karolinka183 18.07.08, 00:18 Powiedzcie mi proszę jak się mówi: "poddać coś w wątpliwość" czy "podać coś w wątpliwość"? Zawsze używałam pierwszej formy, a tu nagle w książce zobaczyłam inną... Czyżbym popełniała błąd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.tulipanna1 Re: wątpliwość... 18.07.08, 10:08 poddać, poddawać. Podobnie jak poddać próbie. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: wątpliwość... 18.07.08, 12:32 panna.tulipanna1 napisała: > poddać, poddawać. Podobnie jak poddać próbie. Tulipanno, nie zabieraj głosu, zwłaszcza kategorycznym tonem eksperta, bo pleciesz głupstwa. W wątpliwość się podaje. "Poddawanie w wątpliwość" jest często spotykanym błędem. Jak widać, nawet w książkach. Ale w książkach już gorsze błędy teraz bywają, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka183 Re: wątpliwość... 18.07.08, 13:07 To w takim razie w książce jest poprawnie, bo tam właśnie znalazłam "podać" a nie "poddać"(jak byłam błędnie przekonana że powinno być). Dziękuję za odpowiedź efedro:) Odpowiedz Link Zgłoś