ja22ek 24.06.04, 12:06 Byłbym wdzięczny za podanie mi formy mianownika liczby mnogiej. Przepraszam i dziękuję J. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Podstoli... 24.06.04, 14:19 Smieszna sobie wymysliles zagadke. Ale to chyba nie problem praktyczny, bo jak mozna sobie wyobrazic sytuacje, w ktorej bedzie dwoch postolich... Widze wtedy dwa wyjscia: Pisac "dwaj podstoli" albo "podstoli i podstoli" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Podstoli... 24.06.04, 17:12 efedra napisała: > Smieszna sobie wymysliles zagadke. No, sam nie wymyśliłem. Z książki jakiejś o języku wziąłem. Niestety, nie podano rozwiązania, więc pytam. Ale śmieszne, prawda :) > Ale to chyba nie problem praktyczny, bo jak mozna sobie wyobrazic sytuacje, w > ktorej bedzie dwoch postolich... Ja sobie wyobrażam. Wielki podstoli koronny i litewski. > Widze wtedy dwa wyjscia: Pisac "dwaj podstoli" albo "podstoli i podstoli" :) A "dwaj podstołowie" ew. "podstolowie"? Bo jak podczaszy, to podczaszowie; motorniczy - motorniczowie. Dawno nie miałem takiego zgryza :) J. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Podstoli... 24.06.04, 18:32 To moja zablakana odpowiedz, ktora przez roztargnienie (teraz sie to nazywa Alzheimer) umiescilam w innym watku: Najsmiejszniejsi sa podstolowie ("l" z kreska). To brzmi jak apostolowie pod stolem. Odpowiedz Link Zgłoś
no-suprises Re: Podstoli... 24.06.04, 18:34 Podstolowie, mówi słownik poprawnej polszczyzny PWN 1999, s. 683. Kto by pomyślał? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Leśniczy 24.06.04, 23:18 Rzeczywiście liczba mnoga rzeczownika podstoli ma formę podstolowie, leśniczy - leśniczowie. A gajowy - gajowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Podstoli... 26.06.04, 23:34 a i tak nasza literatura mówi, że najważniejsza jest Podstolina, co tam jej mąż... Odpowiedz Link Zgłoś