Dodaj do ulubionych

Atrakcje turystyczne emerytów......

25.05.11, 12:42
Może na tym wątku wymienione zostaną doświadczenia
na temat wypoczynku i turystyki emerytów, w sezonach turystycznych.

Wiele oczekiwałem od czasu emerytury.
Miałem w pamięci -... siwiutkich , zasuszonych Anglików wysiadających z autokaru na głównym placu Moskwy, a potem ciekawie słuchających przewodnika..
Myślałem wtedy - dobrze by było dożyć takiego wieku i mieć takie mozliwości.
Już wiadomo, że to było marzenie. W czasie pół wieku pracy nie było możliwości
poznania Europy a teraz emerytura wystarcza na jeden wypad samochodowy (w m-cu)
na Roztocze. Szczęście w nieszczęściu, że stan zdrowia nie rokuje dożycia do 80-tki.

Piszę tak sobie. Wcale nie w stanie rozżalenia. Tak sobie .... refleksyjnie.

Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 12:44
      A więc Kochani ... jak odpoczywacie w sezonach (letnim-zimowym) ?
      I jaki (gdzie) wypoczynek warto sobie "zafundować" ?
      Może z Waszych doświadczeń niektórzy skorzystają ?
    • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 12:46
      Ja polecam przepiękne Roztocze od Kraśnika (Batorza) do Lwowa.
      Atrakcyjnie, blisko , cieplutko , piękniutko i taniutko.... w sam raz dla emerytów.
      • mattos Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 13:08
        Ja proponuję tu gdzie ostatnio każdego roku wypoczywam. Jarosławiec zapisać się trudno na sezon, bo trzeba na początku stycznia, ale nieraz ktoś zrezygnuje z miejsc i miejsca są wolne. Las sosnowy i morze plaża szeroka czyściutka jest spokój i cisza.
        www.owbaltyk.webpark.pl/
        • super.222 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 14:25
          Co dwa lata o moim miejscu wypoczynku decyduje NFZ.
          Najczęściej są to zdroje: Muszyna (cudna), Krynica (męcząca)
          i w ostatnich latach Ustroń (wspaniała baza zabiegowa).

W takim roku, kiedy nie podlegam skierowaniu z NFZ, wyjeżdżam
          prywatnie tylko do Buska-Zdroju. Są tam doskonałe wody lecznicze
          w postaci kąpieli siarczkowych. Poddanie się takim kąpielom i pozostałym
          zabiegom (no...no...bez śmichów) ustawia mnie pozytywnie do
          życia na co najmniej pół roku.
          W bieżącym roku przypada rok skierowania przez NFZ. Czekam.
          • wrzosowapolana Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 16:16
            Zazwyczaj, to znaczy w jeszcze normalnym życiu, wyjeżdżałam do Wisły, jak do Mekki. Dla mnie to w sam raz miasta i przyrody. Obawiam się jednak, że nie wyjadę już nigdzie, bo w sanatorium bym się udusiła, a na solidny wypoczynek mnie nie stać.
            • dede43 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 16:33
              Nic nie zaplanowałam jeszcze na ten rok, choć zawsze już w lutym wiedziałam co i jak. Czyli zobaczymy....
              • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 20:24
                dede43 napisała:
                Nic nie zaplanowałam jeszcze na ten rok, choć zawsze już w lutym wiedziałam co i jak. Czyli zobaczymy....
                ------------------------
                Chyba tak najlepiej. Nie celebrować wyjazdu. Robiłem tak, przez zaskoczenie wyjazdem towarzyszki podróży. Wcześniej, miesiąc-dwa ,ustalając z nią jedynie, gdzie jedziemy .
                Trochę tak narzucając termin wyjazdu. Przygotowania robiłem 1-2 dni wcześniej ,w internecie przez: wybór miejsc, tras, najpotrzebniejszy ubiór, zamówienie kwater (drogą internetową, telefonicznie), przejrzenie co trzeba obejrzeć, co ciekawe, dalej karty bankomatowe, zatankowanie samochodu ,trochę drobnych ..... i w drogę. I wtedy zawsze było sporo przygód i "atrakcji".
                Opisuję ....w czasie przeszłym, wspominkowym. Bo teraźniejszość jest inna, gorsza.
            • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 20:11
              Odpowiadasz na:
              wrzosowapolana napisała:

Zazwyczaj, to znaczy w jeszcze normalnym życiu, wyjeżdżałam do Wisły,.....
              -------------------------------

Faktycznie , jest sporo (i coraz więcej) barier.... od finansowych do zdrowotnych.
              Ale lepiej nie będzie. Dlatego powinniśmy korzystać z uroków przyrody i.... życia.
          • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 20:06
            super.222 napisała:

> Co dwa lata o moim miejscu wypoczynku decyduje NFZ.
            -------------------------------
            I to jest to. Przez 50 lat pracy zawodowej, do dziś
            nie wiem co to sanatorium.
            Obiecuję czynić starania.... w przyszłym roku.

Zazdroszczę Ci miła Super.
            • super.222 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 15:55
              Czuk napisał: >Zazdroszczę Ci miła Super<
              (sanatorium mi zazdrości big_grin)

Radzę nie czekać do przyszłego roku tylko bezzwłocznie
              udać się do lekarza rodzinnego o wystawienie wniosku.
              Czeka się od roku do półtora, to czas oczekiwania ... akurat.
        • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 20:03
          mattos napisał:

> Ja proponuję tu gdzie ostatnio każdego roku wypoczywam. Jarosławiec zapisać się
          > trudno na sezon, bo trzeba na początku stycznia, ale nieraz ktoś zrezygnuje z
          > miejsc i miejsca są wolne. Las sosnowy i morze plaża szeroka czyściutka jest sp
          > okój i cisza.
          > www.owbaltyk.webpark.pl/

Byłem tam - ok. 1985 r. Z harcerzami z naszego miasta. Obóz rozbity był w lesie sosnowym.
          Plaża piękna. Miejscowość - jak wioska rybacka. Niestety lało ... przez tydzień. Żona wróciła z jakimś zapaleniem, chyba nerek. Ja wstawałem o 4-tej i robiłem spacer ( ok. 15 km, bo 3 godz.) w poszukiwaniu bursztynów. Niezapomniane wakacje.
          Oj.. teraz jest tam morski kurort... Dziękuję maltosie za ofertę ośrodka.
          Zachęcają też te zdjęcia ;
          www.jaroslawiec.net.pl/jaroslawiec_zdjecia.php
          • mattos Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 25.05.11, 20:37
            Mnie bardzo się podoba w Jarosławcu.
            Raz na dwa lata dostaję dofinansowanie do wczasów z zakładu, z którego odszedłem na emeryturę to za pobyt prawię, że nic nie płacę.
            Kto ma mniej pieniędzy to są tu domki 4 kategorii bardzo tanie.
            • metalin Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 07:36
              Ziomalu jesli nie byłeś to wybierz się do Pragi .....cudna jest, mnie zawsze Pragi mało a byłam już z pięć razy.
              • metalin Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 07:40
                W kraju to Trójmiasto mnie urzekło, choć teraz latem trochę za dużo ludzi .
                Lubię atmosferę starego Gdańska w letnie popołudnia i wieczory.....Jarmark Dominikański, koncerty, występy, uliczni artyści....
                • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 17:51

Istotnie. Atmosfera nieco zbliżona do tej w Krakowie. Choć architektura jakaś surowa, dostojna i smutna jednocześnie. Praga i Kraków.... są wielokroć piękniejsze od Gdańska. Wg mnie.
              • aga-kosa Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 08:29
                Czuk mnie tu już znają. Od czasu przejścia na emeryturę jeżdżę na długie wyprawy rowerowe. Raz w roku przynajmniej 1 000 km.Rower, śpiwór, karimata na bagażniku i w Polskę. Noclegi po wsiach u bardzo miłych ludzi. Jeśli to ktoś nieznajomy, to zostaje znajomym.
                Będę musiała się zebrać i opisać na blogu - nie miałam czasu tam wejść.
                Jeśli markery w czerwcu będą dobre to pojadę w Kotlinę Kłodzką.
                W końcu lipca wyjeżdżamy na spływ kajakowy -początek na jeziorze Wdzydze a potem Wdą.Kajaki to naprawdę tani i łatwy wypoczynek.aga
                • waga_1949 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 15:15
                  Niezmiennie polecam Wam wypoczynek w Rewalu. Wypoczywamy tam od 1979 roku,nie wyobrażam sobie urlopu gdzie indziej. Ostatnio lekarka zaproponowała mi sanatorium, ale odmówiłam. To nie dla mnie. Cenię sobie samodzielność. Poza tym polecam przepiękne skalne miasto Adrspach w Czechach. Tam co roku niezmiennie zadziwiają mnie staruszkowie z Niemiec. Przyjeżdżają tacy z opiekunami o laskach, z balkonikami a zasuwają aż dziw bierze. I oczywiście, jak napisała Metalin - Praga. Wypić piwo w którejkolwiek z knajpek na Starej Pradze - bezcenne.A od zwiedzania nogi wchodzą w.... siedzenie. Do tych trzech miejsc będę jeździła dopóki starczy sił.
                • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 19:03

Gratuluję Ci Ago .... i zazdroszczę. Robię co prawda codzienne wypady rowerowe, po mieście i za miasto. Do 30 km. Na tyle pozwala mi stan zdrowia.
              • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 17:46

Tak. Byłem kilka razy. Ostatnio swoim uszkodzonym Polonezem. Postawiłem go przed jedną z głównych wież "bramowych". Cudem nie zostałem ukarany przez policje. Cały dzień wałęsałem się po Waclavskich Namestiach, Moście Karola, na Hradczanach, Starym Mieście.....
                Urok Pragi podnoszą piwiarnie, knajpki i kafejki.
                Mój młodszy kolega jest "zakochany w Pradze. Jeździ tam kilka razy w roku.

Na marginesie. Na wszystkie wycieczki w latach ubiegłych jeździłem z KIMŚ lub w grupie.

• aga-kosa Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 26.05.11, 20:05
                  Kiedyś przypadkiem w drodze do Szczecina zahaczyłam o Drezdenko. Był piękny słoneczny dzień. Zwiedziłam sobie muzeum, potem w drodze do kościoła trafiłam na przecudnej urody uliczkę z tak małych i kolorowych domków jak na Złotej Uliczce w Pradze.aga
                  • anerim Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 09:43
                    Witajcie po długiej przerwie! Milo zrobiło się na forum smile. Fajnie czytać Wasze wakacyjne przymiarki. Rozczuliły mnie wpisy o Jarosławcu, bo to ode mnie "rukoj padat", więc jakby co zapraszamsmile
                    • super.222 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 09:52
                      Anerim????

Wzruszenie odebrało mi mowę...
                      Witaj...ciepła, miła, wyrozumiała...Anerim kiss)
                      • anerim Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 13:42
                        Dziękuję Super 222, myślałam że może już nikt o mnie nie pamięta, a tak miło mnie powitałaś kiss)
                        • dede43 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 17:28
                          W Pradze byłam z 17-20 razy, bo jeździłam służbowo mniej więcej raz na 6 tygodni po 5 dni przez kilka lat. Zwiedziłam więc wszystko wzdłuż i wszerz. Jarosławiec tez nie jest mi obcy - mieliśmy tam ośrodek zakładowy i byłam 2czy 3 razy. Potem starałam się "łapać" na wymianę międzyzakładową, by nie jeździć ciągle w to samo miejsce. Polska jest przecież pełna pięknych miejsc.
                          Załatwiałam wczasy przez kilka lat wcześnie, bo jeździłam z małymi wnukami, więc potrzebne były i kuchnia, i łazienka w pokoju, a nie wspólna, i bliziutko morze, by z maluchami i bambetlami nie pokonywać kilometrów.
                          Teraz wnuki już maja po 7 lat i jeśli pojedziemy wspólnie - wymogi już nie są tak ostre. Wszędzie, gdzie ja dam radę - one już też.
                    • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 10:09
                      Ja zaś.....
                      • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 27.05.11, 10:11
                        Tam umówimy się na odpoczynek na Roztoczu.
                        I może..... jak uda się.... na zorganizowanie i przeżywanie I Roztoczańskiego Spotkania Emerytów.
                        • super.222 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 31.05.11, 11:42
                          >Roztoczańskie Spotkania Emerytów <
                          ładnie brzmi, tylko nikt nie odpowiada.

Na wszelki wypadek pomyśleć trzeba o odpowiednim
                          stroju do opalania.
                          Myślę, że zakryję część dołu takimi falbankami...big_grin

przyjemneodchudzanie.blog.onet.pl/143-plus-size-na-plazy,2,ID427797224,n
                          Jak gorąco, prawie 30 stopni. Opalałam się na balkonie...
                          trudno wytrzymać pół godziny. Woda, cień, kajak, lody...ot... sadsad
                          • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 31.05.11, 17:10
                            Będę przypominał o tej inicjatywie.
                            Czekam na zainteresowanych takim spotkaniem.
                            Jego program jest do uzgodnienia.
                            Proponuję:
                            - zakwaterowanie na Roztoczu ( w którymś z miasteczek Roztocza Środkowego - Zwierzyniec,
                            Krasnobród, Susiec) przyjazd cały piątek
                            - spotkanie integracyjne - wieczorem - grill
                            - w sobotę zwiedzanie Roztocza - atrakcje turystyczne Roztocza (do wyboru),
                            - wspólny obiad,
                            - wieczorem udział w jakiejś atrakcyjnej imprezie,
                            - rano - wyjazd do Zamościa. Całodzienne zwiedzanie. Wspólny obiad.
                            - zakończenie spotkania ludzi wolnych.
                            - powrót na kwatery na dalszy, samodzielny wypoczynek na Roztoczu lub powrót do domu.

Tak widzę dziś tę imprezę - jako inicjator.
                            Zajmę się jej organizacją.
                            Uważam tez, że może to być impreza rodzinna (przyjeżdżamy z kim chcemy).
                            Nie musimy eksponować imprezy jako "emeryckiej".
                            Dla podniesienia rangi inicjatywy postawię osobny wątek.
                            Będą zgłoszenia i w ciągu 1-2 tygodni podejmiemy decyzję - co, jak, kiedy....
                            Dobrze ???????????
                            • metalin Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 31.05.11, 17:48
                              Hmmm, choć blisko mam to do końca sierpnia wszystko rozplanowane sad
                              Być może przejazdem przemknę przez Zamość ale tylko przejazdem a i to nie do końca pewne.
                              Byłam tam całkiem niedawno i nie wiem kiedy będzie ten następny raz smile

Jednak nie mówię , że nigdy smile
                              • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 31.05.11, 18:01
                                Będę proponował lipiec albo drugą połowę sierpnia .
    • filipinska.zaraza.prezydenta Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 06.06.11, 13:39
      Nie no, chwila. Chcieć to móc, jak to powiadają - a mnie się wydaje, czuk, że to trochę czcze narzekanie.
      Jestem osobą młodą, niezmotoryzowaną, pracuję, zarabiam ok. 2000 netto, ale mimo wszystko udaje mi się raz w miesiącu - przynajmniej! - zorganizować niedużym kosztem wypad we wszystkie możliwe rejony Polski. Co więcej - udaje mi się w większości namówić też znajomych.
      Nie mówię, że to musi być od razu Paryż czy Wiedeń (bardzo chętnie i myślę, że kiedyś to nastąpi), ale sama po sobie wiem, że wystarczy odrobina woli, żeby zaspokoić swój turystyczny odchył.
      Czego i Tobie życzę.
      • super.222 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 06.06.11, 13:54
        No, no, no ... fantazję to Ty masz.
        Żeby wpaść na pomysł takiego nicka?
        • filipinska.zaraza.prezydenta A co? 06.06.11, 14:20
          Jak zakładałam mail, to Kwaśniewski akurat baaaaaardzo chorował tongue_out
      • dede43 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 06.06.11, 15:23
        filipinska.zaraza.prezydenta napisał:

> Jestem osobą młodą, niezmotoryzowaną, pracuję, zarabiam ok. 2000 netto, ale mim
        > o wszystko udaje mi się raz w miesiącu - przynajmniej! - zorganizować niedużym
        > kosztem wypad we wszystkie możliwe rejony Polski. Co więcej - udaje mi się w wi
        > ększości namówić też znajomych
        .

Masz 1,5 do 2x tyle niż większość tu piszących emerytów. I pewnie nie wydajesz z tego 25-30% na leki.
        Ale każdy wiek ma swoje prawa - wędrujcie, zwiedzajcie póki zdrowia i kasy starcza. W młodości tak po prostu trzeba.
        • filipinska.zaraza.prezydenta Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 06.06.11, 15:50
          Śmiem twierdzić, że bez względu na wiek, przy tak samo niskich zarobkach/emeryturach każdemu trudno coś zaoszczędzić - obojętne czy 30-to, czy 70-latkowi. Wydatki ma każdy - innego gatunku, ale KAŻDY.

A zwiedzać i jeździć będę, póki mi sil i życia starczy. W młodości tak trzeba, a w starości można wink
          • czuk1 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 06.06.11, 16:20
            Rzeczywistość jest brutalna. Masz np. 1300 zł ; 450 czynsz, Multimedia - 138 zł, prąd,woda,gaz -
            100zł, lekarze 160 zł, leki ok.180 zł, resztę na skromne wyżywienie. I nie pojeździsz sobie.
            Chyba - kredyt lub jakaś praca. Ale kredytu nie dostaniesz a pracy nie wykonasz boś chory.
            To jest bilans nie mój ale mojego kolegi.
            Nie pozwiedzasz. Pojeździć możesz sobie rowerkiem.
            Dlatego ważne jest aby mieć świadomość, że zabezpieczenie sobie dochodów na godne życie emeryta - powinno być dla młodych bardzo ważne.
            • pia.ed Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 09.06.11, 21:44
              Najczesciej jednak sa dwie emerytury, wiec koszty mieszkania i multimedii rozkladaja sie na dwie osoby ... czasem w domu jest jeszcze dorosly syn czy corka ktorzy tez doloza swoje ...
              A pieniadze na wypad mozna odlozyc rzucajac palenie , uzbiera sie calkiem niezla sumka.
              wink
          • czarna12.3 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 08.06.11, 13:13
            Ponieważ zawsze lubiłam zmiany, nawet zmiany przyzwyczajeń,od pewnego czasu marzą mi się wypady w małej grupie ( 2,3 osoby) gdzieś " przed siebie", na 2 , 3 dni. Wśrod moich znajomych nie ma chętnych. Wprawdzie, za kilka dni " zaliczę" autokarową wycieczkę kilkudniową, ale chętnie wyruszę jeszcze gdzieś...Czy może jest tutaj ktoś z Pomorza i ma takie same pragnienia jak ja?
            • dobra-kobieta Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 09.06.11, 10:38
              mnie tez kręca takie wypady, ale ja z południa Polski.
              Pewnie ze o dochodach na emeryturze powinno sie myślec wcześniej, tylko ile osob zarabia na tyle dobrze,zeby jeszcze coś odłożyć na przyszłość? Jak sie przez srednio 40 lat płaci składki ZUS, to emerytura nie powinna być taka załosna!
              • waga_1949 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 09.06.11, 13:09
                A ja na Lubelszczyznę wybieram się najprawdopodobniej na początku lipca, bo tak obiecaliśmy teściowej. Natomiast za tydzień - mój ukochany Rewal. Nawet nie myślę o innej miejscowości nad Bałtykiem. W Adrspachu już byliśmy, w sierpniu jedziemy na cztery dni do Cieplic(Jelenia Góra) i tylko jeszcze chcę wrócić do Pragi. Czy się uda? Zobaczymy.
                • teliszon Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 12.06.11, 19:07
                  Witam,
                  podczytuje od dawna,ale ,chyba sie jeszcze nie "odzywalam"smile
                  Z wakacyjnych planow-za tydzien wyjazd do dzieci(sponsorowany),wiec sie nie liczy.

1. koncowka sierpnia-autokarowy wyjazd do Warszawy na trzy dni,na nasze drogi wkracza firma Polski Bus (www.polskibus.pl).Pierwszego dnia dzialalnosci bilety byly dostepne w necie po 1zl.
                  Po zarezerwowaniu,okazalo sie ,ze otrzymalam je w prezencie.Jak i inni kupujacysmile
                  I bardzo dobrze,bo strona dzialala fatalnie i nie bylo mozliwe zaplacenie za bilety karta.
                  Tak wiec podroz Gdansk-Warszawa-Gdansk dla dwoch osob(ja i siostra)=0zl
                  W stolicy zatrzymujemy sie w akademiku przy Zwirki i Wigury,w zeszly roku nocleg w pokoju 2 osobowym 35zl od osoby za noc.3x35=105zl.
                  Kupimy trzydobowe bilety ulgowe na komunikacje miejska,cena 8zl na I strefe.
                  W czwartki Lazienki i obiekty w nich maja wstep bezplatny,w niedziele Wilanow bez kosztow.
                  Powazki tez nie kosztuja.Planujemy tez zwiedzanie obiektow za okazaniem biletowsmile,ale podalam Wilanow i Lazienki jako przyklad,ze mozna znalezc w necie info pozwalajace ciac koszty.
                  Sniadania we wlasnym zakresie,obiadkow poszukamy na grouponie i podobnych stronach.
                  Jak bardzo bysmy sie postaraly,to za 200zl od czwartku do niedzieli spedzimy czas w Warszawie.
                  Zachecam do szperania w necie,naprawde mozna znalezc oferty za male pieniadze.
                  Pozdrawiam
                  c.d.n.

• teliszon Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 12.06.11, 19:21
                    To znowu ja,
                    2. koncowka wrzesnia-zakupione w styczniu bilety lotnicze Wizzaira Gdansk-Bergamo(kolo Mediolanu)-Gdansk-koszt 100zl,bilet w obie strony ,tylko z bagazem podrecznym(do 10kg).
                    Grupa trzyosobowa,wynajelysmy na tydzien apartament w Varenna(nad jeziorem Como).
                    Apartament 66m ,dwie sypialnie,lazienka,kuchnia z jadalnia,balkon z widokiem na jezioro i Alpy.Koszt na osobe 115 euro=460zl.W tej cenie jest energia,woda i sprzatanie koncowe.
                    Z lotniska do Varenny dojedziemy pociagiem za okolo 5 euro.
                    Troche jedzenia zabierzemy z Polski,pieczywo,owoce,warzywa kupimy na miejscu,ceny sa porownywalne z naszymi.
                    Jesli stan finansow nie pozwala,mozna robic wyprawy w poblizu zamieszkania,a mozna miec bogatszy program turystyczny.Bilet kolejowy do Mediolanu 5 euro w jedna strone.
                    Mam skromna dosyc rente,ale gospodarujac uwaznie przez caly rok,zawsze moge odlozyc na wyjazdy.
                    • teliszon Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 12.06.11, 19:30
                      I ostatni razsmile
                      3. listopad-Swinoujscie,tydzien pobytu,pokoje 1-osobowe z lazienka,lodowka,tv.Wyzywienie 3 razy dziennie,sniadania i kolacje w formie bufetu szwedzkiego.Dodatkowo w pakiecie dwa zabiegi dziennie.
                      Poniewaz po sezonie cena promocyjna 520zl za calosc.
                      Osrodek wypoczynkowo-sanatoryjny Barbarka.Znalezione w necie.
                      Jak pogoda dopisze planowane dlugie spacery po plazy z kijkami i wizyty w termach u niemieckiego sasiada.
                      Jedzie czworka emerytko-rencistek.
                      • voxave Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 12.06.11, 19:46
                        A moje wakacje i przyjemności bywaja takie:----mieszkam pod pasmem Gór Sowich około 5 km od nich atrakcja cały rok ---mam syna w Trójmiescie corocznie jezdzilam tam na urlop az mi sie juz nie chce---
                        • ewa9717 Czarna 12,3 12.06.11, 20:22
                          Ja z woj. zachodniopomorskiego. Lato to u siebie, bo pływanie necesse est, vicere non est necesse wink potem grzyby, ale po nich chętnie bym w jakie ciepłe pływalne okolice, a też nie bardzo mam z kim. Moze coś tenteges?
                          • czarna12.3 Re: Czarna 12,3 13.06.11, 22:08
                            ewa9717 napisała:

> Ja z woj. zachodniopomorskiego. Lato to u siebie, bo pływanie necesse est, vice
                            > re non est necesse wink potem grzyby, ale po nich chętnie bym w jakie ciepłe pływ
                            > alne okolice, a też nie bardzo mam z kim. Moze coś tenteges?
                            Ok, odezwij się do mnie na czarna12.3@gazeta.pl, może mieszkamy bardzo blisko siebie?
                      • czarna12.3 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 12.06.11, 20:28
                        teliszon napisała:

> I ostatni razsmile
                        > 3. listopad-Swinoujscie,tydzien pobytu,pokoje 1-osobowe z lazienka,lodowka,tv.
                        > Wyzywienie 3 razy dziennie,sniadania i kolacje w formie bufetu szwedzkiego.Doda
                        > tkowo w pakiecie dwa zabiegi dziennie.
                        > Poniewaz po sezonie cena promocyjna 520zl za calosc.
                        > Osrodek wypoczynkowo-sanatoryjny Barbarka.Znalezione w necie.
                        > Jak pogoda dopisze planowane dlugie spacery po plazy z kijkami i wizyty w terma
                        > ch u niemieckiego sasiada.
                        > Jedzie czworka emerytko-rencistek.
                        Witaj Teliszon! To jest ciekawy sposób spędzania czasu. Czy możesz mi coś bliżej napisać, gdzie szukać takich ofert? Albo chętnie przyłączyłabym się do takiego towarzystwa.
                        • teliszon czarna12.3 12.06.11, 21:33
                          Mysle,ze moglabys dolaczyc do naszej grupy w Swinoujsciu.
                          Jedziemy w terminie 20 listopada do 27 listopada.
                          Wpisz w google -osrodek "Barbarka" Swinoujscie ,na stronie jest oferta promocyjna.
                          Sa podane warunki pobytu.
                          Przypuszczam,ze sa jeszcze wolne miejsca.
                          Jakby co pisz na gazetowego teliszon@gazeta.pl
                          Pozdrawiam
                          • metalin Re: czarna12.3 12.06.11, 21:50
                            teliszon chylę czołosmile
                            Podesłałam twoje trasy mojemu zagranicznemu dziecku niech się dziecina uczy smile
                            Z przyjemnością przeczytałam i niewątpliwie skorzystam z pewnych rozwiązań smile
                            Pozdrawiam smile
                            • teliszon Re: czarna12.3 12.06.11, 22:35
                              Dziekujesmile
                              Wolny czas jest nie do przecenienia,mozemy szukac w necie do woli i jestesmy elastyczni co do terminow.
                              Wszystkie mega last minute moga byc naszesmile
                              Jak tylko slonko za oknem,mozna wsiasc na rower,pojsc na spacer,z ksiazka posiedziec na balkonie.
                              Jeden z najlepszych okresow w zyciusmile
                              Dzieci odchowane i na swoim,zero "obowiazkowych obowiazkow".
                              Doceniam to kazdego dnia i nie mam doscsmile
                              • metalin Re: czarna12.3 13.06.11, 06:33
                                Jeszcze pracuję więc z tym wolnym to jeszcze mam limitowane smile
                                • ewa9717 Re: czarna12.3 13.06.11, 08:47
                                  Dziękuję, Teliszon . To Świnoujście w listopadzie ma jeden mankament: Barbarka jest bezbasenowa crying Ale może na jakieś inne atrakcje się z Wami załapię? Na wyjazdy mam czas od późnej (pogrzybowej) jesieni do wczesnej (przeddziałkowej) wiosny, w pozostałym czasie najbliższa okolica jest jak najbardziej satysfakcjonująca leśno-jeziornie wink
                                  A na podróże emeryckie jest jeszcze jeden sposób, który od jakiegoś czasu uprawia moja znajoma: najpierw zaprasza kogoś z interesującego ją miejsca, potem jeździ z rewizytą. W ten sposób ma wywczasy za cenę biletu, bo nocleg i korytko w ramach zamiany.
                          • czarna12.3 Re: czarna12.3 13.06.11, 22:02
                            Teliszon, dziękuję za informację i propozycję, będę miała na uwadze. Wyjazd listopadowy odpada- będę zajęta pracą, nawet w weekendy. Może innym razem nasze terminy się " zgrają". Pozdrawiam.

• ulmu1952-1952 Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 18.07.11, 21:52
      Witam, atrakcje turystyczne emerytów bardzo mnie interesują, ponieważ przeszłam na emeryturę i bardzo chciałabym od czasu do czasu wyjechać na wycieczkę czy wczasy , ale problem w tym , że w biurach podróży mają ofertę 2-osobową , bo takie są pokoje, natomiast gdybym postanowiła pojechać w grupie 1-osobowej to trzeba dodatkowo zapłacić za drugą osobę, co sporo drożej kosztuje. Nie wiem czy ktoś zna sposób na wyjazd 1-osobowy, czy ewentualnie można dołączyć się do jakiejś grupy . Ulmu
      • pia.ed Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 18.07.11, 23:22
        ulmu1952-1952 napisała:
        ... w biurach podróży mają ofertę 2-osobową , bo takie są pokoje, natomiast gdybym postanowiła pojechać w grupie 1-osobowej to trzeba dodatkowo zapłacić za drugą osobę, co sporo drożej kosztuje. Nie wiem czy ktoś zna sposób na wyjazd 1-osobowy, czy ewentualnie można dołączyć się do jakiejś grupy.

Widzialam, ze sa wyjazdy dla singlow , rzekomo tanie, bo nie trzeba placic
        za drugie lozko w pokoju ... Biuro podrozy oferuje wylacznie pokoje jednoosobowe,
        tylko ze cena wyjazdu dla jednej osoby jest dokladnie taka sama, a nawet drozsza niz w przypadku doplaty za puste lozko, a pokoje jednoosobowe sa malutkie i ciasne ...
        • teliszon Re: Atrakcje turystyczne emerytów...... 19.07.11, 19:19
          Nie moglam sie oprzecsmile
          podroz Polskim Busem Gdansk-Warszawa,Warszawa-Praga.W stolicy 6h przerwa na przesiadke.Podroz do Pragi noca.
          Bilet w obie strony kosztowal 28zl od osoby.
          Znalazlam apartament 4-osobowy w Pradze, dwupokojowy,z kuchnia i oczywiscie lazienka za 300euro-pobyt tygodniowy.
          Kupilam trzy bilety-drugi dla siostry,trzeci jeszcze nie rozdysponowanysmile.
          Na razie 428zl za podroz i 7 noclegow/osoba.
          Same sobie ugotujemy,wiec zaoszczedzimy na knajpkach.
          Chcemy zrobic z Pragi dwa wypady poza stolice.Jednodniowe-Karlovy Vary,drugi cel nie ustalony jeszcze.

Mysle,ze drugie tyle wydamy na miejscu.
          Zachecam do samodzielnego organizowania wyjazdow.
          Pozdrawiam
          Wyjazd w pazdzierniku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka