grenka1 16.03.07, 08:49 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3990263.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 09:06 w Niemczech mozna sobie wybrac ksiedza, ktory ma pogrzeb odprawiac. Ciekawe czy mieszkancom ktorzy nie chca z Malvy skorzystac wolno by bylo wziasc ksiedza z innej parafii? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 09:09 Podejrzewam i chyba słusznie, że nie wolno !!! Odpowiedz Link
52ania Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 19:22 Takie czasy.Wszedzie komercja, kto dał, ten ma. Odpowiedz Link
basia9981 Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 19:39 Kilka lat temu koło łodzi miało miejsce takie wydarzenie: w krótkim odstępie czasu zmarli rodzice, pozostawiając trójkę nieletnich dzieci. Pogrzebem ojca, który zmarł póżniej zajęła się społeczność wiejska. Kiedy poszli do proboszcza, ten zażyczył sobie pokażną kwotę za pogrzeb. A kiedy ludzie protestowali, bo przecież została trójka sierot, to powiedział, że przecież z ZUS dostali pieniądze. Skutek to miało taki, że na kolędę cała wieś nie chciała go wpuścić i poszedł ksiądz z innego kościoła z tej parafii. Tak to katolicki kapłan okazał chrześcijańskie miłosierdzie. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 20:05 Zawsze twierdzę że powinien być rozdział Kościoła od Państwa-to jest poprostu chore to wtracanie sie we wszystkie aspekty życia.Powinno być tak jak w Niemczech-płacisz podatki na swój Kościół.A tak mamy to co mamy. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 20:20 U mnie też ksiądz postanowił zbudować nowy kościół, a że pieniążków miał mało postanowił opodatkować mieszkańców parafii. Każda rodzina miała narzuconą kwotę "ofiary", którą należało uiścić w czasie kolędy. Szum był wielki. Niestety nie wiem jak to się skończyło, bo ten temat mnie nie interesował za bardzo. Odpowiedz Link
bozenamroczek1 Re: Dyktatura proboszcza 16.03.07, 21:18 Znam takiego księdza, który chciał żeby zasiłek pogrzebowy rodzina zmarłego przekazywała na konto parafii. O opodatkowaniu parafian na budowę kościoła też słyszałm, a kiedy już wybudował i został przeniesiony do innej parafii to zabrał wszystko co mógł jak swoje. Odpowiedz Link
laambra Re: Dyktatura proboszcza 18.03.07, 20:14 Znacie tylko zlych pasterzy? To niedobrze. Duszpasterz to wprawdzie czlowiek, jak my wszyscy, ale trzeba mowic i pietnowac, kiedy zle czyni. A co powiecie o naszym JP II o kardynale Wyszynskim o ksiedzu Popieluszce, i innych naszych wielkich przewielebnych. Odpowiedz Link
grenka1 Lambado 18.03.07, 21:40 to już i tu wlazłaś @ jedna !!!! Dorwała się do kompa jak "cygan do białego chleba" i nawija jakby jej za to płacili. Nagrzeszyłaś, to teraz leż 20 dni krzyżem w kościele i proś Boga o przebaczenie, my takiej potrzeby nie mamy. Odpowiedz Link
laambra Re: Lambado 18.03.07, 22:43 Obrazasz mnie Romow i Boga. Skad w tobie tyle brudnej agresjii. Potrzeba ci wyciszenia. Czas Wielkopostny temu sprzyja. Uzaleznienia poteguja ten stan. Modle sie za ciebie. Odpowiedz Link
grenka1 Lambado 18.03.07, 23:38 Za mnie nie potrzebujesz się modlić. Ja sama też potrafię. Lepiej proś Boga o zdrowie, bo na rozum to już chyba niestety za późno. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Lambada 19.03.07, 09:00 Chyba ma jakieś przesłanie,tylko od kogo? ...domyśl się sam. Jakiś Obcy nam się wkradł.Nigdy rozrywki za wiele. Odpowiedz Link
basia9981 Re: Lambada 20.03.07, 14:00 A może poszła poznawać historię Kościoła............ Odpowiedz Link
grenka1 Re: Lambada 20.03.07, 15:57 basia9981 napisała: > A może poszła poznawać historię Kościoła............ Chyba jednak śpiewała na rynku !!! Odpowiedz Link