aga_ska 19.01.05, 15:43 Nie mówi się z wielkiej litery, tylko dużą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Oho! 19.01.05, 15:47 aga_ska napisała: > Nie mówi się z wielkiej litery, tylko dużą. Jeśli już, to mówi się zawsze: wielką. A tak na marginesie. Dlaczego mówi się: zapisał się wielkimi zgłoskami??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ska Re: Oho! 19.01.05, 15:56 Tak twierdzi prof.Miodek . Wg niego to sformułowanie wzięło się z rosyjskiego .Wielką literą też jest poprawne, ale na pewno niwe z wielkiej. Ale staranniejszą formą jest dużą. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Oho! 19.01.05, 16:55 O, a mnie w szkole uczyli, że duża to taka wysoka na dwa metry. Zdania rozpoczynało się wielką. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oho! 19.01.05, 17:17 aga_ska napisała: > Tak twierdzi prof.Miodek . A prof. Dziegieciek jest przeciwnego zdania. I kumu tu wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oho! 19.01.05, 17:15 ala100 napisała: > A tak na marginesie. Dlaczego mówi się: zapisał się wielkimi zgłoskami??? Nieeeenooo, Setna Alu... Chyba złotymi... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Oho! 19.01.05, 17:56 ala100 napisała: > A tak na marginesie. Dlaczego mówi się: zapisał się wielkimi zgłoskami??? Zlotymi, Alu! Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Oho! 19.01.05, 18:01 efedra napisała: > Zlotymi, Alu! Wyprzedziłem Cię o 41 minut. Cóż za satysfakcja! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Oho! 19.01.05, 19:13 ardjuna napisał: > efedra napisała: > > > Zlotymi, Alu! > > Wyprzedziłem Cię o 41 minut. Cóż za satysfakcja! :))) 1) Zapisac się złotymi zgłoskami. 2) Zapisac się złotymi zgłoskami. 3) Zapisac się złotymi zgłoskami. 4) Zapisac się złotymi zgłoskami. 5) Zapisac się złotymi zgłoskami. 6) Zapisac się złotymi zgłoskami. 7) Zapisac się złotymi zgłoskami. ............................... .. 99) Zapisac się złotymi zgłoskami. 100) Zapisac się złotymi zgłoskami. Może zapamiętam. Noale, dlaczego zapisać? Mnie się wydawało, że zgłoska to głoska i ją się mówi? A litera to litera i ją sie pisze. No wiem. Poplatałam. 1) Zgłoska to litera. 2) Zgłoska to litera. 3) Zgłoska to litera. 4) Zgłoska to litera. 5) Zgłoska to litera. 6) Zgłoska to litera. ..................... 99) Zgłoska to litera. 100) Zgłoska to litera. :( Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: ZGŁOSKA TO SYLABA 19.01.05, 22:17 Alu... Dlatego zgłoskami sie można zapisać, a głoskami nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: ZGŁOSKA TO SYLABA 20.01.05, 18:34 mika_p napisała: > Alu... Dlatego zgłoskami sie można zapisać, a głoskami nie. > A mnie się zdawało, że toto się raczej wymawia. Ale słownikowo, zgłoska to też: 2. książk. «znak graficzny głoski, litera» zwykle w zwrocie: Zapisać (się), uwiecznić złotymi zgłoskami «zapisać (się) w pamięci, upamiętnić (się) dzięki zasługom» Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: ZGŁOSKA TO SYLABA 20.01.05, 20:46 Szymczak wiecznie żywy. Jak Lenin :) Odpowiedz Link Zgłoś
era6 Re: Oho! dobre sobie 19.01.05, 19:21 ala100 napisała: > A tak na marginesie. Dlaczego mówi się: zapisał się wielkimi zgłoskami??? dobre sobie buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Oho! dobre sobie 19.01.05, 20:36 era6 napisała: > ala100 napisała: > > A tak na marginesie. Dlaczego mówi się: zapisał się wielkimi zgłoskami??? > dobre sobie buhaha Pozwolę sobie zauważyć, że powinno być: buahaha, jeśli donośnie i złośliwie, a jesli dobrodusznie, to: buachacha Odpowiedz Link Zgłoś
kiss_my_ass Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 19.01.05, 19:19 > Tak twierdzi prof.Miodek I nie On jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 19.01.05, 20:04 kiss_my_ass napisał: > > > Tak twierdzi prof.Miodek A w ogole nie mowi sie ani z duzej litery, ani wielka litera. Pisze sie literami. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 13:58 efedra napisała: > kiss_my_ass napisał: > > > > > > Tak twierdzi prof.Miodek > > A w ogole nie mowi sie ani z duzej litery, ani wielka litera. > Pisze sie literami. Zapisać to złotymi zgłoskami! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Co to za glosowanie? 20.01.05, 15:29 Kto wie, co to znaczy: "Watek ..... (tu numer), oddano glosow 0. Glosuj (to w kolorze czerwonymi)" Wlasnie przed chwila, zachecona jako potencjalny wyborca (kogo? czego? po co?), kliknelam w to czerwone 'glosuj'. Rezultat zaden, nic sie nie zmienilo. Czy ktos mi to potrafi wyjasnic 1. na kogo glosowalam? 2. dlaczego moj glos zostal uniewazniony? 3. czy potrzebna jest wczesniejsza rejestracja wyborcy? pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara7 Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 15:38 Oooo, jak się nie mylę, zgłoska to nie głoska, ale sylaba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara7 Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 15:39 Przepraszam, nie przeczytałam dokładnie wszystkiego, to już było. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 18:04 barbara7 napisała: > Przepraszam, nie przeczytałam dokładnie wszystkiego, to już było. Niestety, Barbaro Siódma, wszystko już było :( Odpowiedz Link Zgłoś
barbara7 Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 21:33 ardjuna napisał: > barbara7 napisała: > > > Przepraszam, nie przeczytałam dokładnie wszystkiego, to już było. > > Niestety, Barbaro Siódma, wszystko już było :( Eeee, zaraz tam wszystko. Optymizmu, Ardjuno, optymizmu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 20.01.05, 22:08 barbara7 napisała: > Eeee, zaraz tam wszystko. Optymizmu, Ardjuno, optymizmu :) Wolę być pesymistą. Oni mają więcej przyjemnych rozczarowań niż optymiści :) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Nie mówi się z wielkiej litery! 21.01.05, 00:27 Nie, nie mówi się (i nie pisze) z wielkiej litery, tylko wielką literą lub dużą literą. Można też pisać od małej lub od wielkiej (dużej) litery. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kolakowska Tak 24.01.05, 18:06 teresa.kruszona napisała: > Nie, nie mówi się (i nie pisze) z wielkiej litery, tylko wielką literą lub dużą > > literą. Można też pisać od małej lub od wielkiej (dużej) litery. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Tak 24.01.05, 21:23 agnieszka_kolakowska napisał: > teresa.kruszona napisała: > > > Nie, nie mówi się (i nie pisze) z wielkiej litery, tylko wielką literą lu > b > dużą > > > > literą. Można też pisać od małej lub od wielkiej (dużej) litery. Pani Teresa z pewnoscia odetchnie z ulga, ze agnieszka_kolakowska zaakceptowala jej wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś