cockerofil 18.07.09, 12:40 Witam, mam pytanie: jak nazywa się poprawnie aparat diagnostyczny, rezonans czy rezonator? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: rezonans czy rezonator? 18.07.09, 13:53 cockerofil napisał: > mam pytanie: jak nazywa się poprawnie aparat diagnostyczny, rezonans czy rezonator? Nie wiem, jak się nazywa ten aparat, jak działa, w jakiej dziedzinie, ani co diagnozuje, ale nie powinien się nazywać rezonans, bo rezonans jest to zjawisko fizyczne. I jeżeli jego (aparatu) działanie opiera się na zastosowaniu rezonansu, to może nazywać się rezonator. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: rezonans czy rezonator? 18.07.09, 20:43 Rezonator to jeszcze coś innego. Wydaje mi się, że wspomniany aparat nie ma krótkiej i zwięzłej polskiej nazwy. Więc zamiast mówić "aparat do badań z wykorzystaniem zjawiska rezonansu magnetycznego", mówi się potocznie "rezonans magnetyczny". Oczywiście poprawne to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
chanel15 Re: rezonans czy rezonator? 20.07.09, 20:52 Rezonans magnetyczny faktycznie nie jest najbardziej poprawną nazwą, ale wszyscy w branży tak mówią, pomijając zresztą dalszy ciąg nazwy, tj. jądrowy. Jeszcze nie spotkałam się z określeniem "rezonator". Można też jeszcze krócej, z angielskiego: MRI. Odpowiedz Link Zgłoś