goniusia1977 02.11.06, 15:03 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margala ryczałt 3% 21.11.06, 17:49 ze względu na niskie koszty działalności wybrałem 3%-owy ryczałt. pozdrawiaM. www.antykwariat-zakladka.pl Odpowiedz Link
redchili Re: forma opodatkowania 21.11.06, 23:25 Karta podatkowa - nie opłaca się, chyba, ze mieszkasz na wsi :) Ryczałt - księgowość ograniczona do minimum (tylko ewidencja dziennej sprzedaży czyli maksymalnie 31 wpisów), jeżeli wchodzisz w VAT trochę się komplikuje, ale można sobie jeszcze bez księgowej poradzić, jeżeli się np. posługujesz arkuszem kalkulacyjnym (Excel, Open Office etc.). Mi całość rozliczenia zajmuje, przy moim bałaganiarstwie ;) kilka godzin miesięcznie. Ryczałt to zazwyczaj kilkaset złotych miesięcznie - bez kosztów księgowej :) Aha, ZUS i zdrowotne od ryczałtu odliczasz, nie płacisz też ryczałtu od wartości VAT, jeżeli jesteś VATowcem, po prostu przed policzeniem podatku odejmujesz VAT od obrotu. Księga przychodów i rozchodów - możesz odliczać koszty czyli może się zdarzyć, że nie zapłacisz podatku (bo jesteś na minusie). Poza tym jest całkiem korzystna dla księgowych (bo mają z czego żyć) i idealna dla urzędu skarbowego (bo zawsze się w niej znajdzie coś, do czego można się przyczepić i np. rąbnąć po 5 latach grzywnę z odsetkami). W zasadzie, przy małym przedsiębiorstwie, innych zalet nie ma, dlatego od przyszłego roku miano zlikwidować kartę i ryczałt zostawiając jedynie KPiR. Zdaje się, że jednak się z tego pomysłu na szczęscie wycofano... Odpowiedz Link
samantasung Re: forma opodatkowania 08.12.06, 04:34 Jeśli jednak planuję mieć duże obroty a nie zyski (drogi towar mała marża) to chyba ryczałt nie będzie mi się opłacał? Odpowiedz Link
gosiamur Re: forma opodatkowania 07.02.07, 21:32 też jestem zainteresowana jak to jest przy wysokich obrotach nie zyskach??? Odpowiedz Link