dar61 02.04.08, 23:43 W telewizorni, na koncercie w katedrze wspomniano dziś coś mn. więcej tak: "...Pamiętajmy o Karolu Wojtyła..." Ja pamiętam, Wojtyłowie pamiętają... Spikerzy nie za bardzo pamiętają... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa.1 Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 00:33 Jeżeli "mn.więcej", to może tak: "Pamiętajmy, Karol Wojtyła został..." Należy cytować rzetelnie, a nie mn. więcej. Przytaczanie niedosłyszanych przejęzyczeń jest zwykłym zaśmiecaniem tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 10:14 Do {Joannity pierwszego} Nie chciałem Wam na żywo podać tego cytatu w minutkę po tym, jak to nastąpiło - w podniosłej chwili nie wypadało. Rzecz miała przebieg taki, jak podałem. "Karola Wojtyła" wspominała kobieta w ciepłym paletku z mikrofonem w ręku. Wystarczy {Joa'emu.1} taki cytat, czy mam dostarczyć wideo-migawkę? _ _ _ {joa.1} raczył był napisać: [...Należy] Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 14:00 Fakt,że pani w paletku popełniła błąd (przejęzyczenie) nie jest aż tak ważnym powodem,żeby się chwalić swoją spostrzegawczością. Każdemu może się zdarzyć, że raz popełni błąd językowy, ale wypełniać nimi to forum świadczy tylko o chęci zaistnienia na nim.Wydaje się,ze potrafisz proponować szersze zagadnienia do dyskusji, niż dokonywać rejestracji spotkanych jednostkowych błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 16:59 joa.1 napisał: > Fakt,że pani w paletku popełniła błąd (przejęzyczenie) nie jest aż tak ważnym powodem,żeby się chwalić swoją spostrzegawczością.... ... dokonywać rejestracji spotkanych jednostkowych błędów. Wydaje mi się, że wypowiedź pani w paletku nie jest po prostu jednostkowym błędem. Fakt, że p.w p. mówiła do mikrofonu, wskazuje, iż jej "błąd" (a tak naprawdę to okropna maniera nieodmieniania nazwisk) był elementem przekazu medialnego. A to jest chyba warte omawiania na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 18:16 No a poza tym od pani z mikrofonem można by wymagać ciut więcej niż od pani z siatami, schwytanej do ulicznej sondy... Odpowiedz Link Zgłoś
joa.1 Re: Karol z Wojtyłów 03.04.08, 22:11 ewa9717 napisała: > No a poza tym od pani z mikrofonem można by wymagać ciut więcej niż > od pani z siatami, schwytanej do ulicznej sondy... Oczywiście , masz rację, ale pani z mikrofonem nie zagląda na to forum i są małe szanse,że zmieni swoje zwyczaje, jeśli taka uwaga nie dotrze do niej bezpośrednio np. przez mail do redakcji. Informowanie niewielkiej liczby forumowiczów o dostrzeżonych w mediach błędach nie ma żadnego wpływu na robiących te błędy, satysfakcjonuje - byc może - piszących, dając im okazje do zaistnienia na forum. Odpowiedz Link Zgłoś