maria88 17.02.26, 16:20 Czy Waszym zdaniem emeryt powinien płacić podatek od swojej emerytury oraz składkę zdrowotną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 17.02.26, 16:48 Jezeli ktos ma troche wieksza emeryture niz minimalna ( a jaka ona jest teraz?) to z czego ma placic? A jak ktos ma 10 razy wieksza jak te troche wiecej jak minimalna to czemu ma nie placic? Odpowiedz Link
maria88 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 17.02.26, 18:45 Ze jeden ma płacić a drugi nie, to się z tym zupełnie nie zgadzam. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 17.02.26, 19:05 Co do podatkow to zalezy czy skladki emerytalne byly juz opodatkowane czy nie tzn odciagane przed czy po podatkach.? Podobnie z skladki zdrowotne - jesli w czasie pracy placilo sie dodatkowo aby pokryc koszty leczenia na starosc to nie ale jak sie ni eplacilo ekstra to oczywiscie tak bo przeciez starzy ludzie korzystaja nieproporcjonalnie czesciej z opieki a kasa skad sie na to wezmie? Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 17.02.26, 21:54 Chyba cos zle napisalem, skladki zdrowotne wszyscy, a podatki od emerytury to ci co maja wysokie. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 00:55 Emeryt nie powinien płacić ani podatku od emerytury ani składki zdrowotnej, jeżeli emerytura nie przekracza limitu potrzebnego na godne życie. Nawet nisko zarabiajácy pracownicy też tego nie powinni płacić. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 02:20 krakkrakusek1au napisał: > Emeryt nie powinien płacić ani podatku od emerytury ani składki zdrowotnej, jeż > eli emerytura nie przekracza limitu potrzebnego na godne życie. Nawet nisko zar > abiajácy pracownicy też tego nie powinni płacić. Mozesz zdefinowac "godne zycie"? Zwykle najmniej zarabiajcy podatkow chybaa nie placa poniewaz podatki sie placi dopiero powyzej jakiejs tam kwoty. ? No wiec kiedy w casie pracy placilismy skladki ktore pokryway czesc kosztow medycznych to teraz jak nie pracujemy i mielibysmy nie placic skladek - to kto to zaplaci? - bo ktos przeciec musi? Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 04:12 To trudno zdefiniować bo zależy od wielu czynników. Dla przykładu osoba samotna pobierajáca emeryturę w Australii, według kursu waluty na dzień dzisiejszy, nie musi płacić składek zdrowotnych (Medicare Levy) jeżeli ma dochody roczne mniejsze niż 108300 PLN. Dla pary ten limit to 150765 PLN. Jest jeszcze taki obszar buforowy, zależny od indywidualnej sytuacji, w którym składka może być zmniejszona albo anulowana. Dużo zależy od tego czy się pobiera pełná emeryturę (dla wszystkich taka sama) czy tylko częściowá. Dużo ulg ma zastosowanie dla tych co pobierajá pełná emeryturę. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 04:26 I jeszcze jedno. Wiem, że w Polsce i USA płaci się podatki za wygrane losowe oraz za niepracowanie. W Australii takiego wymogu nie ma. Jeżeli dostaje się pełná emeryturę w Australii i z polski to na ogół nie płaci się podatków (ale np. traci się prawo do darmowych okularów). Cholernicy karzá nas w Australii za to, że wypracowaliśmy sobie prawo do polskiej emerytury. Na szczęscie innych takich przypadków (za wyjátkiem okularów) nie znam. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 19:05 krakkrakusek1au napisał: > To trudno zdefiniować bo zależy od wielu czynników. Dla przykładu osoba samotna > pobierajáca emeryturę w Australii, według kursu waluty na dzień dzisiejszy, ni > e musi płacić składek zdrowotnych (Medicare Levy) jeżeli ma dochody roczne mnie > jsze niż 108300 PLN. Dla pary ten limit to 150765 PLN. Jest jeszcze taki obszar > buforowy, zależny od indywidualnej sytuacji, w którym składka może być zmniejs > zona albo anulowana. Dużo zależy od tego czy się pobiera pełná emeryturę (dla w > szystkich taka sama) czy tylko częściowá. Dużo ulg ma zastosowanie dla tych co > pobierajá pełná emeryturę. To ze nie musi placic niewiele mow bo ktos przeciez pokrywa koszty medyczny za tych co nie placa? Albo ktos inny (bo jak z podatkow to wszyscy placa i te podatki nie ida na inne cele) - co jest nie fair, albo sciagali wam tyle w podatkach sobie nadplaciiscie i teraz uzywacie? Podawanie kosztow Astralijskich w zlotowkach przeciez nie ma sensu bo to nic nie znaczy a jedynie pokazuje jakie to ogromne sumy. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 18.02.26, 21:29 "Wy ludziom nic nie musicie dawać. Wy tylko nie kradnijcie a ludzie sami się wyżywiá"- Andrzej Lepper. Sá kraje, w których człowiek pracujácy nie płaci podatków. W niektórych podatki trzeba płacić nawet jeżeli się nie pracuje ani nie ma dochodów. Sá też takie gdzie podatki płacá biedni a nie bogaci i gdzie 1% najbogatszych posiada więcej majątku niż 50% najbiedniejszych... PLN jest walutá wymienialná. Przeciętne ceny w Australii sá takie same albo niższe niż w Polsce. Podawanie cen/limitów przychodów w polskiej walucie ma sens bo większość czytajácych to Polacy znajácych co można kupić za złotówke. Ps. Czy wiesz, że ja nie płacę za wywóz śmieci, opłat za radio/tv, za parkingi, za rejestrację samochodu, za prawo jazdy, za wizytę u lekarza pierwszej pomocy, za szpital i mam wiele innych ulg jako emeryt? Jedynie paszport australijski jest najdroższy na świecie a polski za darmo(bo mam ponad 70 lat). Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 19.02.26, 01:18 krakkrakusek1au napisał: > "Wy ludziom nic nie musicie dawać. Wy tylko nie kradnijcie a ludzie sami się wy > żywiá"- Andrzej Lepper. Sá kraje, w których człowiek pracujácy nie płaci podatk > ów. I to mi sie podoba. Nie powinno byc podatkow i kazdy powinien placic sobia za wszytko co chce. To bardzo mobilizuje do pracy >W niektórych podatki trzeba płacić nawet jeżeli się nie pracuje ani nie ma > dochodów. To komuna chyba? >Sá też takie gdzie podatki płacá biedni a nie bogaci i gdzie 1% najbo > gatszych posiada więcej majątku niż 50% najbiedniejszych... Zawsze daje przyklad u nas w Dolini ekrzemowej gdzie jest gniazdo najbogatszych i tam wszycy maja kase kilkumilionowe domy wypasine auta etc... a to wlasnie dlatego ze ci bogaci pozwolili im tyle zarobic. A idz do miejsc gdzie bogatych opodatkowuja a biedych nie i bogaci nikogo nie zatrudniaja bo nie ma kasy na rozwoj firm albo si eim nie opl;aca bo im wszytko podatki zjedza a biednym nie chce sie pracowac bo maja wystarczajco jako ze podatkow nie placa. >PLN jest walutá wymienialná. Przeciętne ceny w Australii sá takie same albo niższe niż w Polsce. P > odawanie cen/limitów przychodów w polskiej walucie ma sens bo większość czytajá > cych to Polacy znajácych co można kupić za złotówke. totalne bzdury.... Polak nie kupuje niczego za zlotowki w Australii. Ty tam zarabiasz i tam placisz podatki i zyjesz nie za zlotowki ale za wasze dolary. >Ps. Czy wiesz, że ja nie płacę za wywóz śmieci, opłat za radio/tv, za parkingi, za rejestrację samochodu, > za prawo jazdy, za wizytę u lekarza pierwszej pomocy, za szpital i mam wiele i > nnych ulg jako emeryt? Co w tym dziwnego? Kolega siedzie w pierdlu i tez za nic nie placi. Jak z ciebie zdzierali cale zycie podatki a teraz masz wszytko niby "za darmo" tzn za to nie placisz. Ja tam wole aby mi nie scigali podatkow poza basolutnym min i odejsc na emeryture jako milioner i potem sobie te drobne duperel placic bo wtedy to ja decyduje >Jedynie paszport australijski jest najdroższy na świecie > a polski za darmo(bo mam ponad 70 lat). No slyszalem ze wy za odnowienie paszporty placicie cos ok $400? Nasz 10 letnie kosztuje $130. A polski tez mam za darmo. Odpowiedz Link
maria88 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 20.02.26, 22:37 Kazda pracujaca osoba powinna mieć swoje konto w NFZ z informacja o jego stanie. Jeżeli wykorzystała środki przechodząc na emeryture to sama powinien zdecydowac czy będzie płacić dalej składki, czy będzie korzystać z leczenia prywatnego. Odnosnie płacenia podatków to uwazam,że od emerytury nie powinno płacić sie podatku bowiem podatek juz był pobierany od wynagrodzenia za pracę. Uwazam tez, ze ZUS nie powinien byc Kasa Zapomogowych dla tych co pracowali tylko 5 lat i maja małe emerytury.Duze i stałe podwyzki tej grupy emerytur w stosunku do pozostałych emerytur , ktore wypracowano przez długie lata pracy jest krzywdzące. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 21.02.26, 04:03 maria88 napisała: > Kazda pracujaca osoba powinna mieć swoje konto w NFZ z informacja o jego stan > ie. > Jeżeli wykorzystała środki przechodząc na emeryture to sama powinien zdecydowa > c czy będzie płacić dalej składki, czy będzie korzystać z leczenia prywatnego. A czy nowo narodzone dziecko albo sparaliżowana ofiara wypadku też? > Odnosnie płacenia podatków to uwazam,że od emerytury nie powinno płacić sie pod > atku bowiem podatek juz był pobierany od wynagrodzenia za pracę. To popieram całym sercem > Uwazam tez, ze ZUS nie powinien byc Kasa Zapomogowych dla tych co pracowali t > ylko > 5 lat i maja małe emerytury.Duze i stałe podwyzki tej grupy emerytur w stosunk > u do pozostałych emerytur , ktore wypracowano przez długie lata pracy jest krzy > wdzące. Uważam, że nie znasz przepisów emerytalnych. Aby otrzymać emeryturę w Polsce trzeba przepracować conajmniej 20 lat (kobieta) lub 25 lat (mężczyzna). Nie jest więc możliwe otrzymanie emerytury jeśli się nie spełnia tych wymogów. Osoby, które otrzymujá wypłaty po np. 5 latach pracy to otrzymujá tylko miesięczny zwrot zgromadzonych środków. Waloryzacjia tych wypłat pokrywa tylko inflację i nie kosztuje tych co sá na emeryturze nic. Przecież państwo wypuszcza podobnie oprocentowane obligacje skarbowe a banki i fundusze inwestycyjne to nawet wyże oprocentowanie. Co się zaś tyczy tych co pobierajá tylko częściowá emeryturę z Polski (jak Engine8 i ja) to działa to w obydwie strony. ZUS wie co robi. Uważam, że Polska na tym zyskuje a nie traci. Aby to zrozumieć wystarczy tylko dokładnie zaznajomić się z odpowiednimi umowami dwustronnymi. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 21.02.26, 20:36 krakkrakusek1au napisał: > > Odnosnie płacenia podatków to uwazam,że od emerytury nie powinno płacić s > ie pod > > atku bowiem podatek juz był pobierany od wynagrodzenia za pracę. > > To popieram całym sercem Nawet jak skaldki byly odciagane przed podatkami? > > Uważam, że nie znasz przepisów emerytalnych. Aby otrzymać emeryturę w Polsce tr > zeba przepracować conajmniej 20 lat (kobieta) lub 25 lat (mężczyzna). Nie jest > więc możliwe otrzymanie emerytury jeśli się nie spełnia tych wymogów. Osoby, kt > óre otrzymujá wypłaty po np. 5 latach pracy to otrzymujá tylko miesięczny zwrot > zgromadzonych środków. Waloryzacjia tych wypłat pokrywa tylko inflację i nie k > osztuje tych co sá na emeryturze nic. Nie zapedzaj sie.. Tzn emeryture mozna otrzymac nawet po jednym przepracowanym dniu. A to jak emrtytury sa naluczne to juz zupelnie inny temat bo niewazne jak zostal naliczona to otrzymuja taka sama 13-ke i 14-ke oraz taki sam procent waloryzacji. Ja po przepracowaniu 4 lat dostaje prawie 1 tysiac a zona po 11 latach prawie 2 tys. PLN oraz takie 13/14 jak kazdy I poniewaz tam nie mieszkam to dostaje i emmryture i 13/14 brutto. Emerytura w Polsce Typy emerytur Emerytura zbadana (staż): Wymaga 20 lat pracy dla kobiet oraz 25 lat dla mężczyzn. Emerytura kapitałowa: Można ją uzyskać, gdy zgromadzisz odpowiednie środki, nawet jeśli przepracujesz tylko kilka lat. Warunki Minimalny okres składkowy: Co najmniej 1 dzień pracy, aby uzyskać prawo do emerytury, przy odpowiednio zgromadzonych środkach. Wiek emerytalny: Standardowy wiek emerytalny, który obecnie wynosi 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn, ale może się różnić w zależności od sytuacji. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 22.02.26, 14:26 engine8t napisał: > > Nie zapedzaj sie.. > Tzn emeryture mozna otrzymac nawet po jednym przepracowanym dniu. > A to jak emrtytury sa naluczne to juz zupelnie inny temat bo niewazne jak zosta > l naliczona to otrzymuja taka sama 13-ke i 14-ke oraz taki sam procent waloryza > cji. > Ja po przepracowaniu 4 lat dostaje prawie 1 tysiac a zona po 11 latach prawie > 2 tys. PLN oraz takie 13/14 jak kazdy > I poniewaz tam nie mieszkam to dostaje i emmryture i 13/14 brutto. No i tym samym naciągasz polski budżet a dokładnie ZUS. Dostajesz także amerykańską emeryturę i chwała ci za to bo tam sobie na to zapracowałeś. Jednakże przynajmniej do czternastki powinni ci tutaj zaliczyć emeryturę amerykańską i wtedy żegnaj czternastko. Ja przepracowałem w Polsce kilkadziesiąt lat i emeryturę dostaję taką, że żegnaj czternastko, nigdy jej nie uświadczyłem. Niestety uważam, że jak zwykle nasze państwo w związku z tym jest do d..y czy to pisuarowe czy to koalicyjne. Tak samo z Krusem i innymi tego typu przekrętami a znam ich niestety dużo w naszym czasami dziwnym i kosztownym państwie. Przewidując właśnie taką sytuację odkładałem także na emeryturę w innych filarach bo można się było spodziewać, że ZUS jest niestety nieszczelny i musi ciąć w jakiś sposób uczciwie pracujących Polaków. Reasumując nie mam pretensji do ciebie mam pretensje do niewydolnego państwa. Odpowiedz Link
maria88 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 22.02.26, 15:28 Masz racje Mateuszu, nasze państwo nigdy nie miało szczęścia do rządzących. Jest niewydolne i koniec. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 23.02.26, 01:34 mateusz572 napisał: > No i tym samym naciągasz polski budżet a dokładnie ZUS. > Dostajesz także amerykańską emeryturę i chwała ci za to bo tam sobie na to zapr > acowałeś. > Jednakże przynajmniej do czternastki powinni ci tutaj zaliczyć emeryturę ameryk > ańską i wtedy żegnaj czternastko. > Ja przepracowałem w Polsce kilkadziesiąt lat i emeryturę dostaję taką, że żegna > j czternastko, nigdy jej nie uświadczyłem. > Niestety uważam, że jak zwykle nasze państwo w związku z tym jest do d..y czy t > o pisuarowe czy to koalicyjne. > Tak samo z Krusem i innymi tego typu przekrętami a znam ich niestety dużo w nas > zym czasami dziwnym i kosztownym państwie. > Przewidując właśnie taką sytuację odkładałem także na emeryturę w innych filara > ch bo można się było spodziewać, że ZUS jest niestety nieszczelny i musi ciąć w > jakiś sposób uczciwie pracujących Polaków. > Reasumując nie mam pretensji do ciebie mam pretensje do niewydolnego państwa. A to moja wina ze macie takie Panstwo? A myslisz ze powininem podarowac te pieniadze ktore przez 4 lat mi zabierali na emryture? Oni mi tylk oddaj z procentem to co mi zabrali - przynajmniej tak mowia placac mi emryture od zgromadzonego kapitalu. Amerykanskie dochody mogliby mi zaliczyc tylko gdybym byl rezydentem i platnikiem podatkow w Polsce. Myslisz ze powinnismy byc wspanialomyslni i podarowac Polsce te 4 tys PLN? Z jakiego powodu? To nam wystarcza na to aby pokryc wiekszoscc wydatkow odwiedzajac Polskie Moze licza na to ze wroce i beda mogli wtedy sciagac podatki od mojej amerykanskie emerytury? Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 23.02.26, 10:28 engine8t napisał: > A to moja wina ze macie takie Panstwo? Przecież piszę, że wina nie leży po twojej stronie. Masz możliwość więc korzystasz. To wina naszego państwa. Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałem, że nawet na tym polu nasze państwo daje d..y. Gdyby było normalnie czyli sprawiedliwie to czternastki nie dostałbyś tak jak nie dostają w Polsce emeryci, którzy przekraczają 4928 brutto czyli około 3500 netto. Jednakże nasze państwo lubi dostawać w cztery litery a w dodatku dziadostwo ma w wydawaniu publicznych pieniędzy. Szczególnie pisuary w tym rej wodziły, a także one, te pisuary wymyśliły z tymi trzynastkami i czternastkami. Wymyśliły jeszcze wiele innych programów ciągnących kraj w przepaść. Tak więc zadłużenie Polski rośnie w zastraszającym tempie. Na szczęście obecnie rządzący mają wzrost PKB 4%, a pisuary miały pod koniec swoich rządów prawie zero. Odpowiedz Link
uoia Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 23.02.26, 14:46 mateusz572 napisał: > ... > To wina naszego państwa. > Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałem, że nawet na tym polu nasze państwo da > je d..y. Naszym panstwem rzadza ci, ktorych sami sobie wybieracie. Ciagle rzadza postkomunisc, ktorzyi uwlaszczali sie na majatku panstwa, a dokumenty pracownicze, zamiast do archiwum, ladowaly na smietniku. > ... . Na szczęście obecnie rządzący mają wzrost P > KB 4%, a pisuary miały pod koniec swoich rządów prawie zero. Ja to widze troszke inaczej, wyraznie widze bankructwo naszego kraju, dokona tego obecny, niekompetentny, proniemiecki rzad. Ida ciezkie czasy dla Polakow,:no ale to jest wasz wybor a chcacemu krzywda sie nie dzieje. Dalej bojkotujcie referenda, kibicujcie niszczeniu tego co jeszce mozna zniszczyc. Rzadzacy sie ewakuuja a wy zistaniecie na zgliszczach. Odpowiedz Link
mateusz572 Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 23.02.26, 17:44 uoia napisała: > Ja to widze troszke inaczej, wyraznie widze bankructwo naszego kraju, dokona t > ego obecny, niekompetentny, proniemiecki rzad. Ida ciezkie czasy dla Polakow,:n > o ale to jest wasz wybor a chcacemu krzywda sie nie dzieje. Dalej bojkotujcie r > eferenda, kibicujcie niszczeniu tego co jeszce mozna zniszczyc. Rzadzacy sie ew > akuuja a wy zistaniecie na zgliszczach. To źle widzisz. Już o tym ci pisałem. Źle widzisz tam z daleka zza oceanu. Mamy szczęście, że akurat rządzą ci co rządzą, To co pisuary zniszczyły, nakradły i zdefraudowały to jest nie do pobicia. Konferencja prasowa ministra J. Grabca, ministra M. Kierwińskiego i wiceministra W. Szczepańskiego Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 24.02.26, 01:06 mateusz572 napisał: > > Przecież piszę, że wina nie leży po twojej stronie. Masz możliwość więc korzyst > asz. > To wina naszego państwa. > Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałem, że nawet na tym polu nasze państwo da > je d..y. > Gdyby było normalnie czyli sprawiedliwie to czternastki nie dostałbyś tak jak n > ie dostają w Polsce emeryci, którzy przekraczają 4928 brutto czyli około 3500 n > etto. Polski panstwo zaklada ze ja zyje tylko z polskiej emerytury wiec nie moze mi zabierac kasy przeznaczonej dla bednych. Oni pewni ewola mi ty wysylc 13/14-ke i ni eryzykowac ze wroce i pojde na zasilek? Odpowiedz Link
uoia Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 21.02.26, 22:25 krakkrakusek1au napisał: > ... Co się zaś tyczy tych co pobierajá tylko częściowá emeryturę z Polsk > i (jak Engine8 i ja) to działa to w obydwie strony. ZUS wie co robi. Uważam, że > Polska na tym zyskuje a nie traci. Aby to zrozumieć wystarczy tylko dokładnie > zaznajomić się z odpowiednimi umowami dwustronnymi. Zaintrygowales mnie. Moglbys rozwinac? Co zyskuje Polska przez to, ze wyplaca osobie , ktora wyenigrowala, a pracowala w Polsce bardzo krotko "czesciowa emeryture". Jakos trudno mi sobie te korzysci wyobrazic. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 21.02.26, 23:51 uoia napisała: > krakkrakusek1au napisał: > > > ... Co się zaś tyczy tych co pobierajá tylko częściowá emeryturę z Polsk > > i (jak Engine8 i ja) to działa to w obydwie strony. ZUS wie co robi. Uważ > am, że > > Polska na tym zyskuje a nie traci. Aby to zrozumieć wystarczy tylko dokł > adnie > > zaznajomić się z odpowiednimi umowami dwustronnymi. > > Zaintrygowales mnie. Moglbys rozwinac? Co zyskuje Polska przez to, ze wyplaca o > sobie , ktora wyenigrowala, a pracowala w Polsce bardzo krotko "czesciowa emery > ture". Jakos trudno mi sobie te korzysci wyobrazic. Nic. Ale Polska rozdaje kase niepotrzebnie na kazdym kroku i pozwla ludziom w 4 pokoleniu majacych paszport glosowc. A co zyskuje USA wyplacajac mi podatki ktore Polska nalozyla na Polska emryture? Odpowiedz Link
uoia Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 22.02.26, 00:04 engine8t napisał: > A co zyskuje USA wyplacajac mi podatki ktore Polska nalozyla na Polska emryture > ? Prawdopodobnie Twoj dochod jest taki, ze kwalifikujesz sie do takich zwrotow. A co zyskuje USA? Byc moze zaklada, ze pieniadze wydasz tu wspomagajac gospodarke. Odpowiedz Link
engine8t Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 22.02.26, 01:58 uoia napisała: > engine8t napisał: > > > A co zyskuje USA wyplacajac mi podatki ktore Polska nalozyla na Polska em > ryture > > ? > > Prawdopodobnie Twoj dochod jest taki, ze kwalifikujesz sie do takich zwrotow. A > co zyskuje USA? Byc moze zaklada, ze pieniadze wydasz tu wspomagajac gospodar > ke. Nie to roznice w sposobie placenia i rozliczania podatkow. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Podatki od emerytur i składi zdrowotne. 22.02.26, 02:57 uoia napisała: > krakkrakusek1au napisał: > > Zaintrygowales mnie. Moglbys rozwinac? Co zyskuje Polska przez to, ze wyplaca o > sobie , ktora wyenigrowala, a pracowala w Polsce bardzo krotko "czesciowa emery > ture". Jakos trudno mi sobie te korzysci wyobrazic. Jeżeli osoba, która wyemigrowała, a pracowała w Polsce bardzo krótko, pobiera z Polski częściowá emeryturę a mieszka za granicá to emerytura ta jest bardzo niska. Za jeden rok pracy (to jest minimum do wypłaty dla Australijczyków) wypłacajá tylko 1/25 teoretycznie wyliczonej pełnej emerytury. Osoba taka nie korzysta z wszelkich zniżek praw i ulg przysługujácych przeciętnemu emerytowi. Jeżeli taka osoba powróci do Polski to jej zagraniczna emerytura + polska podliczone sá razem i opodatkowana (+ składka zdowotna) w Polsce. Tak wynika z umowy między Polská a Australiá. W przypadku innych umów może być inaczej. Uważam, że przeciętnie Polska wychodzi na tym na +. Odpowiedz Link