Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tensometr do szprych

IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 11:09
    gdzie można cos takiego dostać w naszym pieknym kraju i za ile?
    Obserwuj wątek
      • Gość: jantor Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:28
        Czy mechaniczny,czy elektroniczny i tak jest to koszt ok.1000,-PLN i
        wiecej.Zobacz w Harfie,a na pewno znajdziesz w katalogu rowerowym na
        kazdy rok.
        • Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 13:36
          Elektronicznego (oporowego) do szprych nie widziałem.

Mechaniczny robi parktool:
          parktool.com/products/detail.asp?cat=16&item=TM%2D1
          Tańszym sposobem pomiaru naprężenia jest metoda "na słuch"
          (szprycha zachowuje się jak struna, ton przekłada się na naprężenie)
          • dr.krisk A nie możnaby.... 24.11.07, 13:41
            .. dokręcać szprych kluczem dynamometrycznym? Jak sądzę autorowi
            watku chodzi o uzyskanie równego naciągu wszystkich szprych (znam
            ten ból.....). Klucz dynamometryczny z odpowiednią końcówką do nypli
            dałby taką możliwość (niestety - trzeba zdjąć oponę).
          • Gość: gizmoo Re: tensometr do szprych IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 14:39
            ZNALZłEM TAKI PARKtoola NA EBAY'U jeden w USA drugi w GB z przesyłką by to
            wyszło koło 200 zeta, nie wiem czy się opłaca, bo nie wiem skąd sie wzięła cena
            1000 zlotych o której pisal formumowicz jantor. Ale może poszukam jeszcze w Polsce.
            A moglibyscie coś wiecej napisać o tych metodach "na czuja"
            • Gość: jantor Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:07
              Ceny podalem za katalogiem sprzed paru lat.Byc moze byly to jakies
              markowe hiper mega super,dlatego ten co znalazles jest tanszy,co nie
              musi oznaczac,ze gorszy.
            • spector1 Re: tensometr do szprych 24.11.07, 17:34
              Gość portalu: gizmoo napisał(a):

> ZNALZłEM TAKI PARKtoola NA EBAY'U jeden w USA drugi w GB z
              przesyłką by to
              > wyszło koło 200 zeta, nie wiem czy się opłaca, bo nie wiem skąd
              sie wzięła cena
              > 1000 zlotych o której pisal formumowicz jantor. Ale może poszukam
              jeszcze w Pol
              > sce.
              > A moglibyscie coś wiecej napisać o tych metodach "na czuja"

Metoda na czuja : sprawdż palcami naciąg szprych dobrze zaplecionego
              koła. Ludzkie palce są doskonałym instrumentem porównawczym(=- 10%)
              Nawet ParkTool w instrukcji obslugi tensometru za dobrze naciągnięte
              szprychy uznaje szprychy o naciągu różniącym się + - 20%.

Możesz poslużyć się kamertonem zamiast tensometrem.
              www.bikexprt.com/bicycle/tension.htm
              Sposób zaplatania, z wykorzystaniem kamertonu opisany jest w
              poniższym linku.

aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=271982354
              Tensometry DT Swiss kosztują ok 1000 zł.

Kontrolowanie naciągu jest ważne ale nieprzestrzeganie kolejności
              zaplatania szprych oraz zbyt szybki naciąg może doprowadzić do
              pokrzywienia obręczy i jest chyba ważniejszy.

Sceptycy mogą zapleść koło i rozpleść je i sprawdzić wówczas
              czy zewnętrzna krawędż obręczy nadal jest okręgiem.

Nie każde koło przeznaczone do centowania nadaje się do niego.
              Są wówczas dwie możliwości : wyprostowanie obręczy - co jest często
              banalnie proste dla dobrych mechaników lub wymiana obręczy.
              Czasami można wyprostować obręcz nawet w warunkach polowych - na
              trasie.

Spector
              • Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 21:32
                Na czuja można też zwyczajnie uderzać czymś metalowym w szprychy (trzeba je
                przekonać aby nie stykały się ze sobą) - różnice naciągu słychać "gołym uchem"
                (oczywiście stroik do gitar/analizator widma nie zaszkodzi). W linku który
                podał spector1 jest opisane - dokładnie o ten link mi chodziło gdy pisałem o
                metodzie "na ucho". Doginanie szprych palcami też jest całkiem precyzyjne.

Klucz dynamometryczny totalnie się nie nadaje - moment na nyplu ma się nijak do
                naprężenia szprychy.

Dolar leci na pysk, a ParkTool swoje doskonałe narzędzia wycenia w tej upadłej
                walucie... pewnie ten prosty tensometr będzie znacznie wygodniejszy od patentów
                akustycznych.
                • dr.krisk Re: tensometr do szprych 24.11.07, 22:20
                  Gość portalu: Jacu napisał(a):

>> Klucz dynamometryczny totalnie się nie nadaje - moment na nyplu
                  ma się nijak do
                  > naprężenia szprychy.
                  O... a dlaczego to? Im większym momentem dokręcamy nypel, tym
                  szprycha bardziej naciągnięta. Nieprawdaż?
                  • Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 23:06
                    Nieprawdaż - nyple się zapiekają, w gwint dostaje brud i masa innych drobiazgów
                    zmieniających parametry tarcia gwintu o gwint i nypla o obręcz... szprycha się
                    skręca - w efekcie precyzja będzie żadna.

Pomysł dyskwalifikuje destrukcyjny charakter pomiaru - nie da się poznać momentu
                    dokręcenia bez jego zmiany. (centrowanie koła to nie równomierne dokręcenie
                    kilku śrubek) Tensometr jest pozbawiony tej wady.

Do tego klucz dynamometryczny jest wielki i nieporęczny a kluczyk do nypli malutki.
                    • dr.krisk Re: tensometr do szprych 24.11.07, 23:13
                      Przekonałeś mnie - ale jak w takim razie naciąga się szprychy w
                      fabryce?
                      No i ten "tensometr" mierzący (jak się zdołałem zorientować" naciąg
                      szprychy poprzez wartość siły potrzebnej do jej ugięcia - też
                      niezbyt dokładny (mała baza pomiarowa).
                      • Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 01:21
                        Małe żółte rączki czynią cuda... ramy spawają ręcznie, osprzęt montują ręcznie
                        to i koła pewnie też składają maszyny napędzane ryżem. W automatycznym procesie
                        pewnie wystarczyłoby przekręcić wszystkie nyple o ten sam ściśle określony kąt
                        nie przejmując się momentem. Lepszą jakość zapewni post-processing ryżowy albo
                        pomiar tensometryczny wszystkich szprych (trywialny) i wyliczenie poprawki...

Nie chce mi się jednak wierzyć w automaty zaplatające, abstawiam azjatów. W
                        zastosowaniach profesjonalnych na komputer wyliczający którą szprychę o ile
                        podkręcić (taka inteligentna centrownica na wzór maszyny do wyważania kół).
                        Oczywiście to tylko moje typy - nie znam przemysłowych rozwiązań w tej dziedzinie.

Dlaczego niezbyt dokładny... tą metodą można mierzyć bardzo dokładnie - a w tym
                        zastosowaniu dokładność nie jest zbyt potrzebna (łatwość pomiaru najważniejsza,
                        kilkuprocentowa dokładność wystarczy).

To co nazywasz bazą (rozstaw kołków) wpływa jedynie na naprężenia wprowadzane
                        podczas pomiaru.
                        • Gość: Sławek Rz. Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 11:27
                          Jacu napisał(a):
                          > Małe żółte rączki czynią cuda...

www.rower.com/roznosci-merida-od-srodka.asp

Pozdrawiam.
                          Sławek
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka