rp_10 24.09.04, 00:51 Jaka pisownia jest poprawna: ciemnablondynka czy ciemna blondynka? Jestem ciemnoblondynką czy ciemną blondynką? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Dylemat blondynki 24.09.04, 10:17 rp_10 napisał: > Jaka pisownia jest poprawna: > ciemnablondynka czy ciemna blondynka? > Jestem ciemnoblondynką czy ciemną blondynką? > Agnieszka Ciemna blondynka... Temat dość delikatny. Ogólnie rzecz biorąc, nie uważam że blondynki są takie ciemne, jak się o nich mówi w głupich kawałach. Nawet te o włosach biemnoblond. Mimo to słowo 'ciemnoblondynka' mi się podoba. Mamy już podobne w naszym pięknym języku, np. 'ciemnogród'. Dlatego na Twoim miejscu, Agnieszko, byłbym ostrożny z używaniem tego neologizmu :) Pzdra Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Dylemat blondynki 26.09.04, 23:50 Jeśli ktoś ma włosy blond o ciemnym odcieniu, to ma włosy ciemnoblond. Unikałabym wyrażenia „jestem ciemną blondynką” ze względu na jego niejednoznaczność, lepiej powiedzieć: mam włosy cimnoblond lub włosy blond o ciemnym odcieniu. Odpowiedz Link Zgłoś