rowerzystka 29.04.03, 08:38 Jesrem w średnim wieku i chcę sobie kupić rower. Nie wiem jaki wybrać. Nie chodzi mi o jazdę na dlugie trasy bo nie mam zbytniej kondycji. Co sądzicie o rowerach kross.Chcę taki w średniej cenie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
dokto Re: Doradżcie 29.04.03, 18:57 Chyba wszyscy na tym forum są w takim wieku jak Ty, gdzieś między jednym zakrętem a następnym, ale sprecyzuj co to znaczy dla Ciebie średnia cena? Jeżeli podoba Ci się konkretny model rowera to pójdź do sklepu i go wypróbuj. Sprawdź czy pozycja jaką zajmujesz na nim jest wygodna, czy możesz swobodnie operować przerzutkami, podnieś go i zobacz czy jest wystarczająco lekki. Jeżeli coś Ci nie będzie pasowało albo bedziesz miała jakieś wątpliwości to weź ulotkę z danymi technicznymi i wróć na forum. Jest tu wielu życzliwych i ktoś na pewno Ci pomoże. Powodzenia Link Zgłoś
rowerzystka Re: Doradżcie 29.04.03, 21:16 Dzięki za glos. Wiesz chodzi mi o rower krossa - Apache-woyage spead. kosztuje około 1100zl.Na droższy nie mogę sobie pozwolić.Jestem tylko nauczycielką. Czy ten rower jest dobry? Czy szukać innego. Ja lubie takie klasyczne , nie wymyślne. Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Doradżcie 30.04.03, 09:41 rowerzystka napisała: Ja lubie takie klasyczne , nie > wymyślne. ROBERT: Chyba wiem o co ci chodzi. Poszukujesz roweru miejskiego lub trekkingowego. Na takim rowerze bedziesz miec pozycje wyprostowana i nie bedziesz mic problemu z wymyslnymi przerzutkami. Link Zgłoś
spector1 Re: Doradżcie 29.04.03, 21:24 rowerzystka napisała: > Jestem w średnim wieku i chcę sobie kupić rower. Nie wiem jaki wybrać. Nie > chodzi mi o jazdę na dlugie trasy bo nie mam zbytniej kondycji. Co sądzicie > o rowerach kross.Chcę taki w średniej cenie. W starszych watkach znajdziesz odpowiedz na twoje pytanie. Rower kross to dobry wybor. Jesli chodzi o kondycje to i w srednim wieku mozna ja szybko poprawic. Dlatego nie warto kierowac sie przy zakupie roweru obecna forma. Jeannie Longo tez jest w srednim wieku, ma 45lat a nalezy nadal do swiatowej czolowki w zawodowym kolarstwie szosowym i torowym kobiet. 12 razy byla mistrzynia swiata pokonujac mlodsze zawodniczki, ktorych moglaby byc matka. Wielokrotnie zdobywala medale na olimpiadach,kilkanascie razy zdobywala mistrzostwo Francji.W wieku 38lat ustanowila rekord swiata w jezdzie godzinnej uzyskujac predkosc 48,159km/g oraz zdobyla zloty medal olimpijski. Gdyby byla Amerykanka media oglosilyby ja najlepsza sportsmenka wszechczasow. Pozdrowienia Link Zgłoś
dr.krisk Rower a kondycja.. 30.04.03, 00:13 Nie znam rowerów Kross, ale jeżeli tak jak piszesz z kondycją u ciebie nie za dobrze (na razie, zobaczysz, że to się zmieni!), to zwróć uwagę ile ten rower waży! Czasem warto kupić rower o skromniejszej przerzutce i innym osprzęcie, ale o lekkiej alumniowej ramie. Docenisz to przy pierwszej próbie podjazdu pod górę! Pozdrawiam i życzą dużo zabawy! KrisK Link Zgłoś
rowerzystka Re: Doradżcie 30.04.03, 17:20 Dziękuję, właśnie kupiłam Apache woyage spead.Bardzo sie cieszę. Ja od lat dużo jeżdżę na rowerze ale bez przerzutek. Efekt taki że pod górkę przystaję i rodzina na mnie czeka. Ten nowy jest super ale ta rowerowa technika to dla mnie jak "Chińszczyzna". Muszę zrozumieć działanie tego wszytkiego. Gdzie można znaleść podstawowe wiadomości? Muszę to wszystko zrozumieć. Jestem typową humanistką. Ale dzięki wszystkim.Wybaczcie że weszłam na stronę dla profesjonalistów. Link Zgłoś
spector1 Re: Doradżcie 30.04.03, 19:35 rowerzystka napisała: > Dziękuję, właśnie kupiłam Apache woyage spead.Bardzo sie cieszę. Ja > od lat dużo jeżdżę na rowerze ale bez przerzutek. Efekt taki że pod górkę > przystaję i rodzina na mnie czeka. Ten nowy jest super ale ta rowerowa > technika to dla > mnie jak "Chińszczyzna". Muszę zrozumieć działanie tego wszytkiego. Gdzie > można znaleść podstawowe wiadomości? Muszę to wszystko zrozumieć. Jestem > typową humanistką. Ale dzięki wszystkim.Wybaczcie że weszłam na stronę dla > profesjonalistów. Pomocna strona bedzie :"Strona rowerowa u Zbooja". Niektore porady sa zbyt techniczne,ale inne sa przystepnie napisane. www.cyfronet.krakow.pl/rowery/ oraz www.cycling.prv.pl/ Strony te nie sa przeznaczone dla poczatkujacych i chyba nie wspominaja o rzeczach dla innych oczywistych jak np o tym aby nie jezdzic np gdy lancuch jest z przodu na najwiekszej przekladni i z tylu na najwiekszej zebatce (lancuch "na krzyz"). Lancuch nie pracuje wowczas dobrze i jazdy przy takim zestawieniu nalezy unikac.Orientacyjnie gdy lancuch jest na najwiekszej przekladni wowczaz z tylu mozemy przerzucac na 3-4 tryby idac od najmniejszego w gore. Najwieksza przekladnie bedziemy uzywac podczas zjazdow lub gdy wieje b.silny wiatr w plecy a teren jest plaski. Najmniejsza przekladnie uzywamy przy stromych podjazdach.Obowiazuje tez zasada: gdy lancuch jest na najmniejszej przekladni z tylu uzywamy 3-4tryby zaczynajac od najwiekszego w dol. Gdy lancuch jest na srodkowej przekladni z tylu powinnismy przerzucac na 3-4 srodkowe tryby. Nawet w skrajnych przelozeniach "na krzyz" lancuch nie powinien ocierac sie o wewnetrzna powierzchnie przerzutki przedniej. Pozdrowienia Link Zgłoś
dokto Cieszymy się razem z Tobą. 30.04.03, 19:59 To forum jest dla każdego. Bardzo dobrze, że zaglądają tu profesjonaliści i znający się na rzeczy bo jest się od kogo uczyć. A technika rowerowa wcale nie jest bardziej skąplikowana od innych "domowych". Z przerzutkami jest tak, że jak jedziesz pod górkę lub w trudniejszym terenie a więc masz do pokonania większy opór materii wtedy używasz większej zębatki z tyłu i mniejszej z przodu wtedy jedziesz wolniej, trzeba więcej kręcić ale nogom jest lżej. Po płaskim albo z górki na odwrót czyli mniejsza zębatka z tyłu, większa z przodu - kręcisz mniej ale korba stawia trochę większy opór (zakładam, że Twój rower ma klasyczną przerzutkę: 3 zębatki z przodu, 6-8 z tyłu. Warto też pamiętać o dwóch zasadach uzywania takiej przerzutki: po 1 - to żeby łańcuch pracował w miarę równolegle do ramy czyli jak jest on na środkowej zębatce z przodu to używasz trzech środkowych zębatek z tyłu, przy najmniejszej z przodu dwie największe z tyłu, a po 2 - staraj się przewidywać sytuację na drodze i zmieniać przełożenia wcześniej, np. przed podjazdem a nie na zboczu, oszczędzasz wtedy linki. Porad mozna też szukać na stronach www.cyfronet.krakow.pl lub www.bikeboard.com - warto tam zajrzeć. Pozdrawiam dokto PS. Pamiętaj, żeby w odpowiednim czasie (w sklepie pewnie powiedzieli kiedy) pojechać na przegląd gwarancyjny Link Zgłoś
dokto Re: Cieszymy się razem z Tobą. 30.04.03, 20:06 W trakcie wklepywania tego postu musiałem odejść do telefonu i nie zauważyłem wiadomości od Spectora1 ale podobno "repetitio mater studiorum est". Jezeli coś przekręciłem to mnie popraw. Dużo słoneczka w majowy weekend dokto Link Zgłoś