Dodaj do ulubionych

Ile dostaniecie "podwyżki"?

16.01.14, 12:33
Wyczytałam w gazecie jakie to nam się szykują prognozowane podwyżki emerytur od marca tego roku.
Nie wiem czy się śmiać czy płakać!
W moim przypadku będzie to netto ...14 zł.
Och,już dziś zastanawiam się co ja sobie za to nakupuję hmm
Żenada...
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 12:43
      Aniu, więcej optymizmu. 14 zł x 12 m-cy= 168 zł. Jak będziesz wkładała do słoika - w banku to Ci obsługa konta zje co nieco - to w marcu przyszłego roku kupisz sobie sandałki na lato 2015 smile A reszta - no, resztę to rodzina się zrzuci aby rachunek w sklepie zapłacić smile
      Przestaję się denerwować "ogromnymi" dopłatami. Moje pokolenie nauczyło się zaraz po wojnie ugotować zupę z gwoździa a stan wojenny pokazał nam jak żyć z kartek.
      Jeśli w moim przypadku będzie to AŻ CZTERNAŚCIE zł - przyjmę - a co mi tam. kiss) aga
      • tamaryszek44 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 13:42
        A jest gdzieś jakaś tabela na ten temat?
        • stedo Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 17:42
          Tabeli nie widziałam i nie jest potrzebna. Wszak łatwo obliczyć podwyżkę gdy wiadomo ile % będzie wynosiła waloryzacja. A zanosi się że 1,6%.
          • baska123 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 18:14
            Ja dostanę więcej, bo aż 2,14% big_grin
            Waloryzacja emerytur to suma: 20% wzrostu wynagrodzeń w roku poprzednim %(2013)
            + % inflacji (2013).
            Jak pamiętam, dwa razy od tej zasady było odstępstwo i dołożono nam
            waloryzację kwotową.

źródełko mojej informacji:

www.se.pl/twoje-pieniadze/emerycie-walcz-o-swoje/waloryzacja-2014-emerytow-czeka-podwyzka-swiadczenia_375439.html
            • iryska2604 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 18:38
              Mamy tyle doświadczenia jak żyć aby przeżyć -więc starczy.
            • stedo Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 19:00
              Te 2,14% to były szacunki. Teraz GUS zweryfikował dane ale jeszcze nie wszystkie - nie ma jeszcze danych o wzroście zarobków za cały rok 2013.Te będą w lutym. Ale za trzy kwartały wzrost wyniósł 2,5%. Biorąc to pod uwagę oraz inflację 1,1% wyszło te 1,6%:
              1,1 + 0,2 x 2,5 = 1,6
              Tutaj dzisiejszy artykuł n/t z wyborczej.biz:
              wyborcza.biz/biznes/1,100896,15279910,O_ile_wzrosna_emerytury__GUS_oglosil_dane.html#BoxBizTxt
              • stedo Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 19:06
                P.S. I jeśli ten wzrost płac 2,5% to jest w nominalny a nie realny, to pracujący i tak mniej zyskali niż my emeryci, albowiem, ponieważ: 2,5% - 1,1% = 1,4% < 1,6%. Nic tylko się cieszyćwink))
                • baska123 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 19:31
                  Jest ok, nie becz mała nie becz.
                  • amityr Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 20:47
                    To ja sobie też zrobię podwyżkę właśnie 1,6% żeby było sprawiedliwie.
                    • aneta-1989 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 16.01.14, 21:51
                      Ciekawe jaka bedzie waloryzacja rent.
                      • stedo Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 17.01.14, 14:19
                        Wszystkie wypłaty z ZUS rosną w takim samym stopniu - renty, dodatki itp.
                        • aga-kosa Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 20.01.14, 18:20
                          Rzucił mi się w oczy tytuł: Podwyżki 2014? i nie wiem dlaczego w moich oczach pojawił się myślnik i wyszło mi " Podwyżki 20 - 14 zł" wink aga
                          • baska123 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 20.01.14, 19:01
                            A 20-14=6 też może być, zawsze wiecej niż "0" czyli nic.
                            • anka125 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 21.01.14, 12:17
                              O matko!
                              Zazdroszczę Wam tak dobrego samopoczucia smile
                              A właściwie...to co nam zostało? big_grin
                              • amityr Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 21.01.14, 20:41
                                Np. mostki robić,o!
        • madopar50 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 22.01.14, 09:34
          www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/sprawdz-o-ile-wzrosnie-twoja-emerytura-i-renta-od-marca-2014-r
          • baska123 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 22.01.14, 14:31
            madopar50.
            Nie zapamiętałam Takiego nicka na tym Forum.
            Miło Ciebie witam.
            Gdybyś przeczytał cały wątek, to byś wiedział,
            że taka informacja 0 2,14 % podwyżki już się tutaj ukazała.
            Jednak większość opowiedziała się za 1,6 %.
            Żeby pomóc Jarkowi po objęciu rządów.
            • amityr Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 22.01.14, 18:56
              baska123 napisała:

> madopar50.
              > Nie zapamiętałam Takiego nicka na tym Forum.
              > Miło Ciebie witam.
              > Gdybyś przeczytał cały wątek, to byś wiedział,
              > że taka informacja 0 2,14 % podwyżki już się tutaj ukazała.
              > Jednak większość opowiedziała się za 1,6 %.
              > Żeby pomóc Jarkowi po objęciu rządów.

Wężykiem,wężykiem podkreślić a co!
              • baska123 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 23.01.14, 17:05
                amityr. Coś Tobie jest?
                Wężykiem to ma podkreślać pomocnik specjalisty od drozerklapy ryksztosującej.
                Więc się zastanów, kto komu może.....i co!
    • madopar50 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 24.01.14, 15:05
      około 90 PLN
    • amityr Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 24.01.14, 20:45
      anka125 napisała:

> Wyczytałam w gazecie jakie to nam się szykują prognozowane podwyżki emerytur od
      > marca tego roku.
      > Nie wiem czy się śmiać czy płakać!
      > W moim przypadku będzie to netto ...14 zł.
      > Och,już dziś zastanawiam się co ja sobie za to nakupuję hmm
      > Żenada...

To ja sobie zrobię 100zł a co !
      • www.piotr.26 Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 24.01.14, 21:08
        Po 25 latach pracy w gornictwie przechodzilem na emeryture,zrezygnowalem bo podjolem dzialalnosc gospodarcza.Placilemskladki emerytalne,i po ogolnym podliczeniu przepracowalem 38 lat,przeszedlem na emeryture,podliczyli jak zebraka,z lat przepracowanych na kopalni z 10 lat najlepiej skladkowych,a gdzie 13 lat dzialalnosci gospodarczej.Ale nazywaja to emerytura gornicza.Rewaloryzacjo jak ma pomoc niech daja faktycznie tym co potrzebuja,ale nie kosztym drugiego emeryta.
        • stedo Re: Ile dostaniecie "podwyżki"? 11.02.14, 17:59
          Nic nie rozumiesz zasad obliczania emerytur. Biorą kolejnych 10 lat najlepszych z ostatnich 20tu lub dowolnych 20 najlepszych z całego stażu/ wybierają korzystniejszy wariant/. i z tego obliczają twój wskażnik emerytury. Staż pracy uwzględniony jest w innym miejscu wzoru na obliczanie wysokości emerytury. Wejdż na stronę ZUSu, tam jest wszystko wyjaśnione jak liczyć.
    • stedo I wszystko jasne 11.02.14, 18:00
      wyborcza.biz/Emerytura/1,124711,15437794,Wiemy__ile_wyniesie_waloryzacja_emerytur_i_rent.html#BoxBizTxt
      W górę sercawink)
      • baska123 Re: I wszystko jasne 11.02.14, 19:41
        I dlatego nie należy tępić tych, co dużo zarabiają.
        Wzrost wynagrodzeń ludzi pracujących, to wzrost naszych emerytur.
        • zawirus Re: I wszystko jasne 23.02.14, 16:36
          Było , nie było może i tak się liczyło. Jakieś kwoty bazowe, raz w roku ustalali , co powodowało, że czym dłużej pracowałeś , co nie co więcej dostawałeś, Ale chyba to zmienili bo kapitał początkowy każdemu naliczyli. I teraz mają liczyć tylko z tego co uzbierałeś - ale liczy się tylko ta część składki, która dot.emerytury. Każdemu raz w roku ZUS wysyła wyliczenie ile wyniesie w przyszłości jego emerytura /oczywiście hipotetyczna/
          A dlaczego emeryt ma się cieszyć z wysokich zarobków innych? /no chyba, że to jego dzieci/. Pracujący też się nie martwią, że emeryci mało dostają /chyba, że to ich rodzice./
          • adria231 Re: I wszystko jasne 23.02.14, 17:47
            Ja już dostałam ok.45 zł miesięcznie. Doczekałam wieku, kiedy to mam bezpłatne przejazdy po mieście. Ulgowy bilet na wszystkie linie właśnie tyle kosztował.
            Jak tu nie cieszyć się?
          • baska123 Re: I wszystko jasne 23.02.14, 18:11
            zawirus zapytał: A dlaczego emeryt ma się cieszyć z wysokich zarobków innych? /no chyba, że to jego dzieci/. Pracujący też się nie martwią, że emeryci mało dostają /chyba, że to ich rodzice./
            A dlatego, że 20 % wzrostu wynagrodzeń + inflacja to nasza rewaloryzacja.
            Czym większy wzrost wynagrodzeń dla pracujących, tym większa waloryzacja emerytur.
            Czy można jaśniej???
            • zawirus Re: I wszystko jasne 23.02.14, 19:36
              Ok. Już się cieszę, ale z tego ze jeszcze nie zdecydowałem się iść na emeryturę. /choć już
              mogę/. To przykre, że emeryt ma się cieszyć z podwyżek wynagrodzeń, bo dostanie rewaloryzację zamiast 14, zł , np.14.50 zł. Ale jeśli to takie pewne to dlaczego, bodajże 3 /a może 4/ lata temu nie było rewaloryzacji? Czyżby nie było podwyżek wynagrodzeń? albo tez czemu była rewaloryzacja kwotowa?/ A i teraz czytałem w prasie, że strasznie im się "mylą" procenty wzrostu wynagrodzeń. No i co liczą do tych wynagrodzeń? Zasadniczą czy i wzrosty premii? i innych dodatków? A może podwyżkę najniższej krajowej? Tak naprawdę to emeryt zawsze dostawał "w tyłek". A statystyka jest tylko statystyką, zawsze statystycznie można ją obliczyć.
              Tak, czy inaczej dobrze, że są tacy "pracownicy" co dostają co roku wyższe wynagrodzenia - bo zwykły pracownik i tak tego nie "uwidzi"
              • baska123 Re: I wszystko jasne 23.02.14, 19:46
                zawirus.
                Na tym forum piszą optymistycznie nastawieni do życia Emeryci i Renciści.
                Ty wiesz wszystko jak widać i liczyć potrafisz, my też swoje wiemy.
                Nie masz nic ciekawego do napisania?
    • ekspert_andrzej waloryzacja emerytur 2014 16.04.14, 21:47
      Jeśli interesuje państwa temat podwyżek to rekomenduje artykuł na ten temat gdzie pokazana jest cała tabelka wraz z danymi ile będzie wynosiła Twoja emerytura po waloryzacji?
      finansefakty.pl/emerytury/waloryzacja-emerytur-2014/
      • anka125 Re: waloryzacja emerytur 2014 18.04.14, 18:13
        Teraz to już przepadło sad
        dostałam "całe" 18 zł.Na rękę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka