Dodaj do ulubionych

proszę o radę

06.06.07, 11:09
witam
mój 6 latek ma problem z jednym okiem (wyszlo na bilansie)
jestesmy po pierwszej wizycie u okulisty, mamy wkraplac atropinę przez 3 dni
do następnego badania - i tu spotkałam sie z opinią o szkodliwosci atropiny i
o niestosowaniu jej u dzieci. Co wy na to?
Mam nadzieję że macie większe ode mnie pojęcie w tym temacie bo nidgy nie
mialam do czynienia z okulistami itp problemami.

Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: proszę o radę 06.06.07, 12:07
      Nie jestem obeznana w temacie, ale mojemu synowi od 4 lat raz w roku zakraplam
      atropinę przez 3 dni i nigdy nic się nie działo. I nie tylko ja na tym forum
      tak mam.
      Są tu dzieci z naprawdę powaznymi problemami i też mają zakraplaną atropinę.
      Szczerze mówiąć nigdy się nad tym nie zastanawiałam, akurat mojemu lekarzowi
      ufam w tej mierze.
      • jagodowa-mama Re: proszę o radę 07.06.07, 20:23
        my tez kropiliśmya tropiną, taką specjalną robioną na zamówienie w aptece o
        niskim stężeniu
        • mamano Re: proszę o radę 07.06.07, 20:32
          Nasz Nobcio bierze atropinę 0,5% sprowadzaną z Niemiec, gdyż u nas jest tylko
          1% po której robił się czerwony na buźce i szyjce, najpierw odstawiliśmy ale
          przy drugim oczku spróbowaliśmy miniejsze stężenie. Tak samo reagował, ale
          organizm sie przyzwyczaił i już jest dobrze.Pozdrawiam
          • crusk Re: proszę o radę 07.06.07, 22:27
            Atropina jest o tyle niebezpieczna, że działa na autonomiczny układ nerwowy. Należy uważać przy kłopotach z sercem i jelitami, ale dolegliwości pojawiają się trochę później niż po trzech dniach (w przypadku ojca mojego Anta - po ok. dwóch tygodniach).
            Dzieci powinny dostawać atropinę w mniejszym stężeniu – 0,5% jak pisała Mamano. Mnie w aptece przygotowano krople na zamówienie dzień przed rozpoczęciem zakraplania, ponieważ mieli tylko 1%.
            Ważne żeby nie przedawkować, wkrapiać centralnie na gałkę oczną, nie do worka spojówkowego. I chyba nie znaleziono jeszcze innego sposobu na dokładne zbadanie oka.

pozdrawiam
            ag
            • kowcia Re: proszę o radę 08.06.07, 10:12
              dziękuje wam bardz
              mamy tą atropinę 0,5%
              w czwartek mamy wizytę, odezwę sim bo napewno będę chciała pogadac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka