orku 17.07.03, 10:34 Czy to słowo figuruje w słowniku j.p? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: degradalny 17.07.03, 11:02 Czy to przymiotnik od czasownika 'degradać'? Czy urobienie od 'gradalny'? Odpowiedz Link Zgłoś
orku Re: degradalny 17.07.03, 11:23 degradacja (słownik języka polskiego) rz. ż IIa 1.’karne przeniesienie urzędnika ze stopnia wyższego w hierarchii pracowniczej na stopień niższy’ 2. wojsk. ‘karne przeniesienie do stopnia szeregowego’ 3. chem. ‘proces chemiczny polegający na rozpadzie związku chemicznego na substancje prostsze, będący wynikiem działania tlenu, wody lub temperatury’ 4. ‘proces obniżania się żyzności gleby, niszczenie środowiska naturalnego’ 5. ‘obniżenie pozycji w hierarchii społecznej’ Chodzi o znaczenie nr 3 i 4, Czy jest przymiotnik "degradalny" od degradacji chemicznej. Np. "degradalne śmieci". W żadnym slowniku nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: degradalny 17.07.03, 11:32 Mamy zatem do wyboru polskie urobienie od 'degradować' - 'degradowalny', czyli 'mogący się zdegradować', oraz urobienie pseudołacińskie: 'degradabilny', jak 'stabilny'. U nas się stosuje to pierwsze, ale Słowakom zdarza się i drugie. Może środowisko chemiczne ma jeszcze jakiś własny wynalazek... ja nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś