jtpetit 03.06.05, 09:37 ... wprawdzie z trzyipolletnia przerwa... ( 3.5 ) ...Wprawdzie z trzy i polletnia przerwa... Jak to napisac ? Dziekuje za pomoc. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Per procura 03.06.05, 10:26 Trzyipółletnia przerwa, tak jak trzyletnie dziecko. Możesz też pisać 3,5-letnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 10:34 Nie moge napisac 3.5, poniewaz wydawca sobie tego nie zyczy. Czy jestes pewna z tym "trzyipolletnia" ? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 11:28 jtpetit napisała: > Czy jestes pewna z tym "trzyipolletnia" ? Pewna nie jestem, jesten natomiast pewien. Tak se stoi w Nowym Słowniku Ort. PWN, 1996, s. 798. Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 12:13 Przepraszam... :))) Nie mam Nowego Slownika Ort., bo ja daleko od Kraju... Pozdrawiam. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 12:18 jtpetit napisała: > Przepraszam... :))) Drobiazg, się przyzwyczaiłam.. eeee, tfu... -em :) > Nie mam Nowego Slownika Ort., bo ja daleko od Kraju... Polecam zatem na przyszłość świetlistą: so.pwn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 12:24 Dzieki Laskawco :))) Pozdrawiam. J. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Pani Tereso - Pomocy !!! 03.06.05, 22:17 Mogę tylko potwierdzić - łącznie. Łącznie również należy zapisać np. siedemdziesięciopięcioipółletni, ponieważ przymiotniki złożone z członów nierównorzędnych znaczeniowo piszemy łącznie. W wypadku tak długiego złożenia zachęcam do zapisu literowo-cyfrowego, bo to ułatwia czytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Pani Tereso - Dziekuje !!! 04.06.05, 22:29 ... i serdecznie pozdrawiam. Joanna Odpowiedz Link Zgłoś