Dodaj do ulubionych

Memy z PRL ...

• banowanyzaprawde1 Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 17:23
      Nie raz lizałem chcąc sprawdzić napięcie i do dzisiaj używam płaskich baterii.
    • mapeta_3 Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 17:41
      O pan w ciemnych okularach. Straszył kiedyś dzieci. Kumpela się wybrała nad Balaton maluchem z mężem. Zresztą już on nie żyje. Zrobili im rewizję na granicy i nie mogli się spakować z powrotem 😁
    • krakkrakusek1au Re: Memy z PRL ... 14.06.26, 22:43
      Kiedy wracałem z USA do PRLu, to na lotnisku w Warszawie poprosiłem waleta (pana pomagajácego w transporcie walizek) o pomoc trzymajác w ręce $20 banknot. Pan powiedział "pieniążki to pan mi da na zewnátrz", wziáł walizkę, zrobił oko do celniczki i bezproblemowo przeprowadził mnie na zewnątrz. Takie zachowanie zalecono mi w biurze podróży w Chicago.
      • pia.ed Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 15:29

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,29876809,tak-dawniej-dzieci-wypoczywaly-na-koloniach-siennik-kapiel.html#e=RelArtLink(2)

Kiedyś na zorganizowany wypoczynek grupowy dla dzieci jeździły te z
        najbiedniejszych rodzin, często schorowane, których wyjazd był receptą
        na powrót do zdrowia.

Grupowe wyjazdy dla dzieci były popularne jeszcze przed wojną i korzystali
        z nich głównie ci, którzy nie mieli krewnych na wsi, gdzie dzieci mogłyby spędzić
        lato lub nie stać ich było na opłacenie wakacji. Początkowo były to więc wyjazdy
        dla dzieci z najbiedniejszych rodzin, których organizacją zajmowały się rozmaite
        towarzystwa dobroczynne.

Przed II wojną światową w Warszawie największym towarzystwem zajmującym się
        organizacją grupowych wyjazdów dla dzieci było Towarzystwo Kolonii Letnich
        dla Ubogiej i Słabowitej Dziatwy Warszawy.

https://bi.im-g.pl/im/3f/7e/1c/z29878847IH,Kolonie-letnie-dla-dzieci-.jpg

https://bi.im-g.pl/im/41/7e/1c/z29878849IH,Kolonie-letnie-dla-dzieci-.jpg

https://bi.im-g.pl/im/42/7e/1c/z29878850IH,Kolonie-letnie-w-Ciechocinku--lata-20-i-30-XX-wiek.jpg

https://bi.im-g.pl/im/40/7e/1c/z29878848IH,Kolonie-letnie-dla-dzieci-.jpg

• mapeta_3 Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 15:36
          Ja też kiedyś wyjeżdżałem z na takie kolonie. W domu się nie przelewało, matka zmarła wcześniej. Ciekawe przeżycia z innymi dziećmi. Niektóre jak to się mówi z marginesu społecznego.
          • pia.ed Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 21:09
            mapeta_3 napisała:
            Ciekawe przeżycia z innymi dziecmi
            jak to się mówi z marginesu społecznego.

Kolonie z artykulu odbywaly sie w okresie miedzywojennym i wydaje mi sie,
            ze dzieci byly dokladnie sprawdzane, wiec chyba raczej "marginesu społecznego"
            tam nie bylo...
            W dziecinstwie pojechalam na kolonie letnie w wieku 10 lat
            do Jeleniej Góry i tyle z tego pamietam, ze chodzilismy na basen.
            Byl tam jakis mezczyzna wyjatkowo opalony; podobno smarowal sie
            ropa naftowa!
            Nastepne spotkanie z koloniami letnimi mialam na Helu, ale wtedy
            jako wychowawczyni...

• krakkrakusek1au Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 22:06
              Byłem na kolonii dla dzieci pracowników spółdzielni niewidomych w Kowańcu koło Nowego Targu w 1966 roku. Kolonie odbywały się w opróżnionym na ten czas domu dziecka. Samodzielnie poszedłem zobaczyć pobliská skocznię narciarská i się zgubiłem. Zapytałem przechodzácá paniá o drogę. Powiedziała: "Pujdota chajtum pyrtum koło cierpoty na lewo". Ja zrozumiałem, a Wy???
            • mapeta_3 Re: Jak kiedys wygladaly kolonie letnie? 26.06.26, 22:16
              pia.ed napisała:

> mapeta_3 napisała:
              > Ciekawe przeżycia z innymi dziecmi
              > jak to się mówi z marginesu społecznego.

>
              > Kolonie z artykulu odbywaly sie w okresie miedzywojennym i wydaje mi sie,
              > ze dzieci byly dokladnie sprawdzane, wiec chyba raczej "marginesu społecznego"
              > tam nie bylo...
              > W dziecinstwie pojechalam na kolonie letnie w wieku 10 lat
              > do Jeleniej Góry i tyle z tego pamietam, ze chodzilismy na basen.
              > Byl tam jakis mezczyzna wyjatkowo opalony; podobno smarowal sie
              > ropa naftowa!
              > Nastepne spotkanie z koloniami letnimi mialam na Helu, ale wtedy
              > jako wychowawczyni...
              >
              Ja z Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Skromnie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka