Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 22:41
    Witam

Zamierzam wlasnie nauczyc sie jezdzic na rowerze, troche przespalem w
    dziecinstwie i teraz w wiekuu 24 lat mnie nabrala ochota

Powiedzcie jak szybko czlowiek w takim wieku moze sie nauczyc jezdzic ?
    Slyszalem opinie nawet ze pare dni - co Wy na to ?

W ogole znacie jakies sposoby, metody ktore przyspiesza ten proces.

Oczywiscie nie mowie tu o super jezdzie - po prosstu zeby sie utrzymac i moc
    pojechac za miasto spokojnie bez wybrykow

czekam na Wasze opinie :)

Pozdrawiam
    Jarek
    Obserwuj wątek
      • Gość: stchu Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:53
        "zeby sie utrzymac" rozumiem, że chodzi o utrzymanie równowagi... ...jeśli w
        wieku 24 lat stanowi to problemu to na pewno wędrówka z rodzicami na rowerze +
        patyk w ramie pomagający w utrzymaniu równowagi na nic się zda:) im szybciej
        jedzie 2 ślad tym do utrzymania równowagi trzeba włożyć mniej uwagi.. czy to
        rower czy motor.. ..spróbuj puścić się kilka razy swobodnie z niedużego
        wzniesienia(po prostej drodze).. ..jeśli nie pomoże w utrzymaniu równowagi
        pozostaje tylko paty i rodzic:)
        • Gość: dd Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:08
          nauka jazdy nie polega na mitycznym utrzymaniu równowagi. polega na wyrobieniu
          pewnych odruchów - spadam to nogi z pedałów. tracę równowagę - nogi balansują.
          Nie rozumiem na czym polega problem. jazda na rowerze jest prosta jak obsługa
          kosiarki. Włączasz i jedziesz. to samo z rowerem. Myślę że te posty " nie
          potrafię jeździć" to jakaś zwała bo stare baby nauczyły się jeździć a co
          dopiero ludzie w kwiecie wiekud
      • user0001 Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 03.05.07, 07:41
        1. Na siłowni chwila pedałowania na rowerku stacjonarnym aby załapać o co
        rozchodzi się.
        2. Poza drogą publiczną pierwsze próby jazdy.
        3. Jak już będziesz umiał jechać prosto, zostaje poćwiczyć hamowanie oraz skręcanie.

Polecam pożyczyć od znajomego odpowiedni rower. IMHO najlepszy do nauki będzie
        jakiś składak (Wigry, Jubilat), ale koła nie mogą mieć luzów ani być
        rozcentrowane. Składak to damka (możesz zeskoczyć z siodełka bez uszczerbku dla
        klejnotów rodowych. Torpedo w składaku to mało efektywny, ale bardzo intuicyjny
        hamulec. Brak przerzutek to jedno zmartwienie dla uczącego się mniej.

Siodełko ustaw tak abyś siedząc na nim mógł podeprzeć się oboma stopami na
        gruncie. Z efektywniejszym (wyższym) ustawieniem siodełka poczekaj aż będziesz
        miał trochę pewności w jeździe.

Gdy już wyczujesz jaka jest droga hamowania i jaka jest zależność promienia
        skrętu od szybkości oraz wychylenia, będziesz gotowy do wyjechania na drogę
        publiczną.

Jeśli będziesz zmieniał rower na górala, to zostaje Tobie:
        - nabranie nawyków wsiadania i zsiadania z męskiej ramy (zadzierania nogi)
        - opanowanie zmiany biegów
        - opanowanie hamowania przednim hamulcem (o lot nad kierownicą najłatwiej osobie
        która nie umiejąc hamować przodem, w panice naciska lewą klamkę)
      • Gość: kondor Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.interq.pl 03.05.07, 08:20
        Coś czuję że zaleciało tu prowokacją.
        Jestem bardzo ciekawy jakie odpowiedzi uzyskasz
        • chrisu_gd Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 03.05.07, 14:29
          Twoja, jak do tej pory, jest najgłupsza.
          • Gość: kondor Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.interq.pl 03.05.07, 18:48
            Czekam co ty wymodzisz.Po twojej wypowiedzi "mały" na pewno nauczy się jeździć.
            • chrisu_gd Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 03.05.07, 21:25
              Po Twojej pewnie już umie, dresiku.
      • Gość: Marynarz Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: 88.220.32.* 03.05.07, 09:59
        Jazda na rowerze jest prosta jak budowa nocnika. I tu i tam siadasz i robisz
        swoje.
        • Gość: maly Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 10:15
          No dobra, piszecie ze prosto jak budowa nocnika :)

ale czy dam rade np w weekend sie nauczyc jechac prosto ?
          czy moze tydzien? czy ile ?

Wypowiedzcie sie mniej wiecej ile to moze czasu zajac.

Pozdrawiam
          maly
          • user0001 Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 03.05.07, 10:50
            Tak jak większość tutaj piszących nie pamiętam kiedy nauczyłem się jeździć. Nie
            mogę więc Tobie powiedzieć jak długo to zajmie.

Jeśli nauka jazdy na rowerze przebiega choć trochę podobnie do opanowania jazdy
            we wpinanych pedałach; to uważam że opanowanie podstaw zajmie kilkanaście minut.
            Ale przez pierwsze dni będziesz musiał myśleć o tym co robisz. Dopiero po paru
            tygodniach wszystko stanie się nawykiem.

Przypomnij sobie naukę jazdy samochodem. Ile czasu zajęło pierwsze ruszanie?
            Pewnie nie dłużej niż kilka minut. A ile czasu upłynęło zanim przestałeś myśleć
            o zmianie biegów, obrotach silnika czy sposobie puszczania sprzęgła?
      • Gość: Sławek Rz. Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 12:20
        Może tak:

Jako "pole bitwy" najlepsze było by duże, równe podwórko, albo boisko.
        Odkręć pedały. Siodełko opuść tak, by siedząc na nim sięgać stopami do ziemi.
        Teraz próbuj odepchnąć się nogami od ziemi i przejechać jak najdłuższy odcinek
        bez utraty równowagi i podparcia się. Czyli coś jak jazda hulajnogą, ale na
        siedząco.
        Potem dołóż do tego skręcanie i zawracanie.

Jak zachowanie równowagi podczas tych manewrów nie będzie stwarzać już
        problemów, to pozostaje dokręcić pedały i przećwiczyć wcześniejsze manewry z
        nogami na pedałach.

Podobno jeden dzień wystarczy by się nauczyć (przynajmniej dzieciom) :-)
      • Gość: kondor Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.interq.pl 03.05.07, 23:58
        To tylko wyrywek z Twoich nielicznych wypowiedzi jakie zamieściłeś na tym
        forum.Myślę że ten dres o jakim wspominasz to bardziej do Ciebie pasuje.

..."Koleś, naucz się pisać i nie wygaduj bzdur"...12.04
        ..."Opowiadasz głupoty"...12.04
        ..."Ciebie to raczej nie ze względu na konia, tylko z daleka widzą, że trącisz
        dresem"...16.03
        ..."Po Twojej pewnie już umie, dresiku"...3.05

Na tym rozmowę z Tobą postanowiłem zakończyć.
        • mallard Kondorze! 04.05.07, 00:49
          Daj spokój, nie zniżaj lotu! ;)
          pzdr.
          • Gość: Slav4 Re: Kondorze! IP: *.zicom.pl 06.05.07, 20:02
            Kondorze, nie karm trolla :o)
        • chrisu_gd Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 04.05.07, 12:38
          Nic nie poradzę, że zaliczasz się do grupy dresiarskiej hołoty, która troluje na
          tym forum nic nie wnosząc swoimi odpowiedziami. Cieszę się, że przywołałeś moje
          wypowiedzi.. ale przywołaj też te, do których w ten sposób się odniosłem.

Pozdrawiam Cię i grupę Twoich klakierów :)))
      • luiza-w-ogrodzie Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 04.05.07, 06:06
        Maly, jesli umiesz jezdzic na rolkach, desce albo hulajnodze, rower nie sprawi
        Tobie zadnego problemu.
        Proponuje zabawe ze wzglednie niskim rowerem (ktos tu doradzal skladak) na
        trawiastym boisku, najlepiej z plotem albo murkiem, z ktorego mozna wsiadac i
        podpierac sie przy zatrzymywaniu. Najtrudniej jest sie nauczyc wlasnie
        wsiadania i zatrzymywania, bo wtedy najwiecej trzeba balansowac. Sama jazda
        jest latwa do opanowania.

Pozdrawiam
        Luiza-w-Ogrodzie
        .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
        Australia-uzyteczne linki
        • Gość: paula Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.chello.pl 06.05.07, 14:06
          po pierwsze: nikt Ci nie wyliczy co do godziny, ile czasu zajmie nauka jazdy.
          myślę, że pojdzie zdecydowanie szybciej, jesli zamiast siedziec na forum,
          siadziesz na rower.
          po drugie: rady z niskim siodelkiem jak najbardziej ok, nie szarzuj na poczatku
          ( jak czlowiek- nawet 4-letni- zlapie rownowage,pojawia sie ta szatanska
          mysl...;>), chyba ze chcesz zaliczyc pierwszy upadek ( co tez jest cennym
          doswiadczeniem), płotek do podtrzymywania sie przy wsiadaniu tez moze byc
          przydatny, polecam plaski teren, bez swiadkow;D
          po trzecie: na pocieszenie - moj kuzyn tez sie nauczyl jezdzic dopiero w wieku
          23 lat, jest mocno przy kosci i raczej zawsze byl nieruchliwy, a teraz smiga jak
          szalony
          chyba sporo straciles, ale wszystko do nadrobienia, pozdrawiam, bo rower to
          swietna sprawa:)
      • Gość: ms Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:24
        Ja się nauczyłem jeździć 81 km/h. Z górki i z wiatrem.
      • duchess85 Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? 11.05.07, 21:47
        ja nauczyłam się trzymać na rowerze w godzinę:) (nie miałam 5 lat, o
        bynajmniej...), kolejny tydzień to skręcanie, zawracanie itd. Biegów dopiero się
        uczę, bo właśnie nabyłam pierwszy w ,życiu rower z przerzutkami. Dasz radę!
        Powodzenia!
        • Gość: maly Re: jak szybko mozna sie nauczyc jezdzic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 22:49
          no i sie nauczylem i juz jezdze
          wystarczylo 3 godzinki w sobote i godzina w niedziele.
          Jade, skrecam, czasem zdarzaja sie jakies zachwiania rownowagi ale jade i jest
          super !!

Dzieki za Wasze rady
          pozdrawiam
          Maly
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka