Dodaj do ulubionych

do przemo99

13.11.06, 10:39
Witam!!! Mam na imie Ania. Jestem mamą niedowidzącego Grzesia(od 8
miesięcy).Mój synek (7 lat)utracił w 80% wzrok po zapaleniu opon mózgowych,
ma zanik nerwów wzrokowych. Ośmielam się do Ciebie pisać , ponieważ szukam
kontaktu z rodzicami,a wy mieszkacie 60 km od mojej małej miejscowości.
Mieszkam w Żychlinie, dawne wij. płockie.Obecnie łódzkie.Mam pytanie, czy w
Płocku są organizowane jakieś spotkania rodziców i dzieci niedowidzących, bo
u mnie w Kutnie w pzn nic takiego nie ma.Pytam, bo mój synek w moim okregu
jest sam a chciała bym żeby mu pokazać iż są takie dzieci jak on i sobie
radzą w życiu Pozdrawiam Ania!
Obserwuj wątek
    • przemo99 Re: do przemo99 18.11.06, 22:06
      Przepraszam , że dopiero teraz odpisuję , bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania.U nas w Płocku niestety niczego takiego nie ma.PZN jest taki jak chyba w większości naszego kraju- czyli tak jakby go nie było.Jego działalność ogranicz się na przyznaniu paczki ze słodyczami na dzień dziecka.Nasz Maciek chodzi do przedszkola integracyjnego , gdzie ma bardzo dobrą opiekę tyflopedagoga , psychologa i oczywiście przedszkolanek, dla których nie jest to pierwsze niewidome dziecko.Niestety w Płocku nie organizuje sie takich spotkań , może są jakies nieformalne wśród rodziców ale my o nich nic nie wiemy.My jesteśmy od początku pod opieką " Tęczy " w Warszawie , konkretnie Poradni Wczesnej interwencji.Tam odbywały się często spotkania rodziców z takimi problemami.Wiem , że niedługo ma się odbyć spotkanie dla rodziców małych dzieci , u których niedawno rozpoznano chorobę , dla których świat się nagle zawalił i nie wiedzą jak sobie z tym poradzić.My już jesteśmy w pewnym sensie " weteranami " , bo Maciek ma juz 5 lat a nie widzi od urodzenia.Tak więc myślę , że można tam zadzwonić i spytać się czy można przyjechać.My też tam chyba będziemy.Proszę rozmawiać z P. Anną Witarezwską - jest kierownikiem tej poradni.Informację adres i telefon na www.tecza.org Pozdrawiam - Przemek
      • ania0987 Re: do przemo99 18.11.06, 22:25
        Przemku dziękuję Ci,że odpisałeś i udzieliłeś mi wyczerpującej
        odpowiedzi.Pozdrawiam Ania ☺
        • przemo99 Re: do przemo99 12.12.06, 22:30
          Witam! I co , czy coś udało sie ustalić?Przypomniało mi sie , że w wakację
          poznaliśmy rodzinę ze Zgirza .Ich niewidoma córka chodzi do szkoły dla dzieci
          niewidomych w Łodzi.Wcześniej chodziła do przedszkola integracyjnego w
          Zgierzu.Wspaniała dziewczyna!Tak więc myślę , że można popytać jeszcze w
          Łodzi.Pozostaja jeszcze Laski- zawsze mozna tam pojechac chociaż na kilka godzin
          i porozmawiać.Wiem , że organizują dla małych dzieci kilkudniowe pobyty razem z
          rodzicami połączone z konsultacjami specjalistów.Aha , w Laskach na pewno będą
          Cię namawiac aby dziecko tan chodziło do szkoły- ale decyzja musi byc bardzo
          przemyślana.Jeśli chodzi o wiedze i kompetencje nauczycieli z Lasek to nie można
          mieć zastrzeżen.Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka