atram97 30.01.09, 20:28 Jak należy poprawnie napisać: "góra Synaj" czy też "Góra Synaj"? Dziękuję za odpowiedź!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 30.01.09, 21:31 Tak: góra Synaj (pierwszy człon małą, gdy drugi jest rzeczownikiem w mianowmiku). Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 30.01.09, 21:59 góra Synaj czyli Góra Mojżesza ;-) ewa9717 napisała: > Tak: góra Synaj (pierwszy człon małą, gdy drugi jest rzeczownikiem > w mianowmiku). A Góra Stanleya? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 30.01.09, 22:36 Tu drugi człon nazwy jest użyty w dopełniaczu:-) Piszemy: góra Synaj, góra Giewont, ale: Góra Stanleya, Góra Kościuszki itd. Wszystko się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 30.01.09, 23:40 aguerre napisał: > Piszemy: góra Synaj, góra Giewont, ale: Góra Stanleya, Góra > Kościuszki itd. > Wszystko się zgadza. Nie wszystko. Jeszcze nie widziałam, żeby ktoś pisał góra Giewont. Synaj, Giewont, Góra Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 31.01.09, 09:18 Akurat w przypadku Giewontu jest oczywiste, że chodzi o górę. Ale "Synaj" to zarówno góra, jak i półwysep. Dlatego zapis "góra Synaj" jest jak najbardziej wskazany:-) Istota sprawy tkwi w tym, że w takiej sytuacji pierwszy człon jest wyrazem pospolitym i nie stanowi części nazwy geograficznej. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 31.01.09, 00:47 aguerre napisał: > Tu drugi człon nazwy jest użyty w dopełniaczu:-) [...] > Wszystko się zgadza. Oj, wiem. Sam przecież przytaczałem niedawno na forum tę regułę posiłkując się odpowiedzią językoznawcy z poradni językowej PWN. Ubolewam tylko nad tym, że zasady pisowni są tak rozbudowane w języku polskim: "góra Synaj zwana Górą Mojżesza" "aleja Pokoju i Aleje Jerozolimskie" "dla dr Ewy X i dr. Adama X" "ukradł toyotę bo podobała mu się stylistyka nowej Toyoty" "spotkałem Teilharda de Chardin i Charles'a de Gaulle'a" Jasne. Można to opanować a nawet przyzwyczaić się. Ale mam pytanko. Czy w innych językach też przypisuje się taką wagę do ortografii? Do tych wszystkich niuansów, kropek, apostrofów i dużych liter? Czy Niemcy, Amerykanie i Francuzi nie podchodzą do swojego języka bardziej na luzie? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Pilnie potrzebuję pomocy!!! 31.01.09, 09:24 Amerykanie na pewno nie przejmują się poprawnością językową tak jak my - im wystarcza, że rozumieją, o co chodzi:-) Amerykańska "potoczna" ortografia coraz bardziej zbliża się do zapisu fonetycznego i jakoś niespecjalnie im to przeszkadza. A polska ortografia to koszmar. Istnieje wiele reguł wymyślonych chyba tylko po to, żeby utrudniać ludziom życie. Od dawna twierdzę, że potrzebna jest jakaś gruntowna reforma. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Apage satanas! 31.01.09, 13:08 aguerre napisał: > Od dawna twierdzę, > że potrzebna jest jakaś gruntowna reforma. Uważaj, żebyś nie powiedział w złą godzinę, czyli nie wywołał wilka z lasu. Obawiam się, że {Szkoła.be}czuwa i może pojawić się znów w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Wielu forumowiczów wie, o kim mówię :))) e. Odpowiedz Link Zgłoś