Dodaj do ulubionych

Praca na temat ilingwizmu

08.01.13, 21:26
Witam was serdecznie. Poczytuje wasze forum od dawna z uwagi na nasza sytuacje. Jestem Polka a mój maz jest Holendrem. Do tego mieszkamy obecnie w Stanach. Do naszych dzieci ( 3 lata i 1 rok) mówimy w naszych językach a do siebie po angielsku. Nasza córka chodzi do przedszkola, posługuje sie lepiej gorzej trzema językami.

Studiuję tutaj na uniwerytecie i musze napisac prace koncowa , cos jak magisterke. Chciałabym pisać o bilingwizmie u dzieci. Nie bardzo wiem jednak jak ujać temat i jak sie do tego zabrać. Moze mozecie mi poradzic w sprawie konkretnego tematu i bibliografii ?

Myślałam o
Bilingual learning characteristics in children albo
Bilingual language acqusition

Pomóżcie.
Dziekuje
Paulina
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Praca na temat ilingwizmu 08.01.13, 22:32
      Ja pisałam pracę na temat "Wybrane aspekty psycholingwistyczne bilingwizmu naturalnego". Z bibliografią nie pomogę, bo pisałam ją dawno temu i na dodatek po rosyjsku, więc źródła też miałam rosyjskojęzyczne tongue_out
      Jeśli dobrze pamiętam, chodziło mi o rolę motywacji w powstawaniu i utrzymaniu dwujęzyczności, szczególnie w niesprzyjającym otoczeniu.
      • paaula1 Re: Praca na temat ilingwizmu 08.01.13, 23:02
        O dzieki,
        Ciekawy temat

• illegal.alien Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 11:30
      Te tematy, ktore proponujesz, sa bardzo ogolne.
      Jaka objetosc ma miec praca? (moja magisterka miala np. 20 stron, a mojego brata ponad 100 - co innego mozna zmiescic w 20 stronach, co innego w 100 smile).
    • effie1980 Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 11:45
      Nie tylko objetosc, ale tez ile masz czasu na jej napiszanie, czy to praca empiryczna czy teoretyczna, czy musi byc oryginalna to znaczy czy nie powiela innych tekstow/badan na ten temat, ktorych jest bardzo duzo. Tematy, ktore podalas sa bardzo ciekawe, ale bardzo ogolne. Albo zacznic od przegladu literatury i sprawdz jakie tematy byly analizowane, albo od swojej sytuacji, znadz cos co ciebie szczegolnie interesuje i wtedy poszukaj co juz jest na ten temat w literaturze, a co byc mogla do tego dodac swoja praca. Tak czy inaczej najlepiej popracowac nad juz istniejaca literatura na ten temat, a w tym pomoze ci biblioteka, moze ktos cos w tym zakresie wiecej pomoze, bo ja czytalam glownie bardziej popularne ksiazki niz naukowe.
      • paaula1 Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 17:35
        Jesli chodzi o czas to mam jeszcze duzo, na pewno rok.

Objetosciowo zalezy, mysle ze pomiedzy 30 a 60 stron. Wazniejsza jest jakosc.

Praca raczej teoretyczna, na empiryczna trzeba tutaj dostac specjalne pozwolenia z uczelni

Oczywiscie musze sie zapoznac z innymi badaniami na dany temat i sie do nich odniesc
    • sarahdonnel Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 12:23
      Bialystok, Tomasello - baza dalszych poszukiwan bibliograficznych

Nagrywasz i porownujesz swoje dzieci bawiace sie po angielsku ze soba z czyms podobnym, co znajdziesz w bazie CHILDES. Czyli case study, i jakis drobny element struktury, przy dzieciach z holenderskim bralabym sie za SVO vs. V2. Musisz dopytac meza o szczegoly, ale np. po holendersku szyk zdania (word order) po jednym 'bo/poniewaz' wymaga przestawienia czasownika na koniec zdania, po innym juz nie (nl. 'want' SVO vs. 'omdat' SOV). Zanalizuj, co dzieci robia po 'because', a potem... zanalizuj, co robi maz, jak rozmawia z Toba.
      Ciekawe moze byc jeszcze uzycie Past Simple vs. Present Perfect w pierwszej (maz) i drugiej (dzieci) generacji. Tez jako case study. W holenderskim to Present Perfect (lub jego odpowiednik) jest podstawowym czasem przeszlym, w AmE zdecydowanie Past Simple. Wtedy szukasz literatury na temat language transfer/dialect levelling (koineisation) i taki proponujesz temat.

Gdzie robil postdoca opiekun pracy (szukasz artykulu profesora z tej uczelni i szukasz kontrargumentow z roznych stron, to tzw. literary review)
      Poszukaj artykulu Matthewson & Schaeffer w Natural Language and Linguistic Theory, zobacz, czy mozesz powtorzyc eksperyment na dzieciach dwujezycznych z jezykiem bezprzedimkowym (wszystkie slowianskie) i potem na kontrolnej probie doroslych np. Polakow przebywajacych w US tyle samo lat, ile maja testowane dzieci. W temacie przedimkow cos na pewno wyjdzie (nawet wiem, co, i jest to super-interesujace), szczegolnie z grupa kontrolna. Wtedy masz temat 'early vs. late DP acquisition in English' i mase literatury, np. Weerman (porownawczo o NL u dwujezycznych dzieci tureckich i marokanskich czy Ionin 2003. Ionin pracuje w Univ. of Illinois at Urbama-Champaign, mozesz ja po prostu mailem zapytac o niejasnosci.
      Opracowaniem teoretycznym w zakresie DP jest Lyons 1999.

Jezeli zdecydujesz sie na priva na gazetowy, to daj znac w watku, bo raczej gazetowego nie uzywam. Wtedy tez moge dac linke do swojej pracy (o DP, ale u doroslych, i metodologia nie nadaje sie do powtorzenia u dzieci).
      • illegal.alien Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 12:37
        A mozesz cos wiecej o tych przedimkach? Bo to bardzo ciekawe smile
      • paaula1 Re: Praca na temat ilingwizmu 09.01.13, 17:44
        To co piszesz jest bardzo interesujace...

Niestety opierajac sie na moich dzieciach, to jedno ma rok a drugie trzy i takich skomplikowanych zdan z because jeszcze nie tworza.

Natomiast moj maz mowi plynnie po ang i nie zauważam jakis odniesien do holenderskiego, czasem tylko bledy semantyczne.

Jesli chodzi o mnie mówie plynnie po ang jak on.
        Oboje mówimy tez po niemiecku ale tu ja juz słabiej ale maz rowniez plynnie.

Skontaktuje sie z toba na priv by rozsyfrowac niektóre skróty z tego co napisałaś bo ogólnie pomysły masz super.

Dzieki
      • derka1 Re: Praca na temat ilingwizmu 12.01.13, 17:06
        O, mnie tez to bardzo zainteresowalo. Powiedz cos wiecej nt swojej pracy.
        • derka1 Re: Praca na temat ilingwizmu 12.01.13, 17:07
          derka1 napisała:

> O, mnie tez to bardzo zainteresowalo. Powiedz cos wiecej nt swojej pracy.

Ten wpis mial wyskoczyc pod tym co napisala sarahdonnel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka