Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

but z klamra czy bez

IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 11:38
    rozglądam się za butami do roweru. Wychodzi na to ze te bez klamry są tańsze,
    wiec się zastanawiam czy taka klamra dużo daje w bucie rowerowym.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jackk3 Re: but z klamra czy bez IP: *.abhsia.telus.net 20.03.09, 14:49
        Dobrze by bylo gdybys napisal o jakie buty chodzi, a przynajmniej
        czy o szose czy MTB?
        • Gość: jano Re: but z klamra czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 15:24
          no raczej mtb, do turystyki górskiej. Jakieś do pedałów spd chyba.
          • settembrini Re: but z klamra czy bez 20.03.09, 15:58
            klamry mi sie kojarza raczej z butami narciarskimi :) masz na mysli rzepy?
            • Gość: jano Re: but z klamra czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 17:07
              chodzi mi np. o taki typ klamry:
              www.allegro.pl/item583747142_nowe_buty_shimano_sh_m182n_r_44_carbon.html
              bo są też tańsze buty na same rzepy.

Chodzi mi o to czy taka klamra cos daje. Np czy buty na same rzepy szybko sie
              poluzowują, nie trzymają dobrze stopy itd.
              • Gość: jackk3 Re: but z klamra czy bez IP: *.abhsia.telus.net 20.03.09, 17:58
                Do turystyki gorskiej to chyba nie. Wydaje mi sie ze wiekszosc
                klamrowych to raczej do wyczynu. Dobrze zrobiona klamra (a o taka
                trudno) swietnie opasuje but. Osobiscie mialem dawniej SIDI (Genius)
                i klamra byla taka sobie. Obecnie mam Specialized (BG-Pro) i sa
                swietne. Rzepy sa OK, ale jednak nie scisna tak jak klamra. Te
                Shimano wygladaja b. dobrze, kombinacja klamry z 2-ma rzepami jest
                dobra, pozwala n dokladna regulacje. Ale karbon do turystyki to
                chyba niezbyt dobry pomysl (za sztywny).
                • Gość: jackk3 Re: but z klamra czy bez IP: *.abhsia.telus.net 20.03.09, 18:18
                  I jeszcze jedno, MUSISZ je zmierzyc, klamra moze cie nie pasowac
                  (uciskac).
              • Gość: Sławek Rz. Re: but z klamra czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 20:14
                > Chodzi mi o to czy taka klamra cos daje.

Oczywiście, że tak. Inaczej po co ją stosować? ;-)

A już tak na poważnie, to klamra ma taką zaletę, że możesz bardzo precyzyjnie dopasować but na stopie. Jeśli zacisnąłeś zbyt mocno, możesz poluzować dokładnie tyle ile chcesz - o ząbek, dwa, trzy, czy ile Ci potrzeba.
                Tak samo w drugą stronę - jeśli but zapiałeś zbyt luźno, to możesz dociągnąć o ten ząbek, dwa czy trzy.
                I wszystko to bez zatrzymywania się.

Na pewno rzepy zapina się szybciej. Jest to płaskie, nic nie odstaje.
                Ale rzep ma to do siebie, że im częściej go zapinasz/odpinasz, tym szybciej "łysieje" ta jego część z włoskami.
                W efekcie rzep trzyma coraz słabiej.

W moich starych butach (Sidi Bullet) rzepy zdechły po ok. 3 latach intensywnego użytkowania (buty zakładane i zdejmowane 2 x dziennie). Musiałem odpruć stare i naszyć nowe.

Obecnie mam Sidi Eagle, w których jest klamra i 2 rzepy:
                www.bike-o-mania.de/img/p/Eagle6CarSRS_Black-shop.jpg

Aby rzepy trzymały lepiej Sidi zastosowało tu patent w postaci plastikowych ząbków wewnątrz rzepów:
                tinyurl.com/d2x6pc
                Wystarczy nawet lekko przyklepać takiego rzepa i nie ma już mowy by się choć trochę poluzowały.

Sama klamra mimo, że z plastiku, jest naprawdę mocna. Moje buty zaliczyły już parę gleb (zarówno w terenie jak i na asfalcie) w wyniku czego na powierzchni klamer powstały "szlify". Jednak na ich działanie nie ma to żadnego wpływu.
                Jeśli jednak któregoś dnia przywalę tak, że klamra się rozsypie, to po prostu wymienię ją na nową :-)
                • Gość: Jacu Re: but z klamra czy bez IP: *.icpnet.pl 23.03.09, 00:06
                  Podczas większego wysiłku klamra ma jedną ogromną zaletę - można podczas jazdy
                  precyzyjnie regulować - dostosowując but do nieco "opuchniętej" stopy itd. Nie
                  wiem na ile to kwestia indywidualna, ale moja noga nieco zmienia swoją objętość
                  podczas ostrzejszej jazdy w ciepłe dni.

Sam mam kapcie Sidi Action - wygoda niewyobrażalna, gdyby nie kolce i bloki
                  można by jako klapek po domu używać ;) W sumie jedyny but jaki mam który dobrze
                  leży na mojej dość nietypowej nodze.

Do butów z twardą podeszwą klamra to wg mnie fajna sprawa, niemniej można się
                  obyć. Co do 2 pozostałych elementów to nie ma większego znaczenia czy to żyłka
                  czy rzep czy rzep z plastikowym insertem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka