ala100 10.01.04, 22:35 Kto zgadnie, co to jest? Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: gaz pryszczący 10.01.04, 23:11 Na przykład iperyt. Dostanę cukierka? members.lycos.co.uk/wielkawojna/land/land.php?bron=gaz Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: gaz pryszczący 10.01.04, 23:36 kornel-1 napisał: > Na przykład iperyt. > Dostanę cukierka? Cukierek musisz sobie wziąć sam. W nagrodę dostaniesz bezokolicznik, od którego powstał ten imiesłów: www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=pryszczy%C4%87&btnG=Szukaj+z+Google&lr= Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: gaz pryszczący 11.01.04, 01:06 ala100 napisała: > www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=pryszczy%C4%87&btnG=Szukaj+z+Google&lr= Czytasz takie rzeczy? ja-z-wyprawy blog ... Na wszę łonową lekarstwa nie ma. Podobno pryszczyć trzeba sprejem i inne zabiegi, powszechnie uważane za higieniczne, wykonać. ... Hm :-/ Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: gaz pryszczący 11.01.04, 15:56 kornel-1 napisał: > > Czytasz takie rzeczy? > ja-z-wyprawy blog > ... Na wszę łonową lekarstwa nie ma. Podobno pryszczyć trzeba sprejem > i inne zabiegi, powszechnie uważane za higieniczne, wykonać. ... > > Hm :-/ > > Kornel Sprawa gazu pryszczącego wynikła z powodu: info.onet.pl/852553,12,1,0,120,686,item.html "Duńscy żołnierze znaleźli w Iraku kilkadziesiąt pocisków moździerzowych, które - według pierwszych badań - mogły zawierać gaz pryszczący, zaliczany do broni chemicznej - poinformowała w sobotę armia duńska." No i zaczęłam szukać, bo przyznasz, że nazwa zaciekawiająca i raczej niecodzienna. Wyskoczyło co wyskoczyło. A czy Twój niesmak wynika z przekonania, że damy takich problemów nie mają, czy że o nich nie rozmawiają? Blogów nie czytam, bo mam jeszcze staroświeckie opory przed czytaniem cudzych pamiętników, zwłaszcza, że najczęściej nieciekawe i nieautentyczne (ten akurat może być pożyteczny, bo jak sie wydaje, podaje wskazówki, jak sobie radzić "na wyprawie"). Poza tym nie czytam z ekranu tekstów dłuższych niż dziesięc zdań. A i tylko wtedy, gdy są podzielone na akapity. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: gaz pryszczący 11.01.04, 17:21 ala100 napisała: > Sprawa gazu pryszczącego wynikła z powodu: > "Duńscy żołnierze znaleźli w Iraku kilkadziesiąt pocisków moździerzowych, > które - według pierwszych badań - mogły zawierać gaz pryszczący, zaliczany do > broni chemicznej - poinformowała w sobotę armia duńska." Tak, wiem... Oczywiście "blister agent" należałoby prztłumaczyć jako gaz wywołujący pęcherze. W polskiej terminologii bojowych środków trujących przyjęło się określenie dla tej kategorii BST "gaz parzący". Przy każdej takiej okazji wpisuję na forum Onetu lub WP uwagę kończącą się słowami "Jak łatwo być dziennikarzem (internetowym) w Polsce..." - usuwaną skrzętnie przez moderatora (=cenzora). > Wyskoczyło co wyskoczyło. A czy Twój niesmak wynika z > przekonania, że damy takich problemów nie mają, czy że o nich nie rozmawiają? Oj :-)) > Blogów nie czytam, bo [...] Blogi są ciekawym zjawiskiem socjologiczno-psychologiczno-lingwistycznym i będą stanowić w latach 2001-2005 podstawę do: -6 tematów maturalnych -212 prac magisterskich i licencjackich -47 prac doktorskich -5 habilitacji Nie możemy tego lelceważyć. pozdr, Kornel Odpowiedz Link Zgłoś