kharlacz 26.04.04, 09:04 Ostatnio znalazlam w Internecie artykul, a w nim zdanie: 'wyrażenie zgody przez obydwie strony'. Czy nie powinno być: 'przez obie strony'? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vatseq Re: obie-obydwie 26.04.04, 11:54 Na Śląsku, dla żartu oczywiście, niektórzy mówią: "obazwei" :-) IMO obydwie formy są dopuszczalne (poprawne), ale niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: obie-obydwie 26.04.04, 12:43 kharlacz napisała: > Ostatnio znalazlam w Internecie artykul, a w nim zdanie: 'wyrażenie zgody > przez obydwie strony'. Czy nie powinno być: 'przez obie strony'? Masz rację. To takie pomieszanie stylów. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: obie-obydwie 28.04.04, 11:51 Wprawdzie nie czuję się mądrzejszy od Vatska, ale Ala mnie zirytowała. Jaka jest różnica między obie a obydwie? Które jest bardziej oficjalne? Z jakiego tekstu pochodził cytat? Czy słowo obydwie jest pod jakimś względem gorsze? obelżywe? niestosowne? Trochę mi przeszło, dziękuję JK Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: obie-obydwie 28.04.04, 14:46 jacklosi napisał: > Wprawdzie nie czuję się mądrzejszy od Vatska, ale Ala mnie zirytowała. Jaka > jest różnica między obie a obydwie? Nie wiem, o co chodziło autorce wątku. Ja uważam, że "obydwie" jest bardziej potoczne, mniej oficjalne czy neutralne niż "obie". I dlatego nie pasuje do urzędowego "wyrażenie zgody". > Trochę mi przeszło, dziękuję > JK Proszę bardzo. Zawsze do usług. Ala Odpowiedz Link Zgłoś