IP: 192.168.1.* 25.11.01, 16:19
Jaka forma jest poprawna przy pisaniu nazwisk - np."opracowanym przez pana
Nowackiego, czy ... pana Nowacki,z panem Kobiałką, czy Kobiałka, z panią
Grelą, czy Grela
Obserwuj wątek
    • civic_vtec Re: Nazwiska 25.11.01, 16:32
      Gość portalu: Kos napisał(a):

> Jaka forma jest poprawna przy pisaniu nazwisk - np."opracowanym przez pana
      > Nowackiego, czy ... pana Nowacki,z panem Kobiałką, czy Kobiałka, z panią
      > Grelą, czy Grela

O odmianie nazwisk było już na forum kilka razy. Spróbowałem odnaleźć tamte wątki
      i... nie jest to takie proste od czasu, gdy w wyszukiwarce zlikwidowano
      wyszukiwanie według treści. Nie będę zatem odsyłal to tego co już było tylko
      odpowiem.

Nazwiska odmieniamy jeżeli tylko odmianie się poddają. obowiązują tu takie same
      zasady odmiany jak dla innych części mowy, do których zbliżone są nazwiska. W
      przytoczonych przypadkach z panem Nowackim i Kobiałką oraz z panią Grelą.
      Stosowanie wyłącznie formy mianownika odbieram jako manierę co najmniej dziwną.

Pozdrawiam
      Vtec

• Gość: Mar Re: Nazwiska IP: 213.25.197.* 25.11.01, 18:49
        civic_vtec napisał(a):

> Stosowanie wyłącznie formy mianownika odbieram jako manierę co najmniej dziwną.
        >

Maniera jest bardzo dziwna i do tego irytująca, ale oto jakie wytłumaczenie mi
        kiedyś podała pani sekretarka w pewnej firmie: otóż używają oni nazwisk w
        mianowniku, żeby uniknąć przekręcenia nazwiska i nieporozumienia albo co gorsza
        nie obrazić klienta. Moim zdaniem osiągają odwroty skutek - ale... Najlepsze jest
        to, że nieraz dzwoni do mnie pani z jakiejś firmy i MÓWI:
        - Dzien dobry, czy moge rozmawiać z panem (np.) Markiem NOWAK? (a nie NOWAKIEM)
        Dzwonili tak do mnie już z Plus Gsm, z Wizji TV, z Castoramy... - a więc maniera
        zyskała powszechne obywatelstwo w całej Polsce.

• Gość: skryba Re: Nazwiska IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 19:13
          Gość portalu: Mar napisał(a):

> civic_vtec napisał(a):
          >
          >
          > > Stosowanie wyłącznie formy mianownika odbieram jako manierę co najmniej dz
          > iwną.
          > >
          >
          > Maniera jest bardzo dziwna i do tego irytująca, ale oto jakie wytłumaczenie mi
          > kiedyś podała pani sekretarka w pewnej firmie: otóż używają oni nazwisk w
          > mianowniku, żeby uniknąć przekręcenia nazwiska i nieporozumienia albo co gorsza
          >
          > nie obrazić klienta. Moim zdaniem osiągają odwroty skutek - ale... Najlepsze je
          > st
          > to, że nieraz dzwoni do mnie pani z jakiejś firmy i MÓWI:
          > - Dzien dobry, czy moge rozmawiać z panem (np.) Markiem NOWAK? (a nie NOWAKIEM)
          > Dzwonili tak do mnie już z Plus Gsm, z Wizji TV, z Castoramy... - a więc manier
          > a
          > zyskała powszechne obywatelstwo w całej Polsce.
          >

Skąd się to wzięło?
          Otóż, taki obyczaj panował w Ludowym Wojsku Polskim (PRL).
          Szef kompanii czytał przed jej frontem nazwiska ukaranych i wyróżnionych, lecz
          żeby się nie zaplątać w zawiłościach jęz. polskiego korzystał w takich razach z
          instrukcji, która mówiła: "musowo" odmieniać tylko imiona. W efekcie brzmiało to
          komicznie - mniej więcej tak: wymierzam karę Kowalski Janowi (nazwisko na
          pierwszym <o zgrozo> miejscu!!!).

pzdr
          skryba

• teresa.kruszona Re: Nazwiska 26.11.01, 22:14
      Zgodnie z zasadami polskiej fleksji należy - o ile to tylko możliwe - odmieniać
      nie tylko polskie, ale także obce nazwiska. O tym, jak odmieniać nazwiska
      męskie, mówi zasada, która w uproszczeniu brzmi tak: decyduje postać fonetyczna
      zakończenia nazwiska, a ściślej jego ostatnia głoska (nie litera). I tak
      nazwiska zakończone na spółgłoskę oraz samogłoskę -a lub -o w liczbie
      pojedynczej odmieniają się jak rzeczowniki, a zakończone na samogłoski -e, -i, -
      y przyjmują wzór odmiany przymiotnikowej.
      Nieodmienianie nazwisk to nie tylko dziwna maniera, ale błąd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka