Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

cr-mo czy aluminium?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 19:14
    Co lepsze? Czy dzisiejsze ramy aluminiowe sa naprawde trwale? Przejechalem
    ponad 11.000 kilometrow na ramie alu i zaczynam widziec na niej oznaki zuzycia
    w obrebie glowki i suportu. Zastanawiam sie czy stal by nie pozyla dluzej...
    Obserwuj wątek
      • Gość: pawel.szewczyk Re: cr-mo czy aluminium? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 22:25
        Trudno jednoznacznie określić który z tych materiałów jest lepszy.
        Wszystko zależy do czego ma być używany rower-przy jeździe typowo rekreacyjnej
        lepsza jest rama cr-mo która jest mniej sztywna w związku z tym zapewnia
        rowerzyście większy komfort.Aby uczynić ramy cr-mo odpowiednimi dla bardziej
        wymagających rowerzystów producenci owalizują często rury,tak aby zapewnić
        optymalną sztywność ramy.Godnymi polecenia ramami cr-mo nadającymi się do
        intensywnej eksploatacji są te które zostały wykonane z rurek takich producentów
        jak:Columbus,Reynolds czy Ritchey.
        Ramy aluminiowe jako sztywniejsze o wiele lepiej nadają się do bardziej
        agresywnej jazdy,ale dobrze jest gdy rower posiada wtedy przedni amortyzator.
        Co do porównania trwałości to wszystko zależy od jakości wykonania i użytych
        materiałów.Aktualnie coraz więcej producentów produkuje ramy aluminiowe i
        sztukę ich produkcji opanowano na tyle dobrze iż w przypadku ram uznanych
        producentów nie ma obawy o trwałość.Oczywiście z czasem aluminium traci swoje
        właściwości i wytrawny rowerzysta po kilku sezonach eksploatacji zauważy
        wyraźne zmniejszenie sztywności ramy.Zwykły użytkownik nie powinien poczuć
        różnicy.Tak więc nie należy obawiać się ram aluminiowych,należy jednak wybierać
        te zrobione przez uznanych producentów.
        Co do pańskiego przypadku to nie znając typu uszkodzeń,ciężko mi określić ich
        przyczynę.Trzeba jednak pamiętać,że w przypadku bardzo intensywnej eksploatacji
        11.000km. może być ciężką próbą nawet dla najlepszej ramy.
        • pawel.szewczyk Re: cr-mo czy aluminium? 25.10.01, 01:02

Trudno jednoznacznie określić który z tych materiałów jest lepszy.
          Wszystko zależy do czego ma być używany rower-przy jeździe typowo rekreacyjnej
          lepsza jest rama cr-mo która jest mniej sztywna w związku z tym zapewnia
          rowerzyście większy komfort.Aby uczynić ramy cr-mo odpowiednimi dla bardziej
          wymagających rowerzystów producenci owalizują często rury,tak aby zapewnić
          optymalną sztywność ramy.Godnymi polecenia ramami cr-mo nadającymi się do
          intensywnej eksploatacji są te które zostały wykonane z rurek takich producentó
          w
          jak:Columbus,Reynolds czy Ritchey.
          Ramy aluminiowe jako sztywniejsze o wiele lepiej nadają się do bardziej
          agresywnej jazdy,ale dobrze jest gdy rower posiada wtedy przedni amortyzator.
          Co do porównania trwałości to wszystko zależy od jakości wykonania i użytych
          materiałów.Aktualnie coraz więcej producentów produkuje ramy aluminiowe i
          sztukę ich produkcji opanowano na tyle dobrze iż w przypadku ram uznanych
          producentów nie ma obawy o trwałość.Oczywiście z czasem aluminium traci swoje
          właściwości i wytrawny rowerzysta po kilku sezonach eksploatacji zauważy
          wyraźne zmniejszenie sztywności ramy.Zwykły użytkownik nie powinien poczuć
          różnicy.Tak więc nie należy obawiać się ram aluminiowych,należy jednak wybierać
          te zrobione przez uznanych producentów.
          Co do pańskiego przypadku to nie znając typu uszkodzeń,ciężko mi określić ich
          przyczynę.Trzeba jednak pamiętać,że w przypadku bardzo intensywnej eksploatacji
          11.000km. może być ciężką próbą nawet dla najlepszej ramy .

• Gość: Ralph Re: cr-mo czy aluminium? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.10.01, 12:33
        Mieszkam w górach, jeżdżę bardzo ostro, rama Giant z alu Cu-92. Mam za soba na
        tej ramie 2 sezony, zajechałem...prawie wszystko (niektóre 'elementy' po kilka
        razy). Wcześniej jeździłem na cro-moly Columbusa i mogę powiedzieć, że
        wspomniana sztywność alu bardzo mi odpowiada. Rower jest po prostu...szybki.
        Reaguje błyskawicznie, sztywne korby i pełna rura! bez zawahania, co jest chyba
        niemożliwe na cro-moly. No i lekki, co też nie jest bez znaczenia. PS.Tyle, że
        dolna rura w mojej ramie jest delikatna (cienkie ścianki), stąd dobrze nakleić
        na nią płat pianki, żeby kamienie... Ponoć zdarzały się 'awarie' ramy właśnie
        po solidnym odprysku kamienia, ale osobiście nie widziałem. I tak na marginesie-
        zjeżdżał raz koleś ze Skrzycznego na Cannondale'u i myślał, że mu tak fajnie
        rama przy skoku zapracowała. A ona się złamała, ha, ha... Nigdy nie wiadomo, co
        się przytrafi, no nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka