
                • chk2 rowerem w gory! 30.08.05, 22:57
                  NO to sie zdecydowalysmy na Szklarska :-)
                  znalazlam fajna strone stowarzyszenia cyklistow SP z opisami, zdjeciami i mapkami 42 tras o
                  zroznicowanym stopniu trudnosci, tak sie napalilam na ten wyjazd, ze odliczam dni :-)
                  Bardzo dziekuje za wszystkie pomysly i wskazowki.
                  Zdam relacje jak wroce o ile bede mogla pisac LOL
                  pozdrawiam
                  Ada
                  PS. foty Łasicy pieknie zachecajace do wyjazdu
      • czarny357 Re: rowerem w gory? 29.08.05, 20:31
        Osobiście polecam okolice Piwnicznej, Muszyny.. Wspaniałe warunki do jazdy
        rowerem, wiele ciekawych szlaków...może szlag Cię nie trafi i wytrzymasz
        tamtejsze wyboje, jeśli rzeczywiście się skusisz ;-)
        • chk2 Re: rowerem w gory? 29.08.05, 23:19
          Bylam tam kiedys ale dawno temu i na piechote, ale niechce zeby mnie szlag na szlaku trafil. napewno
          wyjade, napewno w gory (bo to warunek postawiony przez wspoltowarzyszke wyprawy) i napewno z
          rowerem (to moj warunek ;-)) a gdzie to sie wyjasni do 4 kiedy to chcemy wyjechac.
          dzieki za post
          Pozdrawiam
          Ada
          • czarny357 Re: rowerem w gory? 30.08.05, 08:36
            Ewentualnie polecam jeszcze okolice Kłodzka, Nowej Rudy, Ludwikowice Kłodzkie,
            czyli najkrócej to ujmując - Sudety. Co prawda kiedy sam tam byłem (w
            poprzednim roku), nie targałem osobiście pod pachą roweru, ale po prostu nie
            sposób było nie zauważyć dosłownie całych ekip rowerowych...
            Co zaś do map...choćby i w EMPIKu dobrze się zaopatrzysz :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka