15.02.13, 08:23
Witam serdecznie!

Moja 4-letnią córkę czeka usunięcie zaćmy jednoocznej z wszczepem soczewki.
Operacja będzie w Katowicach lub u prof. Prosta.

Mam pytanie o aktualne warunki w Katowicach.
Jak długo trwa pobyt?
Jakie są warunki lokalowe: rodzice śpią na karimacie czy mogę zapłacić za łóżko? Czy jest łazienka dla rodziców na oddziale? Mogę zamówić dla siebie posiłki?
Czy jest jakaś świetlica dla dzieci?
Jak wygląda postępowanie z dzieckiem przed operacją? Czy będę z małą przy zasypianiu i wybudzaniu?

Mam jeszcze dużo innych pytań :)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • sic1982 Re: Katowice 15.02.13, 17:30
      Byłyśmy w Katowicach już 11 razy. Podaj e-maila napiszę ci mój tel. i jak chcesz to możemy pogaadać.
      • ald77 Re: Katowice 15.02.13, 19:07
        Mój adres ald77@gazeta.pl. Chętnie do Ciebie zadzwonię :)
    • sic1982 Re: Katowice 15.02.13, 18:32
      A to może dla potomności tu napiszę.
      Pobyt jeśli nie ma powikłań w naszym przypadku trwał od 5 do 7 dni.
      Nasza mała była dzidziusiem ja byliśmy pierwszy raz(3 m-ce) ostatni raz byłyśmy jak miała 20 m-cy teraz ma 2 lata rodzice na ogół śpią z dziećmi w tym samym łózko. Starsze dzieci zostają same (nie pamiętam od jakiego wieku). Do tamtej pory (5m-cy temu) nic się nie płaciło za łóżko, ani za przebywanie z dzieckiem. Sale są na ogół 4 łóżkowe. Posiłki można zjeść na stołówce (ogólnodostępna - rano trzeba sobie zamówić obiad najlepiej do 13 tej bo potem już nic nie ma). łazienka jest jedna na dwie sale - wieczorem bywa kolejka - łazienka jest w pokoju. Łazienki czyste.
      Jest pokój zabaw ostatnio troszkę wyremontowany były nowe zabawki. Jest tv.
      Przed operacją:
      - Do Kliniki przyjeżdżacie na 9 tą rano - następnie musicie przejść cała procedurę z pediatrą, punkt przyjęć, anestezjolog, itp. Zejdzie wam do 12-13. Mała się przebiera i potem pielęgniarka prowadzi was na oddział. Swoje rzeczy zostawiacie na oddziale w takim pokoju na buty i torby. Pielęgniarka pokazuje wam salę potem wypełniacie dalszą cześć papirologi. Dostajecie pierwsze danie tego dnia. Potem na ogół jest dziecko badane przez lekarze, ewentualnie ma robione usg, pomiar ciśnienia jak będzie wszczep to też inne badania. Tego dnia u nas był zakładany wenflon. Do wieczora macie spokój. Wieczorem obchód, czasem badanie. Pielęgniarki ok 9-10 wieczorem przychodzą z takimi czerwonymi chustami i piżamkami do zabiegu. Chustę wiążą na łóżku - to jest znak, że dziecko jest do zabiegu. Mówią, od kiedy dziecko nie może jeść bo musi być na czczo.
      Rano:
      Salowa budzi bo sprząta - nie dostajecie śniadania, obchód - krople badania i zbiera się konsylium lekarzy i rozmawiają o każdym pacjencie. JEST MAX CHAOS!
      Czasem dziecko dostaje głupiego jasia taki syropek - i dzieci idą na zabieg wg kolejności od najmłodszego do najstarszego..... To wygląda jak fabryka jedno dziecko odjeżdża drugie przyjeżdża. możesz dziecko odwieźć tylko do windy. Potem jedzie z pielęgniarkami- są przyłóż do rany! Małe nie ma od 1 do 3 zależy ile czasu jej zajmie wybudzenie się. Dziecko przywożą z kroplówką wybudzone i może potem zasnąć. Zależy co powie anestezjolog - to po dwóch godzinach można dać coś do picia i obserwować jak się dziecko zachowa. Kolejne dni sa takie same badanie rano i wieczorem. Kropelki itp. Wypis po kilku dniach ok godz 13 tej. Wytrwałości życzę! i udanej operacji. Ostrzegam z lekarzami jest bardzo słaby kontakt.
      • ald77 Re: Katowice 15.02.13, 19:09
        Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia.

A czy rodzice mogą być z dziećmi przy zakładaniu wenflonu i wszystkich badaniach?
        Mam nadzieję, że czasy, kiedy dziecko zabierano rodzicom na czas badania, dawno się skończyły ;)
        • sic1982 Re: Katowice 15.02.13, 21:22
          Przy zakładaniu wenflonu, badaniach chodzisz razem z dzieckiem. Na badania wychodzicie grupą z pielęgniarką z oddziału - do pracowni - jest max ludzi i są przeciągi ubierz małą i siebie - chociaż jest to w tym samym budynku.
    • amelmis Re: Katowice 19.02.13, 12:21
      A ja właśnie wybieram sie z dzieckiem do kliniki na badania w narkozie wpod kątem operacji zeza i wszczepieniu soczewki po usunięciu zaćmy jednoocznej i podane informacje bardzo się przydały świerze .MAŁA OPEROWANA BYŁA OK 1,5 roku temu, to widze że nic się nie zmieniło oprócz remontu.W czasie, jak byłyśmy tamtym razem to akurat był remont i była czynna jedna tylko częśc.
      • ald77 Re: Katowice 19.02.13, 13:44
        Rodzicom, którzy przygotowują dziecko do zabiegu w narkozie polecam broszurę "Julka w szpitalu".
        Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym. Ja już wydrukowałam i czytamy, kolorujemy :)

www.abbott.pl/pl/dzialy/faurmaceutyczny/ai/dzial-lecznictwa-zamknietego/62.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka