Dodaj do ulubionych

Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę

21.04.11, 09:56
Czy możecie poradzić jakieś poradnie, ośrodki, tyflopedagogów - może być całe Pomorze ( od Szczecina po Gdańsk), ewentualnie Poznań? Czy w takim celu potrzebujemy skierowanie, orzeczenie o niepełnosprawności? Miałam nadzieję na taką rehabilitacje w Polskim Związku Niewidomych, byliśmy już tam w umówionym terminie, ale okazało się, że musimy sobie wyrobić orzeczenie o niepełnosprawności, pani gdyby mogła to już i teraz by mu to zaczęła załatwiać, a syn ma oczopląs, ale widzi dobrze jak na tą wadę i radzi sobie też dobrze, więc ja chyba nie widzę sensu posiadania takiego orzeczenia?
Może adriana.z1 jeszcze tu zagląda i może powiedzieć w jakim sposób można dostać się do ośrodka w Sobieszewie?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
Obserwuj wątek
    • izi66 Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 21.04.11, 15:36
      Cześć, jeśli chodzi o ośrodki rehabilitacji na Pomorzu to chyba można polecić tylko jeden ośrodek, znany w całej Polsce czyli Sobieszewo. Tutaj podaję Ci linka do ich strony internetowej i tam są numery telefonów do nich: niewidome-dzieci.webd.pl/kontakt Myślę, że oni podpowiedzą Ci co trzeba zrobić, żeby móc w takiej rehabilitacji uczestniczyć, a przede wszystkim stwierdzą czy w ogóle jest ona potrzebna. U małych dzieci polega to głównie na zabawie i pokazywaniu obrazków.

My mieliśmy skierowanie od lekarza okulisty na rehabilitację, a w samym ośrodku w Łodzi wymagali od Nas opinii o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju, którą wydaje poradnia psychologiczno-pedagogiczna (dziecko jest badane przez psychologa, a z rodzicami przeprowadza wywiad). Orzeczenie o niepełnosprawności mamy, ze względu na wrodzoną chorobę oczu i otrzymujemy z tego tytułu 153zł (miesięcznie) świadczenia pielęgnacyjnego (zawsze jakiś dodatkowy grosz na paliwo na dojazdy na rehabilitację i konsultacje czy krople itp.). Nie wiem czy w przypadku samego oczopląsu może zostać wydane takie oświadczenie, musielibyście złożyć papiery i stanąć z małym na komisji i wtedy lekarz zadecydowałby.

Pozdrawiam Was
    • bajbaja1 Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 21.04.11, 21:43
      Witam!od samego początku śledzę Twoją historie, ponieważ jest ona podobna do mojej. Mam synka z oczopląsem jest starszy od Twojego maluszka jakieś 2 miesiące.Różnica jest tylko taka, że mój maluszek widział dobrze od początku a od 4 miesiąca pojawił się oczopląs.Po różnych badaniach w tym potenciałów wzrokowych wszystko jest ok i mam nadzieje że tak zostanie, modle się o to co noc. Myślę, że warto zrobić te potencjały z tym, że ja robiłam je w katowicach prywatnie i nie pod narkozą (u nas wyszło opóźnione dojrzewanie wzroku). Co do rehabilitacji my ją załatwiliśmy w ośrodku dla dzieci słabowidzących w katowicach(w waszym wypadku za daleko) ale piszę to bo prawie 3 miesiące załatwiałam "opinie o wczesnym wspomaganiu wzroku" bo bez tego nie ma rehabilitacji, więc może powoli sobie to załatwiaj. My taką opinie dostaliśmy tylko na oczopląs i rehabilitacje zaczynamy od maja.Taka nasza polska rzeczywistość, na wszystko w Urzędach mają czas a dziecko rośnie.Trzymam za Igorka kciuki.pozdrawiam
      • annia.m Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 22.04.11, 12:36
        a gdzie mogę taką opinię załatwić? My na potencjały specjalnie do CZD pojechaliśmy, ale tam pani dr po badaniach stwierdziła, że nie mają one sensu, maluszek bardzo ładnie patrzy, widzi przedmioty i nie zostawi nas na oddziale,że to nie ma sensu. Nie wydaje mi się, żeby powiedziała tak, bo szkoda jej było czasu czy pieniędzy na badanie, ale po prostu na prawdę badanie nie jest potrzebne. Ja też jestem dobrej myśli, choć wizyta w PZN trochę mnie jednak zdołowała. Pani powiedziała, że mały widzi plamami, że nie widzi wyraźnie, że mam się mocno malować i nosić chustkę na włosach, bo inaczej nie widzi mnie. A jak nie widzi, skoro jeśli tylko pasemko włosów mi gdzieś zwisa ( mam taki średni blond), a ten już chyc i łapie za to pasmo. Jak siedzę z nim w domu do południa to też raczej się nie maluję, a mam jasną oprawę oczu, jasne brwi, a on reaguje na moje miny, uśmiech, twarz - i to bezbłednie. Zabawki łapie za pierwszym podejsciem, gdy podczas jedzenia coś spadnie na stolik, to on perfekcyjnie wyciąga po to łapki. Odniosłam po prostu trochę takie wrażenie, że jak to pani określiła, bardzo jej na Igorku zależy, bo potrzebują dziecko do "programu" i tak chyba chciała nam to wszystko nakreślić ciemniejszymi barwami, a widziałam jak sama była zaskoczona, że mały patrzy dokładnie tak jak dziecko w jego wieku patrzeć powinno.
        Oczopląs jest dość silny, ale on już ustawia sobie tą strefę ciszy, przechyla główkę. Nie mogę przestać o tym wszystkim myśleć i nie wiem po prostu co jeszcze mogę zrobić, żeby mu pomóc. Czy twoje dziecko nosi te szkła pryzmatyczne? Bo mały niby powinien, ale jak wiadomo, jest to metoda szczecińska, a że w Szczecinie byliśmy, to jakże mieli tego nie zaproponować. A jak czytam, to te okularki są chyba jednak trochę do bani? Myślicie o operacji?
    • bajbaja1 Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 22.04.11, 20:17
      Hej! Taką opinie wystawia Ośrodek Psychologiczno-Pedagogiczny w Twoim rejonie, najlepiej najpierw sobie zadzwoń i dopytaj się. Powiem tak, że mój maluszek też widzi moje kosmyki włosów, zbiera okruszki z podłogi ale problem ma z dalą, teraz może już lepiej ale daleko napewno nie widział, teraz widzi ale nie tak jak jego rówieśnicy. Co do malowania ust czasem je maluj, ja też nie malowałam ale jak raz kiedyś pomalowałam to powtarzał za mną ruchy moich warg, co wcześniej było ale nie tak jak po malowaniu, nic nie zaszkodzi a bardziej go to stymuluje przynajmniej do mówienia. Okulista narazie nic nie mówi o okularach czy szkłach pryzmatycznych, dużo lekarzy nam powtarza, że synek ma mały oczopląs więc narazie czekamy do skończenia roku a potem zobaczymy. Najgorsza jest ta niewidza co to jest?pozdrawiam
    • annia.m Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 26.04.11, 10:14
      okazuje się, że to orzeczenie o stopniu niepełnosprawności będziemy musieli chyba jednak wyrobić, bo wszędzie gdzie dzwonimy jest to wymagane
      • maggdusm Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 25.01.12, 21:38
        Cześć anniu.m. Niestety, ale my też musieliśmy złożyć wniosek o orzeczenie niepełnosprawności dla Alanka, aby móc zacząć rehabilitację. Wniosek wydrukowałam z Internetu i złożyliśmy w MOPSie w naszym mieście. Bez problemu wypełniła mi go pediatra i został przyjęty. Na wniosku wskazaliśmy, że Alan ma oczopląs i nadwzroczność obu oczu. Ponieważ nie mamy potwierdzonej diagnozy, że synek ma achromatopsję tylko tyle pediatra mogła wpisać. I to wystarczyło. Teraz czekamy na wyznaczenie terminu na komisję. Do rehabilitacji potrzeba jest jeszcze opinia o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju dziecka. Załatwiliśmy to w poradni psychologiczno-pedagogicznej. Pani pedagog wymagała tylko dokumentacji synka (nawet niekoniecznie trzeba było iść z dzieckiem). Przeprowadziła wywiad z nami, pooglądała dokumenty. Opinii jeszcze nie mamy w ręce, ale dzisiaj z nią rozmawiałam i będzie gotowa na przyszły tydzień. Pozdrawiam
        • annia.m Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 26.01.12, 13:00
          Nam znowu pediatra powiedziała, w sumie babka z tego orzecznictwa też, że lepiej, żeby to okulista wystawił to zaświadczenie o stanie zdrowia dziecka. I gdyby nie to, że wizyte u dr Jochan mamy 21 lutego, może już też mały miałby to orzeczenie. Mam też opinię od neurologa
          • maggdusm Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 27.01.12, 21:52
            Tak, nam też mówiono, że lepiej, jeśli ten wniosek wypełni specjalista (czyli w naszym przypadku okulista). Ale ponieważ jeździmy do kliniki do Katowic średnio co 2 miesiące nie chcieliśmy czekać, stąd poszłam do pediatry. Widać było, że nie pierwszy raz wypełniała taki wniosek. Dzisiaj właśnie otrzymaliśmy list z MOPSu, że 8 lutego mamy się stawić na komisję z Alankiem. Więc nawet sprawnie to poszło.
    • dorota_pi Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 07.05.11, 21:09
      Witam,

na południu Polski jest Centrum Intensywnej Rehabilitacji OPTIMA, które oprócz terapii w kombinezonach TheraSuit oferuje również Terapię wzroku. Teoretyczne informacje dotyczące samej terapii na www.optima-rehabilitacja.pl/Terapia-wzroku.php
      Pozdrawiam
      Dorota
      • kysia101 Re: Polećcie ośrodki do rehabilitacji - proszę 24.01.12, 02:20
        witam
        jestem z okolic krakowa
        mój synek krystian gdy miał 4,5 miesiąca dostał bezdechu i siniał. okazało sie ze to padaczka. ataki wielokrotnie się powtarzały. w prokocimiu powiedzieli mi że moje dziecko nie wodzi ,że ma dodatkowy problem z wzrokiem, padło podejżenie zespołu lebera. (ślepota) po długim tułaczce po gabinetach lekarzy straciłam nadzieje na dobrego okuliste z powołania ktury mugła by nam pomuc, wiele okulistów nie wysilało sie ponad to co wcześniej napisano mi w prokocimiu w papierach. jedni obawiali sie ze dziecko ma padaczke że moga wywołac atak po przez badania, inni że znowu dziecko jest za małe i należy poczekać az podrośnie i będzie współpracować. boje sie ze potem powiedzą mi gdzie byłam wcześniej , że jest już za późno.
        nikt na tą chwile nie zdiagnozował moje dziecko pod względem wzroku, mały na tą chwile jest rehabilitowany,ale to wciąż mało, nie wieże że moje dziecko jest niewidome!!!!!! nie dopuszczam takiej myśli. wiele osób, czy tez rehabilitantów zasugerowały mi że mały za dobrze sobie radzi jak na dziecko niewidome, ze wydaje się im że coś musi widziec............. prosze jeżeli ktos zna dobrgo, sprawdzonego okuliste który mógł by mi pomuc , będe wdzięczna!!!!!!!!! syn skończył teraz 1,5 roczku.

mam też pytanie co do tego Centrum Intensywnej Rehabilitacji OPTIMA, ma ktoś zdanie na temat rechabilitacji wzroku jak tam jest............ i co to za osrodek opinie

i jeszcze szukam jakiegoś dobrego ośrodka nad możem gdzie mogła bym zabrac syna na turnus rechab. zależy mi żeby to było może bo mały ma jeszcze astme oskrzelową i ciągle choruje.....

pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz

kysia
    • kysia101 DIAGNOZA ????? PROSZE O POMOC !!!!!!!!!! 24.01.12, 02:38
      witam
      jestem z okolic krakowa
      mój synek krystian gdy miał 4,5 miesiąca dostał bezdechu i siniał. okazało sie ze to padaczka. ataki wielokrotnie się powtarzały. w prokocimiu powiedzieli mi że moje dziecko nie wodzi ,że ma dodatkowy problem z wzrokiem, padło podejżenie zespołu lebera. (ślepota) po długim tułaczce po gabinetach lekarzy straciłam nadzieje na dobrego okuliste z powołania ktury mugła by nam pomuc, wiele okulistów nie wysilało sie ponad to co wcześniej napisano mi w prokocimiu w papierach. jedni obawiali sie ze dziecko ma padaczke że moga wywołac atak po przez badania, inni że znowu dziecko jest za małe i należy poczekać az podrośnie i będzie współpracować. boje sie ze potem powiedzą mi gdzie byłam wcześniej , że jest już za późno.
      nikt na tą chwile nie zdiagnozował moje dziecko pod względem wzroku, mały na tą chwile jest rehabilitowany,ale to wciąż mało, nie wieże że moje dziecko jest niewidome!!!!!! nie dopuszczam takiej myśli. wiele osób, czy tez rehabilitantów zasugerowały mi że mały za dobrze sobie radzi jak na dziecko niewidome, ze wydaje się im że coś musi widziec............. prosze jeżeli ktos zna dobrgo, sprawdzonego okuliste który mógł by mi pomuc , będe wdzięczna!!!!!!!!! syn skończył teraz 1,5 roczku.

mam też pytanie co do tego Centrum Intensywnej Rehabilitacji OPTIMA, ma ktoś zdanie na temat rechabilitacji wzroku jak tam jest............ i co to za osrodek opinie

i jeszcze szukam jakiegoś dobrego ośrodka nad możem gdzie mogła bym zabrac syna na turnus rechab. zależy mi żeby to było może bo mały ma jeszcze astme oskrzelową i ciągle choruje.....

pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz

kysia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka