pde 17.06.03, 11:59 Jak powinno być: "Dyplom dla Pawła Dederko", "Dyplom dla Pawła Dederki" czy może jeszcze jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew_ Re: Dyplom dla mnie 17.06.03, 12:32 Pawła Dederki. Nazwisko to odmienia się tak jak Kościuszko czy Domeyko. Odpowiedz Link Zgłoś
pde Re: Dyplom dla mnie 17.06.03, 12:36 W takim wypadku można coś dać Pawłowi Dederce? Napisanie "Dyplom dla Pawła Dederko" będzie bardzo wielkim błędem? Odpowiedz Link Zgłoś
zbij Re: Dyplom dla mnie 17.06.03, 16:04 Jesli chodzi o mnie, to mam nieuleczalne uczulenie na nieodmienianie nazwisk. Czyli jest to błąd kardynalny. A tak poważnie, to była na tym forum ta sprwa wałkowana wielokrotnie, niestety nie jestem w stanie podac odpowiednich numerów wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa977 Re: Dyplom dla mnie 17.06.03, 18:43 pde napisał: > Jak powinno być: > "Dyplom dla Pawła Dederko", > "Dyplom dla Pawła Dederki" > czy może jeszcze jakoś inaczej? Teraz ja doradzam - dla Pawła Dederki! Mam podobny stosunek do nieodmieniania nazwisk jak przedmówca. Udanych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Dyplom dla mnie 23.06.03, 15:01 doroto napisała: > A co z kardynałem Sodano? zgodnie z dyrektywą slowniki.pwn.pl/zasady/629634_1.html powinno być "z Sodaną" , nie obruszyłbym się jednak n odmianę tylko kardynała- "z kardynałem Sodano". Przy nazwiskach włoskich kończących się na -o, jest jednk jakiś problem, odmiana ta nie jest stosowana przez naszych rodaków niemal zupełnie. Dośc przytoczyć "Zbójstwo Aldo Moro", czy "Powieść Mario Puzo". Bierze się to moim zdaniem z faktu, iz jezeli odmienia sie imię poprzedzające nazwisko to nazwisko można pozostawić bez odmiany. Ale Mario i Aldo nalezy odmienić, podobnie jak odmieniamy Ala Pacino i Roberta De Niro Odpowiedz Link Zgłoś
azm Re: Dyplom dla mnie 19.06.03, 11:07 a ja proponuję, zeby teksty na dyplomach formułować w taki sposob, aby odmienianie nazwisk było zbędne. Np.: Dyplom za zasługi/osiągnięcia/itd otrzymuje Paweł Dederko ...i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś