12.01.14, 20:43
Im większe ambicje ludzkie, tym boleśniejszy jest upadek, bo tak odczuwa przeciętny homo sapiens niespodziewaną utratę tego, co dotychczas zdobył. Utratę stanowiska, na którym zbierał ukłony i sypał pieniędzmi na lewo i prawo, utratę pracy, bo podobnej nie może zdobyć pomimo nadludzkich wysiłków, eksmisję z pięknego mieszkania, bo komornik zajął je za długi. Nie każdy potrafi się podnieść z upadku, a stać na to tylko tych, którzy zrozumieją, że człowiek nie może stać się niewolnikiem przedmiotów i opinii otoczenia. Człowiek z natury jest istotą wolną, a ta wolność, to zrozumienie, że te przedmioty i ta opinia nie mogą być wykładnikiem ludzkiej wartości. Równie ważna jest praca prezesa wielkiej korporacji, jak człowieka zbierającego puszki od piwa, gdyż każdy z nich kształtuje kulę ziemską i jej losy. Zbieracz puszek ratuje nas przed zalaniem górą śmieci i chroni nasze środowisko. Prezes swoją rozrzutnością, którą uważa za coś podnoszącego jego prestiż, daje zarobić maluczkim, którzy żyją w jego cieniu. Jeden i drugi jest potrzebny i nigdy nie wiadomo, czy kiedyś nie zamienią się miejscami. Trzeba mieć świadomość swojego człowieczeństwa, niezależnie od aktualnego statusu społecznego, umiejętność wyciągania wniosków z niepowodzeń i wiary w sens życia niezależnie od tego czy aktualnie jesteśmy na górze, czy na dole drabinki społecznej. Chwała biednym, gdyż wiedzą, ile wart jest prawdziwy człowiek, chwała wszystkim, którzy podnieśli się z kolan, bo bardziej szanują swoich współbraci, a biada tym, którzy myślą, że to co dostali od życia, trwa wiecznie.
Obserwuj wątek
    • amityr Re: Upadek 12.01.14, 20:56
      Po rozwiązaniu Urzędów Wojewódzkich gdzie pracowałem musiałem odejść . Brak etatu. Już w 1990 r. trudno było znaleźć pracę. Fakt ,że nawet z niezbyt wysokiego stołka ciężko się spada. Znalazłem po roku poszukiwań posadę kierownika zakładu. Po następnym roku na prośbę proroka zrezygnowałem z zajmowanego stanowiska. Otworzyłem własna małą firmę i jakoś trwam.
      • filip505 Re: Upadek 13.01.14, 02:29
        .....i za pare lat zobaczymy cie na liscie najbogatrzych polakow,
        moze ludzi na swiecie,ale chyba najwazniejsze byc szczesliwym,
        choc jedno nie wyklucza drugiego,trzymam kciuki,
      • skuter44 Re: Upadek 18.01.14, 14:27
        Toś Ty Bracie Polaku miał b. podobną drogę (masz podobne poglądy na świat i ludzi) . Tylko ja załapałem się na vacat w państwowej firmie i trwałem do emerytury. Powodzenia amityrze.

Przypomnę - przy okazji - historię moją na tym forum. Wspólnie z B. wykurzyliście mnie, nie wiem/nie przypomina dokładnie za co. Chyba byłe taki jak mamutus.wink, smile Ha ha.

Zmieniłem się bardzo , wracam ....z nudów. Olewam olewających mnie. Zmieniłem też zdanie (pochopne) o wielu bywalcach forumowych, tez o Tobie. Wnosisz na każde forum humor, trzeźwe spojrzenia, odważne opinie, rozsądek i nowoczesne spojrzenie na świat,....itd. Jak Cie nie tolerować, nawet lubić. Może nie wszyscy lubią te prawdy.... ale nie mogą żyć bez Ciebie.
        • amityr Re: Upadek 18.01.14, 15:42
          skuter44 napisał:

> Toś Ty Bracie Polaku miał b. podobną drogę (masz podobne poglądy na świat i lud
          > zi) . Tylko ja załapałem się na vacat w państwowej firmie i trwałem do emerytur
          > y. Powodzenia amityrze.
          >
          > Przypomnę - przy okazji - historię moją na tym forum. Wspólnie z B. wykurzyliśc
          > ie mnie, nie wiem/nie przypomina dokładnie za co. Chyba byłe taki jak mamutus.;
          > ), smile Ha ha.
          >
          > Zmieniłem się bardzo , wracam ....z nudów. Olewam olewających mnie. Zmieniłem t
          > eż zdanie (pochopne) o wielu bywalcach forumowych, tez o Tobie. Wnosisz na każd
          > e forum humor, trzeźwe spojrzenia, odważne opinie, rozsądek i nowoczesne spojrz
          > enie na świat,....itd. Jak Cie nie tolerować, nawet lubić. Może nie wszyscy lub
          > ią te prawdy.... ale nie mogą żyć bez Ciebie.

He,he,he aż zarumieniłem sie! Widzisz Skuter ,że ja pamiętam to wszystko i ,że dałeś dyla na Roztocza. Ale na pewno pamiętasz też ,że mam zwyczaj za swoje błędy przepraszać co już dawno zrobiłem i nawet napisałem coś więcej. Beczkę soli zjesz i nie wiesz jak smakowała beczka o soli nie wspominając.
          • skuter44 przerywnik - przepraszam 18.01.14, 22:40
            To dobrze o Tobie świadczy. Przeproszenia nie czytałem ale przyjmuję. tez przepraszam byłem i jestem upierdliwy, jak ten mamutus. Ale takim też żyć dać trzeba.
            Sytuacja na forum może się powtórzyć, jak zacznę tu pisać. Wtedy zostanę wyrzucony , może nie przez Ciebie ale wyższą instancję.

PS. Forum ROZTOCZE miałem wcześniej, teraz uschło. Dyla dałem na forum zawodowe i do Z. Miasto to nie leży na Roztoczu lecz na obrzeżu, podobnie jak Lwów.
            Zapraszam. Już raz - po tygodniu pobytu - na tym forum zapraszałem. Zostałem wyśmiany.
            A z mojego forum były 2 spotkania międzynarodowe - w realu .
            • baska123 Re: przerywnik - przepraszam 19.01.14, 18:03
              skuter44.Jesteś czuk1 niewdzięcznik i tyle.
    • julinka601 Re: Upadek 13.01.14, 14:10
      To prawda im większe oczekiwania tym większe rozczarowania.
      Równowagę i poczucie komfortu psychicznego zyskałam dopiero teraz kiedy już nic nie muszę ale jeszcze dużo mogę. Mam ogromny dystans do dóbr materialnych,do zachowania "urody",do mody,nie muszę się bać oceny zwierzchników ani podwładnych, do tego co wypada a co nie /nie muszę co roku wakacji spędzać w ciepłych krajach,mieć najmodniejsze szpilki,bywać tam gdzie bywają znani i "ważni"/. Sama wybieram co jest dla mnie dobre i czuję się ogromnie szczęśliwa.

Cenię to co mam,nie ulegam stereotypom i staram się uśmiechać do ludzi.Luksus bycia sobą jest nie do przecenienia.

A tak na marginesie, Amityr,mój ślubny przeszedł taką samą drogę jak Ty, tylko on, po odejściu z UW na "swoje" jakoś długo nie mógł się przestawić z urzędnika na prywatnego przedsiębiorcę .
      • baska123 Re: Upadek 13.01.14, 14:23
        Dobrze jest pamiętać, że:
        do odważnych świat należy, chcieć to móc i.... Odę do młodości....itd.
        • waga_1949 Re: Upadek 14.01.14, 16:32
          I pamiętać jeszcze o tym, aby nam się chciało chcieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka