dar61 30.03.10, 23:48 ... Rośliny zdążą się rozrosnąć, zanim pojawią się pierwsze chwasty i będzie je łatwiej pleć ... Ple, ple, plewmy takie zapisy, Gazeto! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Plewić, pielić ... pleć 30.03.10, 23:58 dar61 napisał: > Rośliny zdążą się > rozrosnąć, zanim pojawią się pierwsze chwasty i będzie je łatwiej pleć... Pleć, pleciugo, byle długo. Było kiedyś takie dziecinne powiedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Plewić, pielić ... pleć 31.03.10, 11:46 A ciekawe dlaczego. To jak najbardziej poprawna forma. Pielić do niedawna było jeszcze uznawane za błąd a plewić to zupełnie inny wyraz. Moja mama nigdy nie powie inaczej jak, że idzie pleć, i że pełła i że wypełliśmy wszystkie chwasty. Odmiana identyczne jak przy mleć - nie mielić! I jeszcze ta stara piosenka: "Gdzieżeś ty bywał czarny baranie? We młynie, we młynie Mościwy Panie, Cóżeś tam robił, czarny baranie? Mełł mąkę, mełł mąkę, Mościwy Panie" Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Plewić, pielić ... pleć 31.03.10, 19:20 Ano, plenią się różne "pl" I choć plena już się nie zbierają, plewi się coraz rzadziej, to przecież "pl" zatrzęsienie: pleść i plątać, plenić i pleć, pluć i plwać, pląsać i plotkować ;-) Pełto od dawna. "Pleć zboże, póki chwasty nie zagłuszą... " - pisał Reymont w Chłopach, a u Orzeszkowej w Nad Niemnem czytamy: "Praca ciężka. Będziesz musiała sama pleć, żąć, krowy doić, gotować, prać..." Jak widać po artykule w Gazecie, "pleć" stare ale jare. Aczkolwiek rozumiem protest dar61: ja zawsze pieliłem! Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Że też mnie podkusiło... 31.03.10, 23:38 Kie licho mnie podkusiło? Może mi się to słowo kojarzy rzeczywiście z wyplataniem. Jest ten termin tak zapomniany,że dałem się zwieść. Źródła mówią: regionalizm. A że jest trudne dziś we fleksji, to nie dziwota, że wlazłem w tę kałużę, choć lubię rewitalizacje pięknych staropol... starosłowianizmów. A odchwaszczania coś nie lubię ;) Pokocham pełlator ... *** Jak się kupuje i las i tartak, to się psa tyż za darmo dostaje I w tym sęk ... Odpowiedz Link Zgłoś