Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie laika

IP: 195.116.183.* 02.03.07, 12:06
    witam. mam pytanie. proste i moze zenujace, ale prosze o wyrozumialosc, moze
    ktos ma dowiedczenie :)

przez zime wyhodowalem na brzuchu nieco oponki. chcialbym to zrzucic. czy
    jezdzac od pn do pt po 2h przez 2 miesiace (punkt kontrolny - majowy weekend
    ;)) da sie to zrzucic? oczywiscie przy racjonalnej gospodarce zywnosciowej.

wiem ze to bardziej temat do dzialu zdrowie, ale dotyczy de facto roweru :)
    pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • tiresias Re: pytanie laika 02.03.07, 12:13
        1. grubośc oponki ma tu zasadnicze znaczenie. jeżeli oponka pochodzi tylko z 1
        zimy, to szanse są.
        2. 2 miesiące to mało czasu - reżym dietetyczny byłby konieczny bo nawet jak
        pojeździsz te 2 h dziennie to możesz nadrobić 'przy kolacji'. zasadniczy jest
        UJEMNY bilans kaloriczny.
        3. rower nie ma oczywisytego przełożenia na okolice 'oponki' ale wysiłek
        fizyczny (jakikolwiek) pomoże.
        trzymam kciuki na oponce:)
      • user0001 Re: pytanie laika 02.03.07, 14:16
        Jeżeli wsiądziesz pierwszego dnia na rower i przejedziesz 2 godziny, to na drugi
        dzień będziesz przeklinał ten rower :-) lub własną żyć (wiem z doświadczenia).
        Przez pierwszy tydzień stopniowo coraz większe dystanse aby w drugim tygodniu
        dojść do tych 2 godzin.

Jeżdżę od poniedziałku do piątku 20 km. (około 2 x 25-30 minut). Wystarcza to na
        zrobienie rzeźby mięśni nóg, ale brzuszka ciężko jest się w ten sposób pozbyć.
        Ja ubytek masy zaobserwowałem jedynie w miesiącach w których pogoda pozwalała na
        dłuższe jeżdżenie (powyżej 1000km na miesiąc).

IMHO: Jeśli chcesz zrobić wyrzeźbić mięśnie nóg, lub poprawić ogólną kondycję to
        jak najbardziej rower, ale jeśli chcesz popracować nad brzuchem lub górnymi
        partiami ciała, to zdecydowanie lepiej wykorzystasz ten czas na siłowni.
        • Gość: Slav4 Re: pytanie laika IP: 217.70.56.* 02.03.07, 14:30
          Tłuszcz nie spala się miejscowo. Poprawa wyglądu brzucha od robienia brzuszków
          to bardziej wynik wzmocnienia mięśni, a nie spalonego tłuszczu. Mięśnie robią
          się bardziej napięte i "optycznie" obwód pasa się robi mniejszy.
          A co do roweru - user001 ma rację. Wyrzeźbisz ładnie nogi i zrobisz kondycję.
          Ale jak dawno nie jeździłeś, to na pierwszy raz zaplanuj raczej traskę blisko
          domu.
          Od siebie dodam jeszcze że na rowerze chyba spala się zdecydowanie więcej
          kalorii niż przy innym rodzaju ćwiczeń - nawet po godzince na rowerze robię się
          po prostu głodny, podczas gdy np wrócę z hali to od żarcia jeszcze długo mnie
          odrzuca. (na meczu częściej biega się w okolicach maksymalnego tętna i pewnie
          się dużo bardziej zakwaszam)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka