Dodaj do ulubionych

Problem z soczewką

01.12.11, 21:41
Rozpoczęliśmy soczewkowanie oczka. I prawie byłoby pięknie. Zakładanie nie sprawia nam żadnego problemu, wyjmowanie pełną przyssawką jest jeszcze łatwiejsze. Ogólnie rewelacja, ale... soczeka wciąż wypada z oczka. Wczoraj raz, dziś zdarzyło się to dwa razy. Mały nie tarł oka, po prostu w pewnym momencie gdy leżał na brzuszku, soczewka sama wypadła. Czy to jest tak, że przez jakiś czas soczewka może wypadać, a potem jakoś dostosowuje się do oka i wszystko mija jak ręką odjął, czy nie powinniśmy czekać i gnać szybko wymieniać ją na inną? Boję się ruszyć z domu, żeby nie zgubić soczewy. Tragedia!
Obserwuj wątek
    • mia80 Re: Problem z soczewką 01.12.11, 21:53
      Zapomniałam dodać, że soczewka zawsze wypada krótko po drzemce. Nie wiem, może ma to jakieś znaczenie.
    • rena_ta_s Re: Problem z soczewką 01.12.11, 21:55
      To raczej nie jest normalne, soczewki wypadają ale gdy dzieci pocierają, płaczą itp.

I jeśli mówi się że to minie i się dostosuje to raczej chodzi o to, że dziecko przyzwyknie do tego i nie będzie w żaden sposób grzebało przy oczku.
      Poza tym jak zdejmujesz soczewkę przyssawką powinnaś czuć lekki opór tzn jak już ją ciągnę do góry to soczewka odkleja się od "tafli" oka ale czuję że jest dość mocno przyklejona/przyssana do oka.
      • patrycj.a.1234 Re: Problem z soczewką 01.12.11, 23:41
        Z naszych doświadczeń i poszukiwaniu odpowiedniej soczewki po wielu miesięcach mogę powiedzieć, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Piszę tak ponieważ my mieliśmy soczewki o wszystkich mozliwych parametrach jakie wychodzą z obiczeń na podstawie badań. To jest, że z medycznego punktu widzenia soczewka dobrana jest dobrze i wypadać nie powinna. A jednak jej się zdarza i nie zawsze jak mała potrze oko. U nas np. dużym problemem była suchość oka. Odkąd używam kropli nawilżających Systane Balance soczewka nie wypada ale tylko wtedy gdy drugie oczko jest zaklejone, po odklejeniu oka wypada dosłownie po chwili. Dzwoniłam do lekarza nie jest w stanie nic pomóc bo już nie ma żadnej innej alternatywy skoro mała miała już tyle soczewek i żadna nie pasowała tak w 200%.
        Wiem, że to wszystko jest ogromnie stresujące, ja też co chwilę patrzę czy Natalka ma soczewkę w oku, każde wyjście z domu to dla mnie traumatyczne wydarzenie no ale cóż nie ma innego wyjścia. W styczniu mamy wizytę u prof. Prosta mam ogromną nadzieję, że może on coś poradzi. Zastanawia mnie właśnie jak to jest, że niby przez cały dzień jest wszystko ok. sporadycznie soczewka się gdzieś przesunie jak mała się rozpłacze a jak odkleje zdrowe oko to dosłownie po sekundzie wypada.
        Pociesza mnie myśl, że Natalka coraz więcej mówi i choć jest jeszcze mała (ma 18m-cy) jak soczewka jej się przesunie to mówi "oka, oka" więc wiem, że coś się dzieje i mogę zaraz coś zaradzić ale niestety płaczu jest przy tym bardzo dużo:(
        • mia80 Re: Problem z soczewką 02.12.11, 20:15
          U nas jest taki sam problem. Kiedy mały ma zaklejone oczko soczewka nie wypada, kiedy tylko je odkleję potrafi wypaść nawet cztery razy w ciągu dwóch godzin. Zastanawiam się nad tym czy wobec tego nie wyjmować soczewki zaraz po odklejeniu zdrowego oka, przecież wtedy i tak chore oko automatycznie się wyłącza. W przeciwnym wypadku będę gubić soczewkę, a nie stać mnie na kupowanie co rusz nowej.
          Koszma jakiś! Myślałam, że najgorsze za nami, a tu ciągle schody. Zastanawiam sięczy jest sens tego wszystkiego :-(
          • patrycj.a.1234 Re: Problem z soczewką 02.12.11, 20:36
            Dokładnie ja tak robię, wyjmuję soczewkę zaraz po odklejeniu oka, ale dziecko powinno mieć założoną soczewkę nawet po odklejeniu, ponieważ wtedy ćwiczy widzenie obuoczne. Zobaczymy co Prost nam powie na styczniowej wizycie czy rzeczywiście tak jest.

Co do sensu tego wszystkiego to ja się zastanawiam w każdej sekundzie dnia, nie myślę o niczym innym tylko o tym co nas spotkało:(
            • mia80 Re: Problem z soczewką 03.12.11, 09:50
              Patrycja, a na jak długo zasłaniasz zdrowe oczko i czy mała nim coś widzi? Po wizycie u Prosta daj znać co ci powiedział. My wizytę będziemy mieć dopiero w kwietniu, a do tego czasu zdążę zwariować i osiwieć.
              Wczoraj znów mieliśmy trzy razy akcję "soczewa". Tym razem wpadła w dziurę pomiędzy siedziskiem a oparciem fotela. Trzeba było fotel od spodu rozwalać. Ale i tak szczęście, że udało nam się ją znaleźć.
              • mia80 Re: Problem z soczewką 03.12.11, 09:52
                Aha, pomyślałam sobie jeszcze, że może to kwestia suchości oka. Mały nadal prawie nie płacze łzami. Może jak odpowiednio nawilżę oko, to soczewka będzie przylegać?
                • amelmis Re: Problem z soczewką 05.12.11, 12:13
                  witam was ja mam ten sam problem z soczewką tylko że moje dziecko nosi soczewkę dzień i noc wymieniam co dwa tygodnie na nową i tak w kółko dobrze że nie nosi drogich bo kosztują 'tylko'27zł.ale w ciągu tych dwóch tygodni potrafi zgubić wydłubać że pęka lub się zgina ze potem po założeniu spowrotem cały czas wypada więc musi mieć nową.Moja metoda na założenie to tylko na śpiocha a czasem i tak jak wstaje to jest źle i muszę czekać aż znowunuśnie.Czasem już nie mam siły wtedy nachodzą mnie głupioe myśli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka