Dodaj do ulubionych

Wtórny analfabeta

29.09.26, 11:04
Swoje wnioski o „wtórnym analfabetyzmie” Lecha Wałęsy prokuratura oparła m.in. na zeznaniach świadków. – Nie posługiwał się pismem i słabo czytał, a dokumenty, które podpisywał jako przewodniczący Związku Zawodowego „Solidarność”, były pisane dla niego przez inne osoby – wyjaśniał prok. Wojciech Sitek z Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Lech Wałęsa skomentował słowa prokuratury na temat jego wtórnego analfabetyzmu. Obecnie jednak nagrania próżno szukać na jego profilu na Facebooku. www.wprost.pl/opinie-i-komentarze/12455025/wtorny-analfabetyzm-walesy-byly-prezydent-nagral-oswiadczenie-ktore-zniknelo.html
Obserwuj wątek
    • irsila Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 12:21
      Wczoraj na Republice widziałam i słyszałambig_grin
      "Debilizm analfabetyczny?"
      coś takiego z jego ust padło. Taki wyrok, trudno podważyćbig_grin
      • irsila Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 12:23
        Przecież był tylko ich marionetką...
      • boggi_dan Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 13:17
        irsila napisała:

> Wczoraj na Republice widziałam i słyszałambig_grin
        > "Debilizm analfabetyczny?"
        > coś takiego z jego ust padło. Taki wyrok, trudno podważyćbig_grin
        Analfabeta?
        O takich nie łatwo
        Powinien trafić do rządu Tuska
        Tam same takie bystrzaki.
        • boggi_dan Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 13:24
          Taka sytuacja miała miejsce 16 sierpnia 1980 roku podczas strajku w Stoczni Gdańskiej.
          Po trzech dniach protestu dyrekcja stoczni zgodziła się spełnić lokalne postulaty robotników, w tym przywrócić do pracy Annę Walentynowicz oraz dać podwyżki płac. W tym momencie Lech Wałęsa ogłosił przez zakładowy radiowęzeł zakończenie strajku. Kiedy robotnicy zaczęli masowo opuszczać teren stoczni, interweniowała grupa zdeterminowanych kobiet. Zdały one sobie sprawę, że jeśli stocznia (największy zakład) przestanie strajkować, władza komunistyczna z łatwością stłumi mniejsze, solidaryzujące się zakłady. Kobiety dosłownie uratowały i podtrzymały strajk, co doprowadziło do przekształcenia go w strajk solidarnościowy i powołania Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego (MKS).
          Kluczowe bohaterki tej akcji:
          • Alina Pienkowska – pielęgniarka, która zamknęła Bramę nr 3 stoczni i zaczęła przemawiać do wychodzących robotników, wzywając ich do solidarności z innymi zakładami.
          • Anna Walentynowicz – pobiegła pod Bramę nr 2, aby tam zatrzymywać stoczniowców.
          • Ewa Ossowska – z wózka akumulatorowego zagrzewała robotników do powrotu i kontynuowania protestu.
          • Henryka Krzywonos – motornicza, która wcześniej zatrzymała swój tramwaj (tzw. „zastrajkowanie wózka”), pod bramą stoczni krzyczała do stoczniowców, że „zostawiają mniejsze zakłady na rzeź”.
          • Maryla Płońska – działaczka Wolnych Związków Zawodowych, również aktywnie zatrzymująca wychodzących.
          Dzięki ich postawie robotnicy cofnęli się do stoczni, a sam Lech Wałęsa musiał zmienić decyzję i ogłosił kontynuację protestu, co ostatecznie doprowadziło do podpisania Porozumień Sierpniowych i narodzin „Solidarności. przystanekhistoria.pl/pa2/tematy/lech-walesa/53623,Sierpien-80-w-Gdansku.html
          • irsila Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 13:52
            Mało co, to śledziłam, gdyż 14 sierpnia roku 1980,
            drugiego, mojego syna urodziłam.
            Nigdy polityka sie nie interesowałam,
            do Solidarnośći, nigdy nie wstąpiłąm.
            Jakoś emeryturtę wypracvowałam,
            bez tyuch politycznych, uwarunkowań!
            • boggi_dan Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 17:30
              Byłem w Solidarności swojego czasu przed wyjazdem do Niemiec. Takich szaraczków to SB się nie czepiało. 83 lata kończy Wałęsa.
              Szacunek.
              Nie każdy potrafi przez tyle dekad być głównym bohaterem tylu własnych wersji historii.
              • eurytka Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 18:27
                Na osiedlu im, Boh, Września, żesmy wowczas mieszkali,
                które to mieszkanie , mąż z huty dostał.
                za pracę a nie wygranej w totolotka
                Nigdy szacunkiem Wałęsy, nie opiewałam
                i do tej pory tak mam.
                To zwykła kukiełka jest,
                teraz PO, czy KO,
                zdrajców Ojczyzny mej!
    • e-zybi Re: Wtórny analfabeta 29.09.26, 14:23
      Może i "nie posługiwał się pismem i słabo czytał, a dokumenty, które podpisywał jako przewodniczący Związku Zawodowego „Solidarność”, były pisane dla niego przez inne osoby" ale bywa w świecie i swoje miejsce w historii ma. A taki "geniusz" prezes Kaczyński, bezradny w sytuacjach życiowych i nie umiejący odnaleźć się w rzeczywistości jest tylko tłem minionej epoki. Człowiek zakompleksiony, a do tego jeszcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka