Dodaj do ulubionych

Premier zdobył Wilno

05.09.11, 21:17
Premier Tusk odbył wyprawę do Wilna, by wygasić strajk w polskich szkołach i obiecać, że się zajmie, że komisja itp., no, tak samo, jak zwalniał Grabarczyka, czy kastrował pedofilów. To znaczy, jak to on w swoim ezopowym języku- będzie namawiał litewskich przyjaciół.

Strajk się skończył, zdjęcia w Ostrej Bramie zrobiono, można wracać triumfalnie do domu. A tymczasem na Litwie Pan Premier Litwy Kubilis oświadczył:

„Nie planujemy zmieniać ustawy i nie widzę ku temu żadnych powodów”
Obserwuj wątek
    • metalin Re: Premier zdobył Wilno 05.09.11, 21:21
      Wyobraź sobie, że rzecz się dziej u nas.....
    • stedo Re: Premier zdobył Wilno 05.09.11, 21:41
      A ja mam mieszane uczucia co do tego całego protestu. No bo wszak zależy chyba naszym tam, by nie odbiegać poziomem wykształcenia od tubylców. No i wprowadzono jednakowe wymagania maturalne dla wszystkich i przedmioty nauczane w jęz. litewskim. Do tej pory były inne matury z jęz. litewskiego w szkołach dla mniejszości i dla Litwinów. Teraz mają być ujednolicone. Mnie to wydaje się w porządku. U nas przecież chyba tak jest. Matura z jęz. polskiego jest dla wszystkich taka sama, a jak ktoś chce zdawać swój ojczysty język to dodatkowo. Chyba tak to się u nas odbywa? Czy może mylę się?
      • metalin Re: Premier zdobył Wilno 06.09.11, 12:59
        I choć nie przepadam za Waszczykowskim w wielu kwestiach Polacy na Litwie ma całkowitą rację .
        • metalin Re: Premier zdobył Wilno 06.09.11, 13:03
          Nie dokleiłam artykułu smile wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,10236962,Waszczykowski__wizyta_Tuska_na_Litwie_to___pokazucha__.html

"Być może oczekiwania naszych rodaków na Litwie są nadmierne - powiedział w TOK FM Witold Waszczykowski, były wiceminister spraw zagranicznych. Zgodził się z Dominiką Wielowieyską, że litewscy Polacy powinni zdawać taka samą maturę jaka obowiązuje Litwinów. Waszczykowski komentował też wizytę Tuska na Litwie: To "pokazucha". Premier dostrzegł, że może znowu zaistnieć - mówił w TOK FM. "
          • stedo Re: Premier zdobył Wilno 06.09.11, 15:28
            No właśniewink) Przed chwilą też to dopiero przeczytałam.
            "Uważam, że obywatele kraju, jeśli mieszkają w danym kraju, powinni zdawać maturę taką, jaka obowiązuje wszystkich. Moim zdaniem to jest bardzo zdrowa zasada" - powiedziała prowadząca Poranek TOK FM Dominika Wielowieyska.
            A Waszczykowski, cóż, czasami coś powie z sensemwink)
            • iryska2604 Re: Premier zdobył Wilno 06.09.11, 18:53
              Ciekawa jestem jaką maturę z jęz.polskiego zdają maturzyści w opolskim i na Ślasku gdzie mamy mniejszosc niemiecką...Jaki by sie podniósł krzyk gdyby zastrajkowali i Angela Merkel przyjechała - wyobrazacie to sobie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka