Dodaj do ulubionych

Alkohol jest dla ludzi...

15.11.12, 08:20
ale tego
www.poch.com.pl/1/wysw/msds_clp.php?A=5045f1e0ac7bc4cb0001
to chyba nie ruszę, nawet przy największym głodzie...
Swych toksycznych właściwości nie traci nawet po przesączeniu przez chleb, w przeciwieństwie do denaturatu.
"Przesączony" denaturat zachwalał mi czerwononosy sąsiad.... przed około 60 laty. Widocznie był kiepsko przekonujący, bo jeszcze z denaturatem nie eksperymentowałemsurprised
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 15:57
      >bo jeszcze z denaturatem nie eksperymentowałem<
      napisał mój imiennik (tyle, że zgred).

Dobrze jest mieć jeszcze - w tym wieku - coś do odkrywania.
      Takie nieodkryte obszary podniecają swoją tajemniczością.
      Jak się odważysz - napisz nam tutaj.
      https://bi.gazeta.pl/im/6/6473/z6473476D,W-wiezieniach-przebywa-obecnie-1931-rowerzystow-skazanych-za.jpg

Ale żeby założyć specjalny wątek dla sąsiada z czerwonym nosem?
      A my się nudzimy ... rozbawiaj nas big_grin big_grin big_grin big_grin
      • waga_1949 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 18:06
        Nigdy nie miałam do czynienia z denaturatem jako środkiem do napicia się. Ale z własnej obserwacji mogę powiedzieć,że chyba nie jest szkodliwy. Kuzyn mojego męża, ,lat 46, nie pracujący, najwyżej z doskoku, od lat pije właśnie denaturat,bo tani. Co jakiś czas jest odwożony karetką do Radecznicy (woj.lubelskie) na odtrucie na koszt podatnika, jakiś czas nie pije a potem po staremu. I żyje, nie ślepnie,nic się nie dzieje. Mąż widział go ostatnio jak był u swojej mamy. Jak pił, tak pije. Po prostu - co kto lubi i co komu służy.
        • super.zgred Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 19:23
          Na jakimś szkoleniu [przed laty] powiedziano nam, że państwowy zarobek na alkoholu [marża] jest największy. Denaturat to zwykły alkohol etylowy, przeznaczony do celów przemysłowych ale skażony czymś smrodliwym, żeby go nie pić i nie uszczuplać dochodów państwa.
          Póki mnie stać na żubrówkę, soplicę ... to denaturatu pił nie będę.
          Gdy mnie już nie będzie stać na ww. napoje wyskokowe, to będę pił czystą ........... wodę.
          Ktoś mądry powiedział: alkohol jest dla ludzi .................... mądrych.
          Następny mądry rzekł: alkohol w miarę pity nie szkodzi w największych ilościachsurprised
          • baska123 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 19:30
            super.zgredku.
            Jeśli gustujesz w Żubrówce to mogę Ci wiosną sadzonkę trawy żubrowej wysłać.
            Nie tylko do wódki się nadaje. Ja lubię mięsko z trawką (żubrową).
            • iryska2604 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 19:43
              Przypomniało mi się, jak kupiłam sobie piękne szpilki, wiśniowe, zgrabniutkie...Niestety przyciasne. Któras z koleżanek poradziła mi, żeby nalać do nich alkoholu (moze być denaturat -bo tani) włozyć i chodzić po domu.Jak poradziły - tak zrobiłam. Synowie mieli wtedy po naście lat. Wrócili ze szkoły,dziwnie spojrzeli i :- mamo a co tu tak wódką śmierdzi? Niestety, zapaszek był nieziemski...
              • super.222 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:02
                Jeżeli jestem w sytuacji, że muszę mieć coś w kieliszku
                (i wypić) to proszę o żołądkową gorzką. Ona wcale nie jest gorzka
                i ma wygląd koniaku. Lubię ten gatunek wódki.
                • baska123 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:06
                  superko.
                  Ja lubię mieć w kieliszku to co lubię. Musieć to nie lubię.
                  • super.222 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:13
                    Lubię jedynie martini z lodem i plasterkiem cytryny.
                    Wódkę trzeba nieraz wypić, bo nie wszyscy mają
                    w kredensie martini. big_grin big_grin
                    • baska123 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:18
                      Szokuję ostatnio gości moim wynalazkiem, wódeczką różaną,
                      własnego pomysłu i wykonu z płatków u mnie rosnącej dzikiej róży.
                      Smaku nie da się opowiedzieć, zatem kończę na tem.
              • super.zgred Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:23
                iryska2604 napisała:
                > ... zapaszek był nieziemski...
                Masz szczęście Dzieweczko, że na zapaszku się skończyło. Mogłaś sobie skórę na nóżętach uszkodzić [alkohol żre wszelkie nabłonki...]uncertain
            • dradam121 trawka/zubrowka 25.11.12, 20:21
              A przypadkiem nie masz nasionek ?
              Sadzonka by w drodze wyschla.
              • baska123 Re: trawka/zubrowka 25.11.12, 20:28
                dradam121.
                Nasionka jeśli wolisz, też będą.
                Przypomnij się w czerwcu 2013.
                • dradam121 Re: trawka/zubrowka 09.04.13, 21:00
                  ja sie tylko niesmialo przypominam, bo czerwiec sie zbliza !!
                  • dradam121 Re: trawka/zubrowka 18.07.13, 06:04
                    Dzieki uprzejmosci "baska123" dostalem nasionka trawy "zubrowki". Posialismy je w specjalnych pojemniczkach do kielkowania (nazywaja sie one "jiffy pots") . Ale nic sie na razie nie pokazuje. I tak sie zastanawiam czy czekac dalej na zakielkowanie,czy tez uznac, ze nasionka nie zakielkuja.

A tak a propos wodki "zubrowki" . Dostalismy od znajomych, kupiona miejscowo butelke "polskiej" wodki o nazwie "grasovka". Zawartosc ma 40 % alkoholu etylowego (w Polsce chyba jest to 45 %) . Na butelce pisze "Flavoured with an extract of the Bison grass blade , the fragrant herb beloved by the European Bison". I pisze rownierz "vodka of Poland".

Ale jak sie dobrze przygladnac butelce to pisze na naklejce "Product of Germany" i znajduje sie link do URL "www.grasovka.com" .

Tak na marginesie chyba pisalem,ze w Kanadzie jest rowniez do nabycia polska "Zubrowka".

Oj cos mi sie zdaje ze ktos w Niemczech postanowil zarobic na slawie polskiej "zubrowki".
                    • baska123 Re: trawka/zubrowka 18.07.13, 13:41
                      Adamie. Czekajcie cierpliwie na ożywienie wysianej trawki.
                      Ja tymczasem zetnę, ususzę w prawidłowych warunkach tegoroczną trawę i wyślę.
                      Zrobisz wódkę z kanadyjskiego spirytusu i oryginalnej polskiej żubrowej trawy.
                      Pozdrowienia-Barbara.
                      • dradam121 Re: trawka/zubrowka 18.07.13, 18:36
                        baska123 napisała:

> Adamie. Czekajcie cierpliwie na ożywienie wysianej trawki.
                        > Ja tymczasem zetnę, ususzę w prawidłowych warunkach tegoroczną trawę i wyślę.

Dziekuje.

> Zrobisz wódkę z kanadyjskiego spirytusu i oryginalnej polskiej żubrowej trawy.

Moze Ciebie to zaskoczy,ale w Kanadzie sprzedawany spirytus etylowy jest produkcji polskiej.
                        Oczywiscie,ze w Kanadzie produkuje sie spirytus (na przyklad dodaje sie go do benzyny),ale ten do picia jest wlasnie z Polski - 95 procentowy.
              • super.zgred Re: trawka/zubrowka 25.11.12, 20:30
                Nasionka jako zagrycha?? Tego jeszcze nie próbowałemsurprised
            • super.zgred Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:27
              Bóg zapłać za życzliwą ofertęuncertain Gdzie ja bym tę trawę posiał?? Działkę ogrodniczą sprzedałem 15 lat temu i zostały mi tylko 2 działki cmentarne, a na nich... Sama wiszsurprised
              • baska123 Re: Alkohol jest dla ludzi... 25.11.12, 20:34
                W formie ususzonej mogę zaoferować, albo doniczkowej.
                Jak nie chcesz to Ci zgredku wciskać nie będę.... przecie.
          • dwa-filary Re: Alkohol jest dla ludzi... 10.04.13, 09:24
            Jako chemik stwierdzam, ze jeszcze w latach 80-tych zeszłego roku denaturat rzeczywiście był spirytusem skażonym ołówkiem kopiowym. Później niestety są to pogony przy destylacji spirytusu, ale już skażone pirydynami , które rozwalają wątrobę. Nawet gdy to fioletowe przesączy się przez chleb to i tak jest szkodliwy.
            • zgred.polarny Re: Alkohol jest dla ludzi... 10.04.13, 09:47
              dwa-filary napisała:
              > Jako chemik stwierdzam...

No toś mnie wystraszyłasad To co polecasz zdrowego, w niskiej cenie?
    • vasilip Re: Alkohol jest dla ludzi... 01.12.12, 13:58
      Denaturat nie zawiera metanolu!
      • trollik.morski Re: Alkohol jest dla ludzi... 01.12.12, 14:01
        I dlatego jest napojem zdrowszym od coli!!!
        Powyższe pisane "pod wpływem" i dlatego nie musi być logicznesurprised
    • waga_1949 Re: Alkohol jest dla ludzi... 09.12.12, 17:42
      Za oknem biało,mroźno. Super smakuje grzane winko.Pozdrawiam wszystkich.
      • trollik.morski Re: Alkohol jest dla ludzi... 09.12.12, 18:51
        waga_1949 napisała:
        > Za oknem biało,mroźno. Super smakuje grzane winko.
        Grzane wino to prawdziwy napój turystyki pieszej.
        Pogrzane "z korzeniami", w czasie marszu, przechowywać w litrowym termosie. Pierwszy łyk - po 10km marszu. Smakuje jak ambrozjasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka