lechzbigniew 27.02.11, 05:31 Jerzy - mianownik w liczbie mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Jerzy 28.02.11, 22:23 {Zbyfauch}: Jerze ? Maurycy-Wincenty-Eustachy-Pankracy-Bazyli-Dionizy-Idzi-Damazy-Walenty-Aleksy-Hilary-Alojzy-Ambroży-Bonifacy-Cezary-Jerzy Maurycowie-Wincentowie-Eustachowie-Pankracowie-Bazylowie-Dionizowie-Idziowie-Damazowie-Walentowie-Aleksowie-Hilarowie-Alojzowie-Ambrożowie-Bonifacowie-Cezarowie-Jerzowie en.wiktionary.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=Jerzowie Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Jerzy 28.02.11, 23:44 dar61 napisał: > {Zbyfauch}: > Jerze > > ? Taki żarcik {zbyfaucha}. Taki sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Dżordż i Żorż zjerzoni 02.03.11, 13:50 Mordkotony majączasem jednak swe plusy ;-) Terror słowników w liczbie mnogiej ma chyba niedługi rodowód. Jeszcze kilka wieków temu mieliśwa tu w imionach, rzeczownikach trudność rozróżniania ożywioności i nieżywotności - i komuś to przeszkadzało... --- Mam nieodpartą chęć zdualizować Wincentego jako Wincenci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Jerzy 22.03.11, 22:29 Rozbawili mnie ci Jerze :D Pamietam ze szkoly podstawowej jak to pisalismy dyktando na "rz" i "z", byl chlopczyk Jerzyk i maly jezyk i oczywiscie wszystko mi sie pomylilo :-) Odpowiedz Link Zgłoś