Dodaj do ulubionych

ars amandi

18.05.11, 11:15
Mam drobny problem z ars amandi:)) Czy jeśli piszemy: podręcznik ars amandi, to łacińskie wyrażenie powinno wystąpić w tej właśnie formie, czy w formie artis amandi? Ktoś mi tak ostatnio zasugerował i... zwątpiłam.
Obserwuj wątek
    • dar61 Do wyboru... 18.05.11, 15:05
      ... dla piszącej.
      Sztuka władania tym powszechnie kiedyś nauczanym językiem - włącznie z niżej sklawiaturowanym - jest już dość rzadka.
      Już nawet nota bene spolszczamy do notabene, P.S. do PS. - tak więc użycie ars amandi w mianowniku czy liczbie pojedynczej nas ani nie zaskoczy, ani nie dokształci.
      Ale w gronie akademickim, wśród wykładowców tego czy owego, warto by, Szanowna {Barbaro7}, czasem błysnąć tym i owym w sztuce ... wysławiania się. ;-)

P.S. Miałem przełożonego, co lubował się w wyrażeniu idea fix.
      • barbara7 Re: Do wyboru... 18.05.11, 15:27
        Pięknie dziękuję:)) Zostanę przy ars amandi bez odmiany. Ponieważ z ars amandi zwykle wiążą się różne inne problemy, właśnie ukuł mi się w głowie nowy. Jak w ogóle postępujemy z wyrazami obcego pochodzenia użytymi w polskim tekście i wyróżnionymi kursywą, np. kiva - pomieszczenia kultury Pueblo. Czy Indianie mieszkali w kiva, czy raczej w kivach. Mam wrażenie, że kursywą wyodrębniamy wyraz spoza naszego systemu językowego i bez względu na przypadek zostawiamy zawsze w takiej samej formie. To jednak wyłącznie widzimisię bez żadnych podstaw teoretycznych.
        • migni Re: Do wyboru... 18.05.11, 21:50
          Otóż to - mieszkali jednak w kiva, a nie w kivach czy wręcz w kiwie... A tu stosowny głos autorytetu.
          • efedra Jeżeli można się wtrącić... 19.05.11, 02:26
            ... to oni w kivach nie mieszkali. To były pomieszczenia do odprawiania ceremonii czy obrzędów.
            Jestem świeżo po wycieczce do Arizony (Mesa Verde, Kanion de Chelly itp.) i mam wciąż w oczach te niegdyś zamieszkane domy w skałach, a w uszach wyjaśnienia przewodników.
            • barbara7 Re: Jeżeli można się wtrącić... 19.05.11, 12:41
              Co racja, to racja. A wycieczki zazdroszczę. Może kiedyś...:))
    • funkenschlag Re: ars amandi 18.07.11, 00:51
      Nominativus to "ars" (sztuka), "artis" występuje w dopełniaczu l.poj. i czasem w bierniku l.mn.
      Zwrot "ars amandi" jest jak najbardziej poprawnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka