02.11.06, 15:03
Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
Obserwuj wątek
    • margala ryczałt 3% 21.11.06, 17:49
      ze względu na niskie koszty działalności wybrałem 3%-owy ryczałt.
      pozdrawiaM.
      www.antykwariat-zakladka.pl
    • redchili Re: forma opodatkowania 21.11.06, 23:25
      Karta podatkowa - nie opłaca się, chyba, ze mieszkasz na wsi :)

Ryczałt - księgowość ograniczona do minimum (tylko ewidencja dziennej sprzedaży
      czyli maksymalnie 31 wpisów), jeżeli wchodzisz w VAT trochę się komplikuje, ale
      można sobie jeszcze bez księgowej poradzić, jeżeli się np. posługujesz arkuszem
      kalkulacyjnym (Excel, Open Office etc.). Mi całość rozliczenia zajmuje, przy
      moim bałaganiarstwie ;) kilka godzin miesięcznie. Ryczałt to zazwyczaj kilkaset
      złotych miesięcznie - bez kosztów księgowej :) Aha, ZUS i zdrowotne od ryczałtu
      odliczasz, nie płacisz też ryczałtu od wartości VAT, jeżeli jesteś VATowcem, po
      prostu przed policzeniem podatku odejmujesz VAT od obrotu.

Księga przychodów i rozchodów - możesz odliczać koszty czyli może się zdarzyć,
      że nie zapłacisz podatku (bo jesteś na minusie). Poza tym jest całkiem korzystna
      dla księgowych (bo mają z czego żyć) i idealna dla urzędu skarbowego (bo zawsze
      się w niej znajdzie coś, do czego można się przyczepić i np. rąbnąć po 5 latach
      grzywnę z odsetkami). W zasadzie, przy małym przedsiębiorstwie, innych zalet nie
      ma, dlatego od przyszłego roku miano zlikwidować kartę i ryczałt zostawiając
      jedynie KPiR. Zdaje się, że jednak się z tego pomysłu na szczęscie wycofano...
      • samantasung Re: forma opodatkowania 08.12.06, 04:34
        Jeśli jednak planuję mieć duże obroty a nie zyski (drogi towar mała marża) to
        chyba ryczałt nie będzie mi się opłacał?
        • gosiamur Re: forma opodatkowania 07.02.07, 21:32
          też jestem zainteresowana jak to jest przy wysokich obrotach nie zyskach???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka