Dodaj do ulubionych

Jak ZUS uśmiercił...

18.05.13, 11:08
Jak ZUS uśmiercił polską rencistkę w Niemczech.
Po wypadku samochodowym zostałam inwalidką, osobą uznaną za nie zdolną do samodzielnej egzystencji. Otrzymałam rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Po przeprowadzce do Niemiec z rodziną, ZUS uznał mnie za częściowo niezdolna do pracy. Od czego się odwołałam. Urzędnicy z ZUS chyba z zemsty od stycznia nie wypłacają mi pieniędzy. A rentę mam przyznaną do sierpnia.
Za co żyć Kochana Ojczyzno?
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Jak ZUS uśmiercił... 18.05.13, 12:04
      Jak masz umrzeć z głodu w Niemczech, to lepiej wrócić do Polski
      i walczyć o swoje z ZUS-em.
      • baska123 Re: Jak ZUS uśmiercił... 18.05.13, 12:42
        pia.ed. Zastanów się. Ta kobieta wyjechała z rodziną, która na pewno nie da jej zginąć.
        Powrót i walka z ZUS-em to samozagłada.
        Pozdrawiam-Jabaśka.
        • super.222 Re: Jak ZUS uśmiercił... 18.05.13, 13:15
          Nie ... no tak źle to jeszcze nie jest żeby wstrzymano wypłatę
          renty bez powodu. Ktoś pewnie doniósł, że tam pracuje.
          ZUS wezwał ponownie na komisję - tak myślę - ale pani ani...ani.

Za moim rozumowaniem przemawia fakt, że odwołała się od
          decyzji, a to - rzecz jasna - wymaga ponownego badania,
          przedstawienia dowodów, że nie ustały okoliczności, które
          uzasadniały wcześniejsze orzeczenie.
          • godzinaosma99minutpoczasie Re: Jak ZUS uśmiercił... 18.05.13, 15:04
            jest takie zdanie w orzeczeniu lekarza ZUS-u - Zostaje pan pani uznany za niezdolnego lub całkowicie niezdolnego do pracy ze względu na : i tu wymienione zostają warunki a jest ich kilka ktorym podlega dana osoba starająca się o rentę . I tak jest : stopień naruszenia sprawności organizmu , rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy,mozliwośc wykonywania dotychczasowej oracy , poziom wykształcenia , predyspozycje psychofizyczne . Jakby nie patrzeć, wystarczyło żeby pani jeden z czynników deczko naruszyła a już moga być swary .
            a i jeszcze ujedno nie wiem jak teraz ,ale dawniej jeśli rencista wybywał z kraju na dłuższy czas miał zabieraną rentę. Te czasy może minęły ,ale też warto się zapytac u źródła .
          • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 28.06.13, 19:45
            Mieszka w Niemczech z rodziną ponieważ Ci niedobrzy Faszyści... zoperują biodro i miednice i przedłużą nogę o 4cm. A mieszkamy tu dopiero rok. A w Polsce po 25 latach pracy powiedzieli: "Pani już dziękujemy". Rente ma przyznaną do sierpnia 2013, a pieniędzy nie otrzymuje od stycznia 2013.

• pia.ed Re: Jak ZUS uśmiercił... 28.06.13, 21:53
              To można tak sobie wyjechać do Niemiec razem z rodzina, a tam już czekają żeby zrobić operacje? W takim razie ja tez tam wyjeżdżam na leczenie ...
              • iryska2604 Re: Jak ZUS uśmiercił... 28.06.13, 22:36
                Coś mi tutaj nie gra...
                • pia.ed Re: Jak ZUS uśmiercił... 28.06.13, 23:09
                  iryska2604 napisała:
                  > Coś mi tutaj nie gra...

A ja nic z tego nie rozumiem ... dwie odpowiedzi tego samego nicka,
                  a wygląda jakby pisały to dwie rożne osoby.
                  Nawet nie moge pojąć czy chodzi tu o rentę po wypadku samochodowym
                  czy bezpodstawne(?) zwolnienie z pracy po 25 latach.
                  • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 29.06.13, 14:59
                    Chodzi o to, że składki na ZUS płaciłam 25 lat. Lekarze zakończyli moje leczenie zostawiając mnie z rozgruchotaną panewką stawu biodrowego oraz przesuniętą i źle zrośniętą miednicą. Obecnie jestem na ubezpieczeniu męża sama nie pracuję, a mimo wszystko skierowano mnie tu w Niemczech do kliniki na rekonstrukcje stawu biodrowego i miednicy. Co dalej poinformuję później.
                    • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 29.06.13, 15:06
                      Jeszcze jeden wątek dla mniej zorientowanych. Podejmując prace zagranicą od pierwszego dnia pracy uzyskujemy wszystkie przywileje, świadczenia zdrowotne obowiązujące w danym kraju. Córka otrzyma aparat ortodontyczny ja pokrywam 20%. Leczenie zębów za darmo w szpitalu jak w Hotelu: każdy ma swój telewizorek, dostęp do internetu i wybór tego co chce się zjeść.
                      • iryska2604 Re: Jak ZUS uśmiercił... 29.06.13, 18:52
                        Nie podkolorowałas tego troszkę? Mamy znajomych w Niemczech .
                        • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 29.06.13, 19:46
                          Może znajomi za długo już mieszkają w Niemczech. I narzekają na to co mają moi Niemieccy koledzy też narzekają. Ja po wypadku prawie trzy lata spędziłam w różnych szpitalach i sanatoriach w Polsce. Ale to co mam teraz w Niemczech jest Luksusem w porównaniu do Polski.
        • pia.ed Re: Jak ZUS uśmiercił... 19.05.13, 17:11
          baska123 napisała:
          > pia.ed. Zastanów się. Ta kobieta wyjechała z rodziną, która na pewno nie
          > da jej zginąć. Powrót i walka z ZUS-em to samozagłada. Pozdrawiam-Jabaśka.

Basiu, a czy nie przyszło Ci do głowy, ze to może być SPAM?
          Ja odpisałam właśnie pod tym kątem.
          • baska123 Re: Jak ZUS uśmiercił... 19.05.13, 19:36
            Nie, nie przyszło.
            Gdyby mi takie coś przychodziło do głowy, to forum bym zamknęła.
            A pracownicy ZUS to bezmózgowcy, wiem to a własnego doświadczenia.
            Pozdrowienia załączam-Jabaśka
            • pia.ed Re: Jak ZUS uśmiercił... 20.05.13, 01:00
              baska123 napisała:
              > A pracownicy ZUS to bezmózgowcy ...

Jesli to jest przyklad prawdziwy, to urzednicy rozsadnie postapili,
              bo jak moga wysyłać pieniadze pani, ktorej nie mogą zobaczyć,
              a ktora w międzyczasie mogla stać sie zdolna do pracy?

A dlaczego to SPAM?
              Bo o nic w tym wpisie nie chodzi, jest tylko wyświechtany frazes I jak tu żyć? napisany przez kogoś, kto zmienia nicki jak rękawiczki ...
              No i oczywiscie frapujący tytuł Jak ZUS uśmiercił emerytkę ... wink

• baska123 Re: Jak ZUS uśmiercił... 20.05.13, 10:37
                Szkoda gadać.
              • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 28.06.13, 19:51
                Od stycznia miałam dwie komisje ZUS w Polsce, ale efektów nie widać i żadnej odpowiedzi, a mamy już lipiec. Pozdrawiam z kraju w którym niby nas nienawidzą, ale lepiej traktują niż Polacy Polaków w Polsce.
    • slayer69 Re: Jak ZUS uśmiercił... 29.06.13, 19:58
      Od 1 lipca będę w Polsce we Wrocławiu. Jeśli są jakieś wątpliwości do mojej prawdomówności to możemy się spotkać i porozmawiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka