Gość: gizmoo IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 11:09 gdzie można cos takiego dostać w naszym pieknym kraju i za ile? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: jantor Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:28 Czy mechaniczny,czy elektroniczny i tak jest to koszt ok.1000,-PLN i wiecej.Zobacz w Harfie,a na pewno znajdziesz w katalogu rowerowym na kazdy rok. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 13:36 Elektronicznego (oporowego) do szprych nie widziałem. Mechaniczny robi parktool: parktool.com/products/detail.asp?cat=16&item=TM%2D1 Tańszym sposobem pomiaru naprężenia jest metoda "na słuch" (szprycha zachowuje się jak struna, ton przekłada się na naprężenie) Link Zgłoś
dr.krisk A nie możnaby.... 24.11.07, 13:41 .. dokręcać szprych kluczem dynamometrycznym? Jak sądzę autorowi watku chodzi o uzyskanie równego naciągu wszystkich szprych (znam ten ból.....). Klucz dynamometryczny z odpowiednią końcówką do nypli dałby taką możliwość (niestety - trzeba zdjąć oponę). Link Zgłoś
Gość: gizmoo Re: tensometr do szprych IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 14:39 ZNALZłEM TAKI PARKtoola NA EBAY'U jeden w USA drugi w GB z przesyłką by to wyszło koło 200 zeta, nie wiem czy się opłaca, bo nie wiem skąd sie wzięła cena 1000 zlotych o której pisal formumowicz jantor. Ale może poszukam jeszcze w Polsce. A moglibyscie coś wiecej napisać o tych metodach "na czuja" Link Zgłoś
Gość: jantor Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:07 Ceny podalem za katalogiem sprzed paru lat.Byc moze byly to jakies markowe hiper mega super,dlatego ten co znalazles jest tanszy,co nie musi oznaczac,ze gorszy. Link Zgłoś
spector1 Re: tensometr do szprych 24.11.07, 17:34 Gość portalu: gizmoo napisał(a): > ZNALZłEM TAKI PARKtoola NA EBAY'U jeden w USA drugi w GB z przesyłką by to > wyszło koło 200 zeta, nie wiem czy się opłaca, bo nie wiem skąd sie wzięła cena > 1000 zlotych o której pisal formumowicz jantor. Ale może poszukam jeszcze w Pol > sce. > A moglibyscie coś wiecej napisać o tych metodach "na czuja" Metoda na czuja : sprawdż palcami naciąg szprych dobrze zaplecionego koła. Ludzkie palce są doskonałym instrumentem porównawczym(=- 10%) Nawet ParkTool w instrukcji obslugi tensometru za dobrze naciągnięte szprychy uznaje szprychy o naciągu różniącym się + - 20%. Możesz poslużyć się kamertonem zamiast tensometrem. www.bikexprt.com/bicycle/tension.htm Sposób zaplatania, z wykorzystaniem kamertonu opisany jest w poniższym linku. aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=271982354 Tensometry DT Swiss kosztują ok 1000 zł. Kontrolowanie naciągu jest ważne ale nieprzestrzeganie kolejności zaplatania szprych oraz zbyt szybki naciąg może doprowadzić do pokrzywienia obręczy i jest chyba ważniejszy. Sceptycy mogą zapleść koło i rozpleść je i sprawdzić wówczas czy zewnętrzna krawędż obręczy nadal jest okręgiem. Nie każde koło przeznaczone do centowania nadaje się do niego. Są wówczas dwie możliwości : wyprostowanie obręczy - co jest często banalnie proste dla dobrych mechaników lub wymiana obręczy. Czasami można wyprostować obręcz nawet w warunkach polowych - na trasie. Spector Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 21:32 Na czuja można też zwyczajnie uderzać czymś metalowym w szprychy (trzeba je przekonać aby nie stykały się ze sobą) - różnice naciągu słychać "gołym uchem" (oczywiście stroik do gitar/analizator widma nie zaszkodzi). W linku który podał spector1 jest opisane - dokładnie o ten link mi chodziło gdy pisałem o metodzie "na ucho". Doginanie szprych palcami też jest całkiem precyzyjne. Klucz dynamometryczny totalnie się nie nadaje - moment na nyplu ma się nijak do naprężenia szprychy. Dolar leci na pysk, a ParkTool swoje doskonałe narzędzia wycenia w tej upadłej walucie... pewnie ten prosty tensometr będzie znacznie wygodniejszy od patentów akustycznych. Link Zgłoś
dr.krisk Re: tensometr do szprych 24.11.07, 22:20 Gość portalu: Jacu napisał(a): >> Klucz dynamometryczny totalnie się nie nadaje - moment na nyplu ma się nijak do > naprężenia szprychy. O... a dlaczego to? Im większym momentem dokręcamy nypel, tym szprycha bardziej naciągnięta. Nieprawdaż? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 24.11.07, 23:06 Nieprawdaż - nyple się zapiekają, w gwint dostaje brud i masa innych drobiazgów zmieniających parametry tarcia gwintu o gwint i nypla o obręcz... szprycha się skręca - w efekcie precyzja będzie żadna. Pomysł dyskwalifikuje destrukcyjny charakter pomiaru - nie da się poznać momentu dokręcenia bez jego zmiany. (centrowanie koła to nie równomierne dokręcenie kilku śrubek) Tensometr jest pozbawiony tej wady. Do tego klucz dynamometryczny jest wielki i nieporęczny a kluczyk do nypli malutki. Link Zgłoś
dr.krisk Re: tensometr do szprych 24.11.07, 23:13 Przekonałeś mnie - ale jak w takim razie naciąga się szprychy w fabryce? No i ten "tensometr" mierzący (jak się zdołałem zorientować" naciąg szprychy poprzez wartość siły potrzebnej do jej ugięcia - też niezbyt dokładny (mała baza pomiarowa). Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: tensometr do szprych IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 01:21 Małe żółte rączki czynią cuda... ramy spawają ręcznie, osprzęt montują ręcznie to i koła pewnie też składają maszyny napędzane ryżem. W automatycznym procesie pewnie wystarczyłoby przekręcić wszystkie nyple o ten sam ściśle określony kąt nie przejmując się momentem. Lepszą jakość zapewni post-processing ryżowy albo pomiar tensometryczny wszystkich szprych (trywialny) i wyliczenie poprawki... Nie chce mi się jednak wierzyć w automaty zaplatające, abstawiam azjatów. W zastosowaniach profesjonalnych na komputer wyliczający którą szprychę o ile podkręcić (taka inteligentna centrownica na wzór maszyny do wyważania kół). Oczywiście to tylko moje typy - nie znam przemysłowych rozwiązań w tej dziedzinie. Dlaczego niezbyt dokładny... tą metodą można mierzyć bardzo dokładnie - a w tym zastosowaniu dokładność nie jest zbyt potrzebna (łatwość pomiaru najważniejsza, kilkuprocentowa dokładność wystarczy). To co nazywasz bazą (rozstaw kołków) wpływa jedynie na naprężenia wprowadzane podczas pomiaru. Link Zgłoś
Gość: Sławek Rz. Re: tensometr do szprych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 11:27 Jacu napisał(a): > Małe żółte rączki czynią cuda... www.rower.com/roznosci-merida-od-srodka.asp Pozdrawiam. Sławek Link Zgłoś