Dodaj do ulubionych

handel na allegro

07.03.07, 18:05
chciałabym się dowiedziec jak rozpoczać taką działalność
handel w sieci, np na aukcjach allegro?
jak to powinno wyglądać od strony prawnej?
jak zarejestrować taką firmę?
czy internet musi być firmowy?
jak się rozliczać?
potrzebna kasa fiskalna?

czy ktoś mógłby mi napisać taką ścieżkę co i jak po kolei?? bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • ballanga Re: handel na allegro 07.03.07, 18:39
      Pisałam o tym przed chwilką :)
      ehandel.pit.pl/ - zajrzyj tam koniecznie! I KONIECZNIE POCZYTAJ REGULAMIN ALLEGRO!!!
      Jeżeli chcesz handlować sporadycznie i rzeczami używanymi, nie musisz rejestrować firmy.
      Jeżeli jednak będzie to sprzedaż ciągła, to zarejestruj firmę. Najnormalnie, jak każda inną. W PKD wskaż zakres przedmiotów do sprzedaży (np: 5247.A Sprzedaż detaliczna książek).
      Nie rozumiem pytania o internet firmowy :) Jak będziesz tylko na allegro, to nie musisz mieć własnej firmy.
      Rozliczać? Zależy od tego jak będziesz i co będziesz sprzedawał. Były już o tym watki na tym forum. O kasie tak samo - tylko poczytać..
      Scieżka? Hm..
      1. Zrobić sobie mini biznes plan, to ułatwia, choć nie jest konieczne. Jeżeli nie masz, znajdz dystrybutorów, po prostu zorientuj się z hurtowniami, dystrybutorami w twoim regionie, jakie warunki itp. Zastanów się nad księgowością (ty sam, czy ksiegowa), formą opodatkowania, siedzibą, dostawcą internetu itp, itd
      2. Wypełnić dokumenty do Urzedu miasta/gminy (zgłoszenie), regon, nip
      3. Pieczątka
      Jak masz dokumenty, działaj!
      4. Załóż, jeżeli nie masz, konto na allegro.
      5. Jeżeli chcesz mozesz zrobić swoją firmową stronę, też niekoniecznie
      6. Załóż konto, najlepiej w internecie (polecam mBank)
      7. Wystaw przedmioty i działaj!!! Reklamuj się, dodawaj stronę firmową do wyszukiwarek, pisz artykuły o tym co sprzedajesz...

To w wieeeeeeeelkim uproszczeniu rozpoczęcie działalności w internecie. Wiele z tych tematów było poruszane już na tym forum, poczytaj i poszukaj, bo sporo czasu na tym teraz będziesz spedzał :) SAMODZIELNIE! :)
      • blumens Re: handel na allegro 08.03.07, 22:55
        bardzo dziękuję za odpowiedź ;)
        to teraz moze troszę rozjaśnię swoją sytuację...
        od 2 lat prowadzę firmę handlowo-usługową, ale jak do tej pory była to jedynie
        działalnośc usługowa dla firm, chiałabym teraz rozszerzyć to na handel w
        internecie, głównie na allegro, tak jak piszesz handel rzeczami używanymi...
        w moim przypadku kasa będzie potrzebna ze względu na obroty z lat poprzednich...
        1. czy muszę to jakoś konkretnie zgłosić w urzędzie gminy i w urzędzie
        skarbowym?
        2. czy mój dawny nick allegro może być z dniem rozpoczęcia takiej działalnośc
        na firmę muszę mnieć nowy nick na allegro?
        Chciałabym robić to tak żeby mieć czyste sumienie i żey wszystko było
        legalnie...da się tak??
        • ballanga Re: handel na allegro 12.03.07, 11:48
          > 1. czy muszę to jakoś konkretnie zgłosić w urzędzie gminy i w urzędzie
          > skarbowym?
          Tak, w urzędzie gminy/miasta dodaj obowiązkowo do PKD:
          52.61.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej
          52.63.B Sprzedaż detaliczna pozostała prowadzona poza siecią sklepową, gdzie
          indziej niesklasyfikowana.
          Dodaj też wszytkie inne pkd, jeżeli masz zamiar handlować czymś innym niż do tej pory. Im więcej tym lepiej, np: handlowałeś książkami, a chcesz teraz ciuchami (to przykład :) ) to dodaj pkd zwiazane z handlem odzieżą.
          Zastanów się teraz i wypisz szystkie możliwe i wpisz je. Lepiej teraz więcej, niż pózniej, bo każda zmiana to 50 zł.
          Zastanów się, co teraz będzie twoją główną działalnością, czy handel stacjonarny, czy internetowy i o zmianie poinformuj Urząd statystyczny.
          Przeglądam NIP jeden..Też go ukaktulanij, jak masz nowy PKD główny, nowy r-k bankowy, czy zmieniło się coś w nazwie, siedzibie. Lepiej uaktulnij pierdołe, niż pózniej mieliby się czepiać. Sam wiesz jak to z urzędem :)
          > 2. czy mój dawny nick allegro może być z dniem rozpoczęcia takiej działalnośc
          > na firmę muszę mnieć nowy nick na allegro?
          Hm.. Nie wiem, ale szczerze powiedziawszy - kogo to obchodzi, pod jakim ty nickiem bedziesz działał? Mozesz pod trzema,pięcioma! Jak ci tylko Allegro na to pozwoli :)
          Na pewno jest to uregulowane w regulaminie, poczytaj.
          Taka dobra rada, choć nie musisz z niej skorzystac - załóż konto na twoje imię i nazwisko lub nazwę firmy (jak nie miałeś takiego). Promocja i jednocześnie budowanie zaufania. To chyba tyle. W razie wątpliwości, pytaj panie w urzedzie, księgową (jeżeli taką masz), zajdz do izby regionalnej, stowarzyszeń wspierania przedsiębiorczości. Niech ci pomogą :)To ich zadanie (kiedyś moje :) )
          • kasiabus Re: handel na allegro 12.03.07, 11:55
            Ja dodam coż odnośnie Allegro.
            Radzę założyć osobne konto do sprzedaży firmowej.
            Po pierwsze - jak napisała ballanga - można użyć nazwy firmy, czy adresu strony
            internetowej, wiec jest to dodatkowa promocja.
            Po drugie - można stworzyć profesjonalną firmową stronę "o mnie".
            Po trzecie - Allegro przesyła firmom faktury, więc dobrze, żeby sprzedaż
            prywatna się tam nie znalazła.

Pozdrawiam
            Kasia
            • mia890 Re: handel na allegro 15.09.13, 01:06
              kasiabus napisała:

> Ja dodam coż odnośnie Allegro.
              > Radzę założyć osobne konto do sprzedaży firmowej.
              > Po pierwsze - jak napisała ballanga - można użyć nazwy firmy, czy adresu strony
              >
              > internetowej, wiec jest to dodatkowa promocja.
              > Po drugie - można stworzyć profesjonalną firmową stronę "o mnie".
              > Po trzecie - Allegro przesyła firmom faktury, więc dobrze, żeby sprzedaż
              > prywatna się tam nie znalazła.
              > Witam o jaką sprzedaż prywatną chodzi ?
              > Pozdrawiam
              > Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka