Dodaj do ulubionych

same pytania -duża wada u 4 latka

30.01.15, 10:26
Witam.
Ponieważ zaniepokoiło mnie pocieranie oczek normalnie funkcjonującego synka trafiłam do okulisty w wieku 4,5 lat. Diagnoza była i jest szokiem po atropinie wyszło: OP +8,5/-1 0st OL +9,5/-1 10st. Od tygodnia nosi okulary wg recepty: OP +4,5/-1 0st OL +5/-1 10st. Za 1,5 mies kolejna kontrola i ew zmiana szkieł. Potem na bank po dobraniu szkieł na dłużej ortoptyk zaklejanie OP.Nie wiem jaki jest stopień niedowidzenia. Proszę o wszelkie rady. Sama jako dziecko miałam szkła +6 i zeza na studiach zeszło przez zero na minus niewielki. Jednak ze swojego leczenia nic nie pamiętam przecież. Jak pomóc synkowi? Czy przy takiej wadzie warto składać wniosek o orzeczenie o niepełnospr? Ponoć wtedy pieniązki idą za dzieckiem i np ortoptyk jest jakoś dopłacany? Czy jeśli dodatkowo mamy alergię (mega silną) ale prowadzi nas prywatny pediatra to nam to coś da? Jeszcze syn miał wycinane migdały i zakładane dreny. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i sugestie...
dziękuję Sylwia
Obserwuj wątek
    • 5karla Re: same pytania -duża wada u 4 latka 30.01.15, 16:18
      Witam:)Moja córka równiez ma duza wade wzroku bo zblizoną do wady Pani synka.My wykrylismy wade bardzo szybko bo jak miała 1,5 roczku to zaczeła zezowac..W lewym oczku miała niedowidzenie dosyc spore ale obecnie nie ma juz niedowidzenia bo dosyc długo miała silniejsze oczko zaklejane aby to słabsze zmusic do pracy i wszystko jest dobrze:)Ma 3 latka od 5 miesicy nosi soczewki kontaktowe (lekarz nam zalecił ze do duzych wad sa ponoc lepsze niz okulary)i funkcjonuje jak zdrowe dziecko:) takze z Pani synkiem napewno tez wszystko bedzie dobrze ale to potrzeba czasu i cierpliwosci:)jest jeszcze mały takze duzo da sie naprawic w jego oczkach:)pozdrawiam:)
    • asiula1987 Re: same pytania -duża wada u 4 latka 03.02.15, 13:37
      jeśli masz orzeczenie o niepełnosprawnosci to dostajesz zasilek pielegnacyjny. jesli ortoptyk jest na fundusz to chyba nie ma zadnych doplat. bo wizyty sa za darmo. nie sadze zebys miala dofinansowanie na prywatnego specjaliste. mozesz pokombinowac i ewentualnie dostac zwrot dojazdow/darmowe przejazdy komunikacyjne. my dostalismy wlasnie wczoraj orzeczenie. ale u nas jest powazna wada serca i calkowite niedowidzenie jednego oka. orzeczenie dostalismy ale jezeli u was niedowidzenie nie jest duze (czyli ostrosc wzroku chyba do 0,3-musisz sprawdzic w przepisach) to na sama wade wzroku orzeczenia nie daja. o alergii tez nic nie slyszalam zeby sie kwalifikowala do orzeczenia.
    • amelia2407 Re: same pytania -duża wada u 4 latka 13.02.15, 23:24
      Moja corka ma tez nadzwrocznosc, okolo +7. Jedna mama pisala ze sie objawiala ta wada zezowaniem, u nas podobnie. Ciekawi mnie czy nic nie bylo niepokojacego przez te lata, zadnych oznak. Ciekawa mnie to z racjiI corki
      Jeszcze pytanie czy wasze dzieci maja problem z kordynacja?

• sylvia1k Re: same pytania -duża wada u 4 latka 14.02.15, 14:00
        U nas nic zero zeza, zero problemów z koordynacją ilośc wylanego mleka czy soków taka sama jak u innych w tym wieku. Czasem wchodził w tv jak oglądał coś ale to wiązaliśmy ze sluchem bo dreny musiał mieć zakładane ze względy na wysiekowe zapalenia uszu.
        24 idziemy do ortoptyka zobaczymy co nam powie i ja ustali ćwiczenia.
        • 5karla Re: same pytania -duża wada u 4 latka 19.02.15, 11:11
          u nas tez nie było i nie ma problemów z koordynacją.Moja córka oprócz tego ze ma duza nadzwrocznosc to jeszcze zeza akomodacyjnego..ale w soczewkach i okularach go nie widac ale jak jest bez to ma cały czas zeza..
          • amelia2407 Re: same pytania -duża wada u 4 latka 22.02.15, 15:57
            Myślałam ze dzieci nie noszą soczewek. Jak sobie radzicie z zakladańiem? Ostatnio przeczytałam ze 7-10 plus nadzwrocznosc mozna założyć operacyjnie specjalna soczewkę. Zapomniałam nazwę tej metody. Nie wiem czy można ja stosować u dzieci.
            • sylvia1k Re: same pytania -duża wada u 4 latka 27.02.15, 16:43
              po wizycie u ortoptyka: ma obuoczne widzenie. Nie ma widzenia tego stereoskopowego (takie zadanie z muchą) nie wiem czy dobrze zapisałam. Nie ma zeza. Nie do końca pani wie czy na lewe oko jest niedowidzenie czy to tylko efekt za słabej korekcji szkłami (teraz dostał połowę wady dopiero). Dała nam namiary na dr Kaczmarczyk (Kaczmarek) tyle że ona takich maluchów nie obsluguje... Powiedziała że musi być okulista dziecięcy bo taki ogólny się nie zna... Na ćwiczenia mamy przyjść po dokładnym dobraniu właściwych szkieł. A na razie w domu ćwiczyć motorykę oczu bo ma słabą...
              Żebym cokolwiek więcej z tego wiedziała niż przed wizytą
      • optykminimini Re: same pytania -duża wada u 4 latka 10.03.15, 15:57
        Dzień dobry, dzieci z wadą wzroku jak najbardziej mogą mieć problemy z koordynacją ale nie tylko, mogą przejawiać ogólną niechęć do pracy z bliska, a nawet zabawy. W testach psychofizycznych często są na granicy przeciętnej, spowodowane jest to właśnie niedowidzeniem i niemożnością prawidłowego rozwoju układu wzrokowego. Koniecznym jest stała współpraca z lekarzem okulistą, ortooptystą oraz niekiedy z neurologiem. Usprawnienie procesu widzenia będzie miało bezpośrednie przełożenie na jakość życia Państwa dziecka! Kolejną sprawą jest zez, który nie musi być jawny (widoczny). Rodzice badajcie swoje dzieci od najmłodszych lat !!!
        Zapraszamy na Jelonki do Optyk mini mini. Znajdą Państwo u Nas dyplomowanych optyków, profesjonalne doradztwo i miłą atmosferę. Współpracujemy z wieloma producentami soczewek okularowych, w tym: pryzmatów i dwuogniskowych o specjalnej konstrukcji dedykowanej dla dzieci.
        www.facebook.com/pages/Optyk-minimini/650465864997545
        www.optykminimini.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka