banowanyzaprawde1 Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 17:23 Nie raz lizałem chcąc sprawdzić napięcie i do dzisiaj używam płaskich baterii. Odpowiedz Link
mapeta_3 Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 17:41 O pan w ciemnych okularach. Straszył kiedyś dzieci. Kumpela się wybrała nad Balaton maluchem z mężem. Zresztą już on nie żyje. Zrobili im rewizję na granicy i nie mogli się spakować z powrotem 😁 Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 22:43 Kiedy wracałem z USA do PRLu, to na lotnisku w Warszawie poprosiłem waleta (pana pomagajácego w transporcie walizek) o pomoc trzymajác w ręce $20 banknot. Pan powiedział "pieniążki to pan mi da na zewnátrz", wziáł walizkę, zrobił oko do celniczki i bezproblemowo przeprowadził mnie na zewnątrz. Takie zachowanie zalecono mi w biurze podróży w Chicago. Odpowiedz Link
pia.ed Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 15:29 www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,29876809,tak-dawniej-dzieci-wypoczywaly-na-koloniach-siennik-kapiel.html#e=RelArtLink(2) Kiedyś na zorganizowany wypoczynek grupowy dla dzieci jeździły te z najbiedniejszych rodzin, często schorowane, których wyjazd był receptą na powrót do zdrowia. Grupowe wyjazdy dla dzieci były popularne jeszcze przed wojną i korzystali z nich głównie ci, którzy nie mieli krewnych na wsi, gdzie dzieci mogłyby spędzić lato lub nie stać ich było na opłacenie wakacji. Początkowo były to więc wyjazdy dla dzieci z najbiedniejszych rodzin, których organizacją zajmowały się rozmaite towarzystwa dobroczynne. Przed II wojną światową w Warszawie największym towarzystwem zajmującym się organizacją grupowych wyjazdów dla dzieci było Towarzystwo Kolonii Letnich dla Ubogiej i Słabowitej Dziatwy Warszawy. Odpowiedz Link
mapeta_3 Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 15:36 Ja też kiedyś wyjeżdżałem z na takie kolonie. W domu się nie przelewało, matka zmarła wcześniej. Ciekawe przeżycia z innymi dziećmi. Niektóre jak to się mówi z marginesu społecznego. Odpowiedz Link
pia.ed Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 21:09 mapeta_3 napisała: Ciekawe przeżycia z innymi dziecmi jak to się mówi z marginesu społecznego. Kolonie z artykulu odbywaly sie w okresie miedzywojennym i wydaje mi sie, ze dzieci byly dokladnie sprawdzane, wiec chyba raczej "marginesu społecznego" tam nie bylo... W dziecinstwie pojechalam na kolonie letnie w wieku 10 lat do Jeleniej Góry i tyle z tego pamietam, ze chodzilismy na basen. Byl tam jakis mezczyzna wyjatkowo opalony; podobno smarowal sie ropa naftowa! Nastepne spotkanie z koloniami letnimi mialam na Helu, ale wtedy jako wychowawczyni... Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 22:06 Byłem na kolonii dla dzieci pracowników spółdzielni niewidomych w Kowańcu koło Nowego Targu w 1966 roku. Kolonie odbywały się w opróżnionym na ten czas domu dziecka. Samodzielnie poszedłem zobaczyć pobliská skocznię narciarská i się zgubiłem. Zapytałem przechodzácá paniá o drogę. Powiedziała: "Pujdota chajtum pyrtum koło cierpoty na lewo". Ja zrozumiałem, a Wy??? Odpowiedz Link
mapeta_3 Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 22:16 pia.ed napisała: > mapeta_3 napisała: > Ciekawe przeżycia z innymi dziecmi > jak to się mówi z marginesu społecznego. > > Kolonie z artykulu odbywaly sie w okresie miedzywojennym i wydaje mi sie, > ze dzieci byly dokladnie sprawdzane, wiec chyba raczej "marginesu społecznego" > tam nie bylo... > W dziecinstwie pojechalam na kolonie letnie w wieku 10 lat > do Jeleniej Góry i tyle z tego pamietam, ze chodzilismy na basen. > Byl tam jakis mezczyzna wyjatkowo opalony; podobno smarowal sie > ropa naftowa! > Nastepne spotkanie z koloniami letnimi mialam na Helu, ale wtedy > jako wychowawczyni... > Ja z Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Skromnie było. Odpowiedz Link