ewaanyszek 12.06.05, 02:59 Gramatykę miałam dośc dawno i dlatego prosze o pomoc. Czy przymiotnik odpowiada na pytania:jaki? jaka? jakie? oraz czyj ? czyja? czyje? który? która? które? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: cos z gramatyki 12.06.05, 15:00 jaki? jaka? jakie? - przymiotnik czyj ? czyja? czyje? - zaimek dierżawcze który? która? które? - zaimek wskazujący Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: cos z gramatyki 12.06.05, 15:01 zakrencik napisała: > czyj ? czyja? czyje? - zaimek dierżawcze 'dzierżawczy' być miało;p;p Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: cos z gramatyki 13.06.05, 00:07 zakrencik napisała: > który? która? które? - zaimek wskazujący A liczebnik porządkowy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: cos z gramatyki 13.06.05, 19:44 mika_p napisała: > zakrencik napisała: > > > który? która? które? - zaimek wskazujący > > A liczebnik porządkowy ?? > To się w tedy pyta 'który z kolei?';p Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik ort* 13.06.05, 19:44 zakrencik napisała: > To się w tedy pyta 'który z kolei?';p 'Wtedy' łącznie oczywiście;p Spacyjka mi się wcisnęła była jest;p Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: cos z gramatyki 13.06.05, 12:12 zakrencik napisała: > czyj ? czyja? czyje? - zaimek dierżawcze A Maćkowa chałupa? Odpowiedz Link Zgłoś
m-aya Re: cos z gramatyki 13.06.05, 14:32 ja22ek napisał: > A Maćkowa chałupa? Pewnie własna, a nie dzierżawiona. Odpowiedz Link Zgłoś