ahven 05.11.03, 21:27 O co w tym chodzi??? Dlaczego niektórzy wymyślają takie pokrętne wyrazy na proste tak (nio, tja) i nie (nei). Zamiast ułatwiać komunikację wkurzają i rozpraszają. A może ja po prostu nie jestem kul i stąd mój problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: nei, tja, nio etc 06.11.03, 10:47 ahven napisał: > O co w tym chodzi??? > Dlaczego niektórzy wymyślają takie pokrętne wyrazy na proste tak (nio, tja) i > nie (nei). O właśnie! Też miałam zapytać, co z tym "nei"? Gitman! Wytłumacz publiczności, o co z tym chodzi! Wydaje mi się, że to wynikło z częstych literówek przy klepaniu "nie" i tak zostało. Ciekawa jestem, jak się to wymawia? Czy "tja" to "tak"? I czy chłopaki też używają takich spieszczeń? Ciekawa jestem, czy w realu też. Będę musiała się przysłuchać. > Zamiast ułatwiać komunikację wkurzają i rozpraszają. > A może ja po prostu nie jestem kul i stąd mój problem? Przesadzasz. Ja nie tak znowu czesto wpadam na szczebiotki, ale też i ich nie poszukuję. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: nei, tja, nio etc 06.11.03, 12:24 ala100: > Czy "tja" to "tak"? I czy chłopaki też używają takich spieszczeń? To nie jest spieszczenie. Pochodzi pewnie od francuskiego wykrzyknika ,,tiens!''. Do nas chyba przeszło przez Niemcy. Nie oznacza ,,tak'' tylko coś w rodzaju ,,no, niby tak, ale''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: nei, tja, nio etc 06.11.03, 12:28 stefan4 napisał: > ala100: > > Czy "tja" to "tak"? I czy chłopaki też używają takich spieszczeń? > > To nie jest spieszczenie. Pochodzi pewnie od francuskiego wykrzyknika > ,,tiens!''. Do nas chyba przeszło przez Niemcy. Nie oznacza ,,tak'' tylko coś > w rodzaju ,,no, niby tak, ale''. > takie "ba.."? Jak to idzie przez Niemcy, to jeszcze do mnie nie doszło. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: nei, tja, nio etc 06.11.03, 12:42 'tja' to znaczy tyle co 'taaaaa', a przeciez francuskie slowa trafiaja do nas czesto znieksztalcone, nespa? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: nei, tja, nio etc 06.11.03, 12:49 ala100 napisała: > ahven napisał: > > > O co w tym chodzi??? > > Dlaczego niektórzy wymyślają takie pokrętne wyrazy na proste tak (nio, tja > ) i > > nie (nei). > > O właśnie! > > Też miałam zapytać, co z tym "nei"? Gitman! Wytłumacz publiczności, o co z tym > chodzi! > > Wydaje mi się, że to wynikło z częstych literówek przy klepaniu "nie" i tak > zostało. Ciekawa jestem, jak się to wymawia? no w zasadzie powinno sie wymawiac 'nej' (neiktorzy rzeczywiscie tak wymawiaja). chacinski zreszta juz cos wymodzil na ten temat: www2.gazeta.pl/edukacja/1,32076,1044833.html a co do pisowni w necie to temat na dluszego posta, a nawet i powazniejsze opracowanie. mam zamiar napisac o tym artykul do wikipedii kiedys, jak to zrobie to rzuce linke. pzdr g. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: nei, tja, nio etc 09.11.03, 02:46 gitman napisał: > a co do pisowni w necie to temat na dluszego posta, a nawet i powazniejsze > opracowanie. Bez przesady. Czy tym gównem warto się w ogóle zajmować ? "Gówno" w tym przypadku pochodzi od "gówniarstwo", a nie odwrotnie; z gówniarstwa, jak wiadomo, się wyrasta; nie wyrasta się natomiast z NAUKAWOŚCI - SIC! Naukawiec wieczysty bredzi o francuskiej etymologii (Tiens! - Bon ba, va au diable! Merde alors!) - bo mu się prostsze rozwiązania w NAUKAWEJ pale nie mieszczą. Pyckal --- "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: nei, tja, nio etc 09.11.03, 09:43 nei chcesz, nei zajmuj sie. zmusza ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: nei, tja, nio etc 09.11.03, 10:45 gitman napisał: > nei chcesz, nei zajmuj sie. zmusza ktos? Nie rozumiem. Też nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ogniomistrz Re: nei, tja, nio etc 09.11.03, 11:42 Snobistyczna nowomowa. Lub sieciowa "grypsera". Przecierz to nie poprawia komunikacji językowej ani nie jest zbyt ekonomicze. Ja na czacie w gorącej wymianie zdań używam róznych skrótów np tak - ta, nie - ne, cześć - cze itp Ale robię to tylko wtedy gdy wiem że adwersarz mnie zrozumie. W przeciwnym razie nie miało by to sensu. Pozdrawia! Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal eureka ! 09.11.03, 21:59 Ludzie, już wiem wszystko!!! Nei, Tia - to wieszcza antycypacja pewnej prężnej firmy, której nie wymienię, by ktoś mi nie zarzucił kryptoreklamy Pyckal Odpowiedz Link Zgłoś