pogoski 10.02.05, 10:45 koleżanka ma na imię Maja czy dopełniacz tego imienia powinien brzmieć: Maji czy Mai, czy jeszcze inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilmatar Re: imiona - Maja 10.02.05, 11:25 Maj-i. Maj-a, Maj-i, Maji-i, Maj-ę, Maj-ą, Maj-i, Maj-u Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: imiona - Maja 10.02.05, 11:52 Wprawdzie zgadzam się z Tobą co do zasady, jednak muszę zauważyć, że ortografia polska nie zgadza się z nami. Trójca samogłoska + 'j' + 'i' nie jest mile widziana, więc Maji jota nie przystoji :) J. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: imiona - Maja 10.02.05, 11:53 ilmatar napisała: > Maj-i. > > Maj-a, Maj-i, Maji-i, Maj-ę, Maj-ą, Maj-i, Maj-u Różne są poglądy ludzi światłych. Taki np. Grzenia Jan w "Słowniku nazw własnych" (Warszawa 1998) śmie twierdzić, iż: "Maja <imię żeńskie> DCMs. Mai, B. Maję, W. Maju a. Majo. lm D. Maj [...]". I założę się, że Pani Teresa (Nasza Kochana) poprze p. Grzenię. [:)] Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: imiona - Maja 10.02.05, 14:42 Nawet ja poprę p.Grzenię, co mi szkodzi. Tyle, że jak piszemy Mai, to i tak wymawiamy [maji] ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: imiona - Maja 11.02.05, 22:54 Oczywiście, w tym wypadku popieram prof. Grzenię (a także profesorów Polańskiego, Markowskiego, Podrackiego - w tej sprawie są jednomyślni). Poprawna forma dopełniacza liczby pojedynczej imienia Maja ma postać Mai. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: imiona - Maja 10.02.05, 11:53 Tylko i wyłącznie MAI. Tak samo Julii, Natalii, Oliwii, Wiktorii i td. Podobnie zresztą jak nadziei, szyi i in. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: imiona - Maja 10.02.05, 11:58 Czy nie sądzisz, Driadeo, że czas, by to zmienić? A raczej - powrócić do dawnych dobrych czasów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: imiona - Maja 10.02.05, 12:04 A coż ja mam do gadania? ;) Że niby 'na szyji' ? Eee, nieładnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: imiona - Maja 10.02.05, 12:09 driadea napisała: > A coż ja mam do gadania? ;) Jak to co??? Toż Ty, Nardzie, tworzysz język! (W zasadzie powinno być: 'jakto'). > Że niby 'na szyji' ? Eee, nieładnie :) Naszym pradziadkom to nie przeszkadzało (dziadkom już trochę). Odpowiedz Link Zgłoś
pogoski Re: imiona - Maja 10.02.05, 14:32 dziękuję wszystkim, którzy się tutaj wypowiedzieli zawierzę tym, co pisali o MAI jako formie poprawnej najsensowniej to brzmiało pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: imiona - Maja 11.02.05, 11:05 Moja córka ma na imię Maja. Ja nie odczuwam tego problemu i od początku piszę Mai, ale większość znajomych, rodziny intuicyjnie pisze Maji - zauważyłam to na kartkach, które Maja dostała z racji chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: imiona - Maja 11.02.05, 13:08 Problem niestety jest, choć faktycznie nie wszyscy go odczuwają - bo oto w pisowni ginie spółgłoska rdzenia! Można by powiedzieć, że to taka byle jaka spółgłoska, właściwie tylko odmiana samogłoski 'i'. Ależ nikt przez analogię nie napisze 'pomau', 'stou', 'warchoów' itp. J22 Odpowiedz Link Zgłoś