ala100 16.01.05, 20:10 w przestrzeni trójwymiarowej (w te 11 wymiarów to ja nie wierzę, jakem inżynier). Dlaczego więc: wszerz, wzdłuż, ale w głąb! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: Żyjemy 16.01.05, 20:21 ala100 napisała: > w przestrzeni trójwymiarowej (w te 11 wymiarów to ja nie wierzę, jakem inżynier > ). > > Dlaczego więc: wszerz, wzdłuż, ale w głąb! Bo jest dzień dobry i dobry wieczór:P Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Żyjemy 16.01.05, 21:18 ala100 napisała: > w przestrzeni trójwymiarowej (w te 11 wymiarów to ja nie wierzę, jakem inżynier > ). > > Dlaczego więc: wszerz, wzdłuż, ale w głąb! Bo nie ma szerza ani zdluza, natomiast glab jest - i to niejeden! Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Żyjemy 16.01.05, 22:44 zakrencik napisała: > > Bo jest dzień dobry i dobry wieczór:P > To zły przykład, bo tutaj anizotropia językowa dobrze oddaje azizotropię zjawisk. A dlaczego to w głąb jest inne niż w pozostałych kierunkach? efedra napisała: > > Bo nie ma szerza ani zdluza, natomiast glab jest - i to niejeden! A przepraszam bardzo, "szerz" w goglach występuje 806 razy! No dobrze, a niejeden głąb, to rozymiem liczba mnoga. To jaka jest liczba mnoga od "głąb"? Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Żyjemy 16.01.05, 23:30 ala100 napisała: > To jaka jest liczba mnoga > od "głąb"? Wiesz dobrze, że głąby ;-) Głębie to dla elyty. Szerz... wiarę, bo rozpusta sama się szerzy ;-))) Zdłuż /zdłuże/ natomiast pozostaje bezużyteczny. Ogłaszam konkurs na nowe zastosowania. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Żyjemy 18.01.05, 14:53 ilmatar napisała: > ala100 napisała: > > To jaka jest liczba mnoga > > od "głąb"? > Wiesz dobrze, że głąby ;-) > Głębie to dla elyty. > > Szerz... wiarę, bo rozpusta sama się szerzy ;-))) > Zdłuż /zdłuże/ natomiast pozostaje bezużyteczny. Ogłaszam konkurs na nowe zasto > sowania. > :-) A stare złe? Zdłuż tę spódniczkę. Nie słyszałaś przypadkiem kiedyś? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Żyjemy 18.01.05, 18:41 ala100: > A stare złe? Zdłuż tę spódniczkę. Nie słyszałaś przypadkiem kiedyś? Czy myślisz, że Ilmatar żyje w takim świecie, w którym spódniczki się tylko skraca? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Żyjemy 18.01.05, 12:00 Niektórzy to i nawet w te trzy nie wierzą. Głąb może istnieć samoistnie, wzdłuż nie, wzdłuż wymaga odniesienia (wzdłuż linii). Wszerz występuje chyba wyłącznie z wzdłużem. Wzdłuż nie oznacza, tak jak głąb, kierunku ruchu, on oznacza raczej statyczną orientację. Innych argumentów nie mam, w te i tak mnie nie przekonują. Poza tym, że istnieje w poprzek. I wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Żyjemy 18.01.05, 12:03 Niektórzy to i nawet w te trzy nie wierzą. Głąb może istnieć samoistnie, wzdłuż nie, wzdłuż wymaga odniesienia (wzdłuż linii). Wszerz występuje chyba wyłącznie z wzdłużem. Wzdłuż nie oznacza, tak jak głąb, kierunku ruchu, on oznacza raczej statyczną orientację. Innych argumentów nie mam, a te i tak mnie nie przekonują. Poza tym, że istnieje w poprzek. I wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Żyjemy 18.01.05, 12:16 Tym razem się nie powtarzam. Po wzwyża musiałem sięgnąć do słownika, bom się przestrzennie zupełnie pogubił. A przedtem wymyśliłem, że człowiek w zasadzie porusza się w dwóch wymiarach, bo istotą naziemną jest i fruwać nie potrafi. A tu nagle wzwyż. Ale kretem jednak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Żyjemy 18.01.05, 14:52 jacklosi napisał: > Niektórzy to i nawet w te trzy nie wierzą. Głąb może istnieć samoistnie, wzdłuż > > nie, wzdłuż wymaga odniesienia (wzdłuż linii). Wszerz występuje chyba wyłącznie > > z wzdłużem. Wzdłuż nie oznacza, tak jak głąb, kierunku ruchu, on oznacza raczej > > statyczną orientację. > Innych argumentów nie mam, a te i tak mnie nie przekonują. > Poza tym, że istnieje w poprzek. > I wstecz. jacklosi napisał: > Tym razem się nie powtarzam. > Po wzwyża musiałem sięgnąć do słownika, bom się przestrzennie zupełnie pogubił. > > A przedtem wymyśliłem, że człowiek w zasadzie porusza się w dwóch wymiarach, bo > > istotą naziemną jest i fruwać nie potrafi. A tu nagle wzwyż. > Ale kretem jednak nie jest. Też uważam, że człowiek nie potrafi fruwać. Zwłaszcza wzwyż. Bo w niż to już łatwiej idzie. W poprzek to pewnie równowaga dla wszerz. A skąd wstecz - zupełnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś