ollle 05.07.07, 09:07 często mam problem z rozróżnieniem, kiedy należy użyć każdego z wyrażeń. Pomożecie? np. Zrobiłam to za pomocą/ przy pomocy komputera. Zmieniłam jego wygląd za pomocą/ przy pomocy różnych ozdób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bu4 Re: za pomocą/ przy pomocy 05.07.07, 11:11 Ja używam tych wyrażeń całkiem intuicyjnie: za pomocą - kiedy mowię o poslugiwniu sie narzędziem, instrumentem; przy pomocy - kiedy mówię o osobach. za pomocą mlotka i piły przy pomocy szwagra Czasem używam z pomocą - dla obu wariantow. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: za pomocą/ przy pomocy 05.07.07, 11:58 ollle: > Zmieniłam jego wygląd za pomocą/ przy pomocy różnych ozdób. Tu chyba nie ma miejsca na żadną pomoc. Przedmioty na ogół nie pomagają w uzywaniu ich w charakterze ozdób; nawet w takim przenośnym sensie, w jakim waga ,,pomaga'' ustalić ilość towaru. Przedmioty nie chcą zdobić; wolą, żeby je zdobiono... Może np. ,,zmieniłam jego wygląd różnymi ozdobami''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: za pomocą/ przy pomocy 05.07.07, 20:15 A, to jeden z przypadków dzielenia włosa na czworo :) Ktoś tu powoływał się na intuicję, która zupełnie przypadkowo jest zgodna ze słownikiem. Moja intuicja natomiast odrzuca w ogóle "za pomocą". Odpowiedz Link Zgłoś